Αν κάθε κυβέρνηση δεν τηρεί ένα συστηματικό πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών, σίγουρα έχουμε δικαίωμα οι κάθε ενδιαφερόμενοι και σχολιαστές της επικαιρότητας να διαμαρτυρόμαστε. Αν τηρείται ένα πλάνο εξοπλισμών, πάλι έχουμε δικαίωμα να το κρίνουμε και να ζητάμε διορθωτικές κινήσεις, επιτάχυνση, επαύξηση κ.ο.κ. Αν το πλάνο εμφανίζεται “εκτάκτως” ή με κινήσεις που δεν συναρμολογούνται εύκολα και εδώ υπάρχει μεγάλο πεδίο κριτικής.
Αυτό που δεν είναι όμως ούτε λογικό ούτε πρέπον, είναι κάθε φορά που εμφανίζεται μια εξοπλιστική ελληνική προσπάθεια, με όλες τις γνωστές μας προβληματικές “παραδόσεις” και γραφειοκρατικές και πολιτικές και οικονομικές υστερήσεις, να ξεκινά ένα “κυνήγι κεφαλών”. Όπου αντί για κριτική ανάλυση, στοχοποιούνται επώνυμως συγκεκριμένα πρόσωπα, τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας, ενώ επιστρατεύονται και κάθε λογής άσχετα γεγονότα ή παραπολιτικοί ψίθυροι για να αποκαθηλωθούν. Και παραμένει υπό διερεύνηση πως ξεσπά ξαφνικά “επί προσωπικού” επίθεση και με -υποτίθεται ζουμερές- λεπτομέρειες (τις περισσότερες φορές ένα λασπώδες ανασκάλεμα ανοησιών), σε συγκεκριμένες αμυντικές προμήθειες.
Δυστυχώς αυτά είναι ευδιάκριτα έως και αναμενόμενα, τουλάχιστον για όποιον παρακολουθεί για πολλά χρόνια τα τεκταινόμενα στον αμυντικό χώρο, αλλά για τους περισσότερους πολίτες δεν γίνονται αντιληπτά του τι “κρύβουν” από πίσω τους.
Για την τρέχουσα λοιπόν κατάσταση να πούμε πως συνεχίζεται η προσπάθεια εξοπλισμού της χώρας. Με σίγουρα πιο αργό βηματισμό, με προβληματισμούς, με καθυστερήσεις, σε ένα πιο περιορισμένο οικονομικό περιθώριο, εντός ενός πολύ πιο ρευστού διεθνούς κλίματος και με αυξανόμενη ένταση, από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ κάποιο “μαγικό πουγκί” δεν υπάρχει – και ποτέ δεν υπήρξε κιόλας- που να ρέει χρήμα (οπότε να ικανοποιεί κάθε αμυντική ανάγκη αλλά και να καθυσηχάζει κάθε κριτική, είτε αυτή είναι παραγωγική είτε απλά “εσκεμμένου θορύβου”).
Οπότε, έστω ως αντιστάθμισμα αρκετής φρέσκιας “λάσπης”, πρέπει να αναγνωριστεί η προσπάθεια που κάνει ο υπουργός Νίκος Δένδιας να προωθήσει μια ριζική αναθεώρηση της αμυντικής μας οργάνωσης (με μακροπρόθεσμη ματιά που άλλοι θα την περιγράψουν ως “υπεραισιόδοξη”, άλλοι όμως θα αναγνωρίσουν πως κάποτε οφείλει “να γίνει κάτι τέτοιο”). Να καταγράψουμε επίσης το ρόλο του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη, που τρέχει τις σχετικές εξοπλιστικές διαδικασίες εντός Βουλής. Ακόμη προσφέρει η εμπειρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αντώνη Οικονόμου και η πολύχρονη παρέμβαση του επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ, Ναυάρχου ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλου. Ενώ ρόλο συνδετικό διαδραματίζει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντοκος, με σχετική πρωθυπουργική εντολή. Όλοι οι παραπάνω όπως και η στρατιωτική ηγεσία, υπό την καθοδήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, προσπαθούν, χωρίς να είναι απαραίτητη η δημοσιότητα.
Σαφώς όλοι κρίνονται και ακόμη σαφέστερα και τώρα υπάρχουν ελλείψεις και υστερήσεις στις επιθυμητές εξελίξεις. Και η κριτική ανάλυση αυτών, πρέπει να γίνεται μεθοδικά και σε πολιτικό/αμυντικό πλαίσιο, όπως και για όποια επόμενη κυβέρνηση και διοίκηση. Αλλά όχι εντός πλαισίου “εσύ ειδικά δεν έκανες αυτό που μου αρέσει, εξυπηρετεί, βολεύει”. Το τελευταίο πάντα θα βγάζει “ενόχους” και τους κριτές “υπεράνω”. Εύκολο και για αυτό φθηνό.
Νομίζω οτι όλοι μας που ασκούμε σκληρή (εώς εξαιρετικά σκληρή) κριτική, ακούμε αυτά που λέτε με σεβασμό και αυτό γιατί η δική σας άποψη είναι πάρα πολύ σεβαστή και όλοι μας την θεωρούμε έγκυρη και αντικειμενική.
Παρόλα αυτά, τα κακώς κείμενα είναι πολλά (από την ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, τις παραχωρήσεις υλικού, τις καθυστερήσεις κλπ) και δυστυχώς ο χρόνος ελάχιστος μέχρι την στιγμή που η Τουρκία θα πατήσει το κουμπί. Εκεί θα κριθούν (κριθούμε) όλοι.
Δεν ξέρω αν θα ζω το 2030, αλλά από όλα αυτά που βγαίνει και λέει ο άγνωστος Δ, θα ήθελα πάρα πολύ να δω τι τελικά θα γίνει μέχρι τότε.
Όσο για ευθύνες, ναι έχουν όλοι τους οι πολιτικοί ευθύνες, με την εκάστοτε κυβέρνηση το κάτι περισσότερο.
Ναι στην κριτική, ναι στην δικαιολογημένη γκρίνια. Αυτή είναι η άποψή μου.
Τώρα αν ο Δ. είναι τόσο ανίκανος για τη θέση όσο πιστεύω, ή θα βγω κάποτε εντελώς λάθος, θα δείξει. Μακάρι να κάνω λάθος.
Από λόγια πάντως καλά πάει, θυμίζει κάτι από τον μέγα κύριο ΘΑ ΘΑ ΘΑ. Α.Π.
Όπως λέει και η διαφήμιση, καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς.
Αυτός έχει τη δουλειά, αυτός είναι ο προϊστάμενος, αυτός πληρώνεται για να είναι στη θέση που είναι και αυτός είναι που βγαίνει και δίνει συνεντεύξεις με τα πολλά τα ΘΑ.
Προτιμώ την γκρίνια, παρά την λύση που έχουν στη Ρωσία.
Μα τι λέτε τώρα ?
”πρέπει να αναγνωριστεί η προσπάθεια που κάνει ο υπουργός Νίκος Δένδιας να προωθήσει μια ριζική αναθεώρηση της αμυντικής μας οργάνωσης”
Νομίζω οτι ζούμε σε διαφορετικές Ελλάδες ….
Πόσο καιρό έχει αναλάβει καθήκοντα ο ΥΠΕΘΑ ?
Ποιό ακριβώς είναι το έργο που έχει παραθέσει ως τώρα , μετά απο τόσους μήνες , ως προς την ριζική αναθεώρηση της αμυντικής μας οργάνωσης ?
Εκτός βεβαίως των δεκάδων συνεντεύξεων , ταξιδιών , και αόριστων δηλώσεων ….
Κάνετε λάθος .
Δεν είναι λάσπη .
Είναι κριτική και άποψη που νομίζω οτι διατρέχει σχεδόν του συνόλου των απασχολουμένων με τα αμυντικά.
Και το λέει αυτός που με την τοποθέτηση του Δένδια στο ΥΠΕΘΑ , δήλωνε οτι έτσι ανεβαίνει ο πύχης μετά την επιτυχημένη του πορεία στο Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και την επίσης επιτυχημένη πορεία του Παναγιωτόπουλου….
Προσωπικά με έχει απογοητεύσει όσο λίγοι ….
Ο οποιοδήποτε κρίνετε από το αποτέλεσμα… Μόλις δούμε έναν στρατό που δεν θα είναι πολιτικό εργαλείο τότε θα απαντάμε σε αυτούς που ρίχνουν λάσπη με επιχειρήματα όχι με συναισθηματησμους αλλά με γεγονότα..Μακάρι να είναι η αρχή και να γίνουν 5 πράγματα σωστά και ουσίας έστω και 5
Διαχρονικά οι εξοπλισμοί στην Ελλάδα γίνονταν με νοοτροπία άρπα κόλλα, με γνώμονα κυρίως το επικοινωνιακό και με την ελπίδα πως ΗΠΑ, Γερμανία ή Γαλλία θα μας λυπόνταν κάποια στιγμή και θα μας πετούσαν κανά κικκαλάκι.
Σοβαρό κράτος, χωρίς έκαστος κλάδος να βγάζει τις προδιαγραφές που θέλει και η έρευνα να γίνεται με βάση αυτές τις προδιαγραφές, δεν γίνεται. Όπως δεν γίνεται ένας απόστρατος Ναύαρχος να γνωμοδοτεί τι χρειάζονται πχ οι Διαβιβαστές του Στρατού, έτσι δεν γίνεται ένας απόστρατος Πτέραρχος να κρίνει τι χρειάζεται το ΠΝ.
Ο Υπουργός είναι σε mode αυτόματου πιλότου. Πολύ μπλα μπλα, τίποτα όμως ουσιαστικό, καμία δέσμευση, πλήρης αδιαφορία για το προσωπικό που επιβλέπει. Αν για σας αυτό χρήζει και αναγνώρισης, αναρωτιέμαι τι πρέπει να κάνει κάποιος να κατακεραυνωθεί.
Σχεδόν ένα χρόνο τώρα το μόνο ουσιαστικό που έκανε απο πλευράς εξοπλισμών είναι τα Black Hawk. Και δεν καταλαβαίνω γιατί ο Μητσοτάκης έβγαλε τον Παναγιωτόπουλο,που ήταν ένας απο τους καλύτερους ΥΕΘΑ και έβαλε τον Δένδια.
Απο την στιγμή που έγινε ο Δένδιας υπουργός,σταμάτησαν όλα τα εξοπλιστικά.
Πού είναι τα SPIKE NLOS;
Πού είναι τα αναβαθμισμένα AH-64E Apache Guardian;
Πού είναι τα περισσότερα Heron; Τα SeaReaper; Τα Patroller;
Ποιός ΑΡΧΥΤΑΣ; Ποιός ΓΡΥΠΑΣ;
Πού είναι τα υπόλοιπα M1117 Guardian;
Πού είναι τα καινούργια HARM,Harpoon,SPICE;
Πού είναι τα Bradley;
Πού ειναι τα αναβαθμισμένα RM-70;
Πού είναι τα αναβαθμισμένα Leopard 2A4;
Σταμάτησε το πρόγραμμα των κορβετών και τώρα ξαναζητάμε κορβέτες.
Πού είναι οι αναβαθμισμένες MEKO 200HN;
Πού είναι τα αναβαθμισμένα P-3 Orion;
Τόσους μήνες ακούμε για την ατζέντα του 2030 και τα F-35 και τα F-35 και να τα F-35 και πρέπει να αλλάξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και θα φτιάξουμε αντι-αεροπορικό θόλο…
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ. Τουλάχιστον όσο αφορά τις προθέσεις συμφωνώ απολύτως. Θα μπορούσαν να λέγονται λιγότερες παρλαπιπες του είδους “θα πάρουμε 7 Constellations με δυο τυρόπιτες και ένα μιλκο την καθεμία”.
Επίσης καλό θα ήταν, όταν ανοίγουμε δουλειές να τις ολοκληρώνουμε χωρίς να φλυαρούμε για χρόνια για το ποσό σπουδαία θα είναι οοοοταν τα καταφέρουμε…
Σοβαρά τώρα???
Είναι λάσπη το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος υπουργός (κατά δική του δήλωση) θέλει να πουλήσει 32 F-16 BLK-30 και 24 Mirage 2000-5 και να τα αντικαταστήσει με 6 RAFALE???
Είναι λάσπη ότι διέγραψε μονοκοντυλιά την προτεραιοποίηση τών αναγκών των Γενικών Επιτελείων γιατί αυτός θεωρεί ότι ξέρει καλύτερα???
Είναι λάσπη ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για όπλα των Viper και των F-35??? Με τι θα ρίξουν στον εχθρό με ακτινοβολία από τα AESA ραντάρ τους???
Είναι λάσπη οι παλινωδίες που παρατηρούνται στο ΠΝ???
Είναι λάσπη τα όσα τραγικά συμβαίνουν στην ΕΑΒ και τα ΕΑΣ???
Είναι λάσπη οι απευθείας αναθέσεις σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποίησε η συγκεκριμένη κυβέρνηση παρακάμπτοντας τη σχετική νομοθεσία περί προμηθειών???
Ή μήπως είναι σοβαρά πράγματα οι δηλώσεις περί συμμετοχής στη σχεδίαση των Constellation και οι φανφάρες για τη δημιουργία αντιπυραυλικού θόλου με μόλις 2 δις ευρώ… Τον ενημέρωσε κανείς πόσο κοστίζει μια πυροβολαρχία Patriot???
Δε συνεχίζω… άλλο…
Μάλλον ζούμε σε παράλληλους κόσμους…
Πανσυμπαντίως case study η περίπτωση των Ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.Παντελής έλλειψη οράματος/στοχοθέτησης, μακρόπνοου σχεδιασμού και φυσικά συνέχειας.Απότοκα όλα αυτά της ανεπάρκειας του “πολιτικού προσωπικού” καθώς και της οσφυοκαμπτικής/δημοσιο-υπαλληλικής νοοτροπίας των ενστόλων .Πουθενά στον κόσμο δεν αποφασίζουν οι πολιτικοί για την άμυνα.Πουθενά. Αυτοί προδιαγράφουν στους ενστόλους το οικονομικό περίγραμμα εντός του οποίου αυτοί δύνανται να ελιχθούν.Ξέρετε γιατί; Διότι οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται ενώ οι ένστολοι διαγράφουν σταθερή πορεία σε βάθος χρόνου.Αυτό δεν θέλουμε να αντιληφθούμε εν Ελλάδι.Σήμερα ο Αμερικανικός Στρατός ολοκληρώνει το πρόγραμμα του Στ/γού Eric Shinseki το οποίο είχε εκπονηθεί προ 20ετίας…Απαντες-πολιτικοί και ένστολοι-το τήρησαν απαρέγκλιτα. Το αυτό συμβαίνει και στην εξ ανατολών γείτονα “φίλη και σύμμαχο” Τουρκία.Τα αποτελέσματα ορατά δια γυμνού οφθαλμού.Λύσεις “στο ποδάρι” δεν υπάρχουν και τις περισσότερες φορές αντί να μπαλώσουν τρύπες ανοίγουν μεγαλύτερες.