17.2 C
Athens
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Ίμια 1996, τι θα γινόταν αν είχε διαταχτεί βίαιη ανακατάληψη της...

ΑΠΟΨΗ: Ίμια 1996, τι θα γινόταν αν είχε διαταχτεί βίαιη ανακατάληψη της βραχονησίδας; Και μετά τι;

- Advertisement -

Του Μάριου Δημητρίου

Το θέμα της νύχτας των Ιμίων, είναι πολυσυζητημένο. Δεν υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει τι συνέβη εκείνο το βράδυ. Η Κρίση των Ιμίων ήταν το έναυσμα για την μεγαλύτερη εξοπλιστική προσπάθεια του Ελληνικού Κράτους με την Μεταπολίτευση, καθώς εκείνο το βράδυ η Τουρκία αποκάλυψε ένα νέο “τρόπο” διεκδίκησης του Αιγαίου, με την αμφισβήτηση πλέον όχι απλά θαλάσσιου και εναέριου χώρου, αλλά με τον χαρακτηρισμό ακατοίκητων βραχονησίδων ως τουρκικές.


Μέχρι εκείνη την στιγμή, πιστεύαμε πως η αμυντική μας προσπάθεια έπρεπε να επικεντρωθεί στην προστασία των μεγάλων νησιών, καθώς όλοι στην Ελλάδα φοβούνταν μια επανάληψη του δράματος της Κύπρου. Μετά λοιπόν το 1974, και μέχρι το 1996, τα μεγάλα ελληνικά νησιά είχαν μετατραπεί σε φρούρια, που αποδεδειγμένα δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν οι Τούρκοι . Τότε, σε μια επίδειξη “προσαρμοστικότητας”, οι Τούρκοι έδειξαν πως ενδιαφέρονται ακόμη και για μικρούς βράχους στο Αιγαίο, που όχι απλά μπορούν να καταλάβουν πανεύκολα, αλλά ήταν (και είναι) για εμάς αδύνατο να τους προστατεύσουμε.

Τότε, η ελληνική κοινή γνώμη έμαθε για τις βραχονησίδες των Ιμίων, αλλά και για την τουρκική τους ονομασία, τα Καρντάκ. Για αποφυγή παρεξηγήσεων, οι νησίδες σύμφωνα με όλες τις Συνθήκες είναι ελληνικές. Απλά, η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρεί στρατό σε όλες τις βραχονησίδες, ή απλά είναι αδύνατο να φιλοξενήσουν οι βραχονησίδες πολιτικές δραστηριότητες. Η ιστορία από εκεί και πέρα είναι γνωστή σε όλους. Έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν γίνει αναλύσεις, έχουν χαθεί ατελείωτες ώρες σε συζητήσεις για το θέμα.
(Παρακάτω μια άποψη αναλυτή, όχι του περιοδικού μας, που είχαμε δημοσιεύσει πέρσι, χωρίς όμως να αποτελεί θέση μας για το περιστατικό).

Η Ελληνοτουρκική Αντιπαράθεση στα Ίμια (1996). Ο «Μύθος» του Εθνικού Τακτικού Πλεονεκτήματος

Σχόλιο Π&Δ: Από το τέλος του 2016, που ξεκινήσαμε τον ιστότοπο, έχουμε σκεφτεί πολλές φορές να γράψουμε κάτι περισσότερο από όσα είχε γράψει τότε το περιοδικό για τα Ίμια. Με την μετέπειτα γνώση και εμπειρία… Δημοσιεύσαμε διάφορες απόψεις για το θέμα, ενημερωτικά για τους αναγνώστες μας, ανάμεσα σε αυτές και του τότε Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου ΠάγκαλουΣίγουρα δεν γίναμε σοφότεροι, ειδικά με τις πάρα πολλές συνεντεύξεις που κυκλοφορούν -επιπέδου κάθε πικραμένου- για το θέμα που δημοσιεύτηκαν μετά. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, “Μετά Χριστόν, κάθε προφήτης ψεύτης”.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Τα Ίμια και η αλήθεια

Καταρχάς, θα συμφωνήσουμε όλοι πως ένας πόλεμος, μια πολεμική σύγκρουση είναι μια πραγματική καταστροφή. Αίμα χύνεται και από τις δυο πλευρές, και οι δυο πλευρές θρηνούν θύματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια χώρα δεν πρέπει να είναι έτοιμη να πολεμήσει. Αν δεν πολεμούσαμε μετά την Επανάσταση του 1821, η χώρα μας θα είχε σύνορα κάπου στη Λαμία. Και μερικές φορές οφείλεις να πολεμάς, ακόμη κι αν ξέρεις εκ προοιμίου πως δεν θα νικήσεις, σαν μια υποχρέωση στους προγόνους και στους απογόνους σου, αλλά και σαν υποχρέωση στην προσωπική σου αξιοπρέπεια. Ήταν τα Ίμια μια τέτοια περίπτωση;

Δεν θέλουμε να κάνουμε ανάλυση ισορροπιών δυνάμεων εκείνη τη νύχτα Ελλάδας και Τουρκίας (έχει γίνει άλλωστε πολλές φορές). Ούτε θέλουμε να κάνουμε τον συνήγορο ή κατήγορο κανενός (και αυτό έχει γίνει από διαφόρους πολλές φορές, δεν θα πάρουμε μέρος στο κατηγορητήριο). Θα πούμε αυτό μερικές υποθέσεις για τη νύχτα εκείνη. Είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε κάποιες λεπτομέρειες, και να έχουμε τις δυνατότητες να αναλύσουμε τις καταστάσεις της τότε εποχής. Και όχι μόνο. Θα προσπαθήσουμε να γράψουμε πράγματα που έχουν λογικό υπόβαθρο και μόνο.

Καταρχάς, ας εστιάσουμε πάνω στην περιοχή των Ιμίων. Ισχυρές ναυτικές δυνάμεις είχαν λάβει θέση εκατέρωθεν των νησίδων, και είχε συγκεντρωθεί μια πρωτόγνωρη ισχύ πυρός σε περιορισμένο χώρο. Μεγάλα και μικρά πολεμικά, από φρεγάτες μέχρι ακταιωροί ναυλοχούσαν στην ευρύτερη περιοχή. Καθώς η περιοχή καλύπτονταν σε 24ωρη βάση από αναγνωριστικά αεροσκάφη, και ραντάρ επιφανείας, είναι ασφαλές να πούμε πως κάθε θαλάσσιο στίγμα είχε δώσει δεδομένα βολής στον αντίπαλο, αυτό που λανθασμένα λέμε “είχε στοχοποιηθεί”.

Ας σταματήσουμε να θρηνούμε νέους ήρωες, κι ας γιορτάζουμε νέες νίκες

Τώρα, με μεγάλη ασφάλεια θα υποθέσουμε πως σε περίπτωση που η αντιπαράθεση περνούσε σε επίπεδο θερμού επεισοδίου, το σύνολο των μονάδων επιφανείας θα άνοιγε πυρ εναντίον του αντιπάλου. Και είναι ηλίου φαεινότερο πως στην περιοχή, μετά από λίγη ώρα δεν θα επέπλεε τίποτα. Τοπικά όμως, πιστεύουμε πως παρά τις κακές καιρικές συνθήκες οι ελληνικές δυνάμεις θα επικρατούσαν. Οι δυνατότητες της εποχής ήταν περιορισμένες, ενώ σημειώνουμε μάλιστα και το πρόβλημα εκτόξευσης Harpoon σε τέτοιες μικρές αποστάσεις (όχι μικρές από τον αντίπαλο, αλλά και από αντίπαλο που πλέει κοντά σε φίλιες δυνάμεις).

Αφιέρωμα: Ίμια, το χρονικό των τουρκικών προκλήσεων – τι γράφτηκε τότε στην άλλη πλευρά

Πιστεύουμε όμως πως η Ελλάδα είχε υπεροχή, καθώς στην περιοχή βρισκόταν το Α/Τ “Νέαρχος” θα μπορούσε με κλειστή αλληλουχία εκτοξεύσεων Standard SM1 να βγάλει εκτός μάχης τα περισσότερα πυραυλοφόρα εχθρικά σκάφη (κι ουχί πυραυλοκίνητα που είχε ειπωθεί τότε, για όσους θυμούνται). Να θυμίσουμε ότι οι SM1 έχουν αποδεδειγμένη δυνατότητα anti-ship, είναι υπερηχητικοι και θέλουν ελάχιστο χρόνο πτήσης, δεν έχουν ελάχιστη απόσταση πρόσκτησης και μπορούσαν να βληθούν πολλοί χωρίς να χτυπούσαν κατά λάθος δικά μας πλοία. Ειδικά σε περιβάλλον έντονου ηλεκτρονικού πολέμου, όπου οι καταυγαστήρες των C.F. Adams δεν θα καταλάβαιναν και “πολλά” από παρεμβολές και θα έκαναν την δουλειά τους έτσι όπως πρέπει. Το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και τα δύο 5ιντσα Mk42, όπου θα μπορούσαν να βάλουν 80 βλήματα εντός ενός λεπτού (συνδυασμένα) κάνοντας “κόσκινο” τα τουρκικά πλοία.

Συνεπώς, αν και οι επί τόπου μονάδες του Στόλου μας θα υφίσταντο στην συνέχεια πλήγματα από τον αντίπαλο (με μέσα άλλα, ναυτικά και αεροπορικά, εκτός περιοχής ενδιαφέροντος), θα “έπεφταν”, αν έπεφταν μόνο αφού “αδρανοποιούσαν” (ευγενική ορολογία για το “βουλιάζουν”) πολύ περισσότερα εχθρικά πλοία. Σημειώνουμε πως ο Ελληνικός Στόλος είχε αποπλεύσει έτοιμος για “πόλεμο”, και αυτό ήταν εμφανές από τις εικόνες που βλακωδώς (το λέμε ευγενικά) μεταδίδονταν τότε τηλεοπτικά, με τις φρεγάτες και τα αντιτορπιλλικά έμφορτα για αγώνα. Δεν είχε συμβεί το ίδιο με τον Τουρκικό Στόλο.

Στον καιρό του Μητσοτάκη

Τώρα, καθώς το Αιγαίο ήταν και παραμένει ελληνική λίμνη, ο Ελληνικός Στόλος “έπαιζε” εντός έδρας. Τα πλοία μας είχαν πάρει τις προβλεπόμενες θέσεις μάχης, και βρίσκονταν στις απόρρητες θέσεις τους, έτοιμα να πολεμήσουν μέχρι τέλους. Η σύγκρουση δεν θα ήταν επιπέδου Β’ ΠΠ, με μάχες πυροβόλων από παράταξη, αλλά τα πλοία μας, αγκυρωμένα σε κατάλληλες θέσεις θα εκτόξευαν τους πυραύλους τους εναντίον κάθε διαθέσιμου στόχου. Στην εξίσωση δεν είχαμε βάλει και τα υποβρύχια, που είχαν αποπλεύσει όλα με πλήρες φορτίο SUT. Με ασφάλεια λοιπόν μπορούμε να πούμε πως δεν πιστεύουμε πως η Τουρκία είχε ελπίδες να δει την επόμενη μέρα με πάνω από τα μισά πλοία της να επιπλέουν. Συνεπώς ναι, η Ελλάδα θα μπορούσε α. να ανακαταλάβει τα δεύτερο νησί, και β. να καταστρέψει τον εχθρικό στόλο, ή έστω να του προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές.

Ίμια 1996: Το χρονικό της κρίσης κι όσα επιμελώς έκρυψαν τότε για την κρίση

Και μετά τι; νενικήκαμεν;

Πάμε τώρα στην Αεροπορία. Καθώς πολλά έχουν ακουστεί για τις μέρες εκείνες, τονίζουμε, πως παρά τον κακό καιρό, το ΣΥΝΟΛΟ των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν έτοιμα και διαθέσιμα εκείνο το βράδυ και όχι απλά μπορούσαν, αλλά και θα πέταγαν εκτελώντας τις αποστολές που τους είχαν ανατεθεί.

Τα F-16C/D Block 30 ήταν έτοιμα (και όχι καθηλωμένα, δεν μπορούμε να λέμε πως κάποιοι περιορισμοί και διαταγές για περίοδο ειρήνης σημαίνει “καθήλωση”), τα A-7H/E φορτωμένα με βόμβες θα έκαναν αυτό που ετοιμάζονταν να κάνουν 20 χρόνια (αλλά και με LANA), τα F-4E σε διπλό ρόλο, τα Mirage 2000EGM/BGM σε ρόλους αέρος-αέρος με τους Matra 530D.

Δεν είχαμε αεροσκάφη TASMO τότε, αλλά τα Α-7Η θα έκαναν ότι και τα Α-4 των Αργεντίνων στα Φώκλαντς, μόνο που τώρα είχαμε τους σωστούς πυροσωλήνες.
Εντούτοις, πρέπει να πούμε κάτι που το ξεχνούν οι περισσότεροι. Η Τουρκία είχε παραλάβει τότε τους AIM-120A AMRAAM, και είχε ένα τρομακτικό πλεονέκτημα εναντίον των μαχητικών μας. Επίσης, τα F-16C/D μας δεν είχαν όλα ΣΗΠ, ενώ θα πολεμούσαν απλά με ΑΙΜ-9P/L. Εκ τους σύνεγγυς θα έκαναν “πάρτυ” με τα τουρκικά μαχητικά, αλλά μας λούζει κρύος ιδρώτας όταν σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να αντιμετώπιζαν τουρκικά F-16C/D που θα έφεραν AMRAAM. Και μάλιστα χωρίς RWR που θα μπορούσε να προειδοποιήσει τους πιλότους μας για την επερχόμενη απειλή.

Η κρίση των Ιμίων 23 μετά: Τι έγραψαν τότε και γράφουν σήμερα οι αναγνώστες μας

Συνεπώς, αν η νύχτα ξημέρωνε με την Ελλάδα και Τουρκία σε πόλεμο (έστω και περιορισμένο), η ΠΑ είχε ένα τρομερό μειονέκτημα. Βέβαια, πρέπει να πούμε πως τα IFF της εποχής συνέχιζαν να είναι περιορισμένης αξιοπιστίας, και οι Τούρκοι δεν είχαν κάποια “τρομερή” εκπαίδευση στους ΑΙΜ-120. Συνεπώς δεν πρέπει να περιμένουμε και one shot-one kill για τους τουρκικούς AIM-120 ή έστω υψηλά ποσοστά επιτυχιών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το μειονέκτημα υφίστατο, και θα συνέχιζε να υφίσταται για πολλά χρόνια ακόμη. Σίγουρα όμως η ΠΑ θα είχε δυσανάλογα μεγάλες απώλειες, για την έκταση του επεισοδίου.

Κάπου εκεί πρέπει να σταματήσουμε πριν πάμε στον Στρατό Ξηράς. Πρέπει να συνοψίσουμε πριν πάμε παρακάτω. Γιατί, έτσι όπως ωραία σας τα είπαμε μέχρι εδώ, πολλοί μπορούν να έχουν αρχίσει να πιστεύουν πως αν δεν είχαμε διατάξει αποχώρηση από τα Ίμια, σήμερα το Ελληνικό Κράτος θα εισέπραττε ΕΝΦΙΑ από την Κωνσταντινούπολη.
Λέμε λοιπόν, πως αν οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν λάβει διαταγές να ανακαταλάβουν διά της βίας τα Ίμια, θα το έκαναν, και μάλιστα επιτυχώς. Και θα είχαν βυθίσει τις τουρκικές ναυτικές μονάδες γύρω από τα νησιά. Το πιθανότερο ήταν να είχαμε απωλέσει τις φρουρές των Μεγάλων Ιμίων (ΜΥΚ) και Καλολήμνου (ΜΥΚ/ΛΣ), το ίδιο και οι Τούρκοι. Απλά τότε το περιστατικό δεν θα ήταν ένα σημειακό περιστατικό, καθώς οι δυο χώρες θα είχαν χάσει κύριες μονάδες Στόλου, με εκατοντάδες νεκρούς εκατέρωθεν. Αν και τακτικά θα είχαμε επικρατήσει σε τοπικό επίπεδο, αυτό είναι άσχετο με το τι θα επακολουθούσε.

ΑΡΧΕΙΟ ΠΤΗΣΗ: Mια Iστορία όχι χριστουγεννιάτικη, που όλοι πρέπει να διαβάσουν…

Η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη. Θα πηγαίναμε σε πόλεμο, και καθώς αποκλείεται να κάναμε εμείς περαιτέρω επιθετικές κινήσεις (πέραν την επιχείρησης ανακατάληψης των Ιμίων), ο αντίπαλος θα είχε το πλεονέκτημα. Πιστεύουμε πως δύσκολα θα προσπαθούσαν να κάνουν κίνηση στον Έβρο, αλλά σίγουρα θα καταλάμβαναν -ή θα προσπαθούσαν να καταλάβουν- πλήθος μικρών, ακατοίκητων ή μη νησίδων. Την τελευταία πεποίθηση την βασίζουμε στο γεγονός ότι τα Ίμια, ήταν υλοποίηση ενός σχεδίου, ενός καλού σεναρίου. Οι Τούρκοι τότε θα έβαζαν προφανώς σε κίνηση ένα ευρύτερο σχέδιο, που θα έφερνε πολλές βραχονησίδες κάτω από την κυριαρχία τους, ίσως και νησιά υψηλής αξίας για εμάς (Σύμπλεγμα Μεγίστης, Οινούσσες κοκ).

Αν συνέβαινε αυτό, το περιορισμένο σενάριο, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντεπιτεθεί και να τα ανακαταλάβει τότε, με τις δυνάμεις που είχε διαθέσιμες, τουλάχιστον όλες τις απώλειες νησιών. Θα έκανε ότι μπορούσε, αλλά μην ξεχνάμε πως ακόμη και έτσι, θα υποχρεωνόμασταν συντόμως σε κατάπαυση του πυρός, και θα παγιωνόταν μια κατάσταση όπου αριθμός νησιών θα ήταν υπό τουρκική κυριαρχία. Αυτός ήταν ένας υπαρκτός κίνδυνος που νομίζουμε πως όλοι αποδέχονται.

Πως η τεχνολογία κερδίζει τον μαχητή, μήπως να σταματήσουμε με τις εθνικές μας αυταπάτες;

Αν το σενάριο δεν ήταν απλά αυτό, και ακολουθούσε σύγκρουση στον Έβρο και στα Μεγάλα Νησιά, τότε μιλάμε για full-scale war που το αποτέλεσμά του δεν θα μπορούσε να προδιαγραφεί. Μια νίκη στο Μέτωπο του Έβρου θα άλλαζε την κατάσταση υπέρ ημών, μια ήττα θα έφερνε μια εθνική καταστροφή. Θεωρούμε πως το πιθανότερο τότε ήταν πως δεν θα μπορούσαμε να ηττηθούμε στον Έβρο, ίσως πέρα από κάποιες επιθετικές αιχμές που θα κονιορτοποιούσαν με το πρώτο φως της μέρας τα Α-7Η και η ΠΑ. Παρά τα χιλιάδες τουρκικά άρματα μάχης, πιστεύουμε πως ο ΕΣ θα υλοποιούσε με συνέπεια τα σχέδια που προβλέπονται για την άμυνα της περιοχής του Έβρου.

Μια μικρή λεπτομέρεια. Καθώς πολλή συζήτηση έχει γίνει για την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των ΑΗ-64Α+ Apache, θα πρέπει να πούμε πως τα ελικόπτερα είχαν μόλις παραληφθεί, και ακόμη δεν είχε γίνει βολή πυραύλου Hellfire. Πυραύλους μάλιστα Hellfire είχαμε παραλάβει ελάχιστους, και παρά τα “μαγικά” που έκαναν τότε τα στελέχη της ΑΣ, τα Apache δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όπως έπρεπε. Apache στάλθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων, αλλά ίσως καλύτερα που δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν.


Επίλογος

Ας υποθέσουμε πως στα Ίμια, επιτυγχάναμε τοπική υπεροχή καταναυμαχώντας τον Τουρκικό Στόλο. Και μετά, το ΠΝ, από θέσεις μάχης, κατάφερνε πολλαπλά πλήγματα σε όλες τις τουρκικές μονάδες που μπορούσε. Αντιλαμβανόμαστε πως η Ελλάδα θα έπρεπε να πατήσει πρώτη την σκανδάλη; πως θα ξεκινούσε έναν πόλεμο, στον οποίο θα αναγκάζονταν να είναι αυτή που θα επιτεθεί, και θα έβαζε τους Τούρκους σε αμυντική θέση;
Καθώς φανταζόμαστε ότι σε αυτό υπάρχουν αρκετές “δικαιολογίες”, πρέπει λίγο να σκεφτούμε, πως οι δικαιολογίες “πιάνουν” μεταξύ μας, αλλά δεν νομίζουμε πως θα έπιαναν στην Διεθνή Κοινή Γνώμη, ίσως και σε Διεθνή Δικαστήρια. Ξέρουμε πως κάποιοι θα γελάσουν πικρά, αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ακόμη και σήμερα να συνεχίζαμε να πληρώνουμε πολεμικές αποζημιώσεις…

Δεν συζητάμε, πως τα βυθισμένα τουρκικά πλοία θα ήταν ταυτόχρονα πλοία του ΝΑΤΟ, που άλλο κράτος μέλος θα τα είχε βυθίσει. Δεν αποκλείουμε να μας είχε επιβληθεί εμπάργκο όπλων (ίσως και στους δυο), με ότι σημαίνει αυτό για την διατήρηση της πολεμικής μας ικανότητας, και το αν θα χρειαζόμασταν να πολεμήσουμε και πάλι.

Τώρα, ας δούμε τι θα έκαναν οι Τούρκοι σαν αντίποινα. Στα νησιά, ακόμη και με απόβαση, οι Τούρκοι δεν θα πετύχαιναν συνολική κατάληψη μεγάλου νησιού, μάλλον όμως θα είχαν διευρυμένο προγεφύρωμα σε κάποιο όταν θα είχαμε κατάπαυση του πυρός. Και αποκλείεται, με τον φόρο αίματος που θα είχαν πληρώσει μέχρι τότε, να το εγκατέλειπαν σε μετέπειτα διαπραγματεύσεις.

Στον Έβρο η κατάσταση είναι ρευστή, και παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να μην πιστεύουν αναλύσεις επιπέδου “θα φτάσουμε στην Αγιά Σοφιά”. Ότι και να γίνει στον Έβρο, ο φόρος αίματος που θα πληρωθεί εκεί, στα σύνορα, θα είναι βαρύς.

Προσέξτε, δεν παίρνουμε καμία θέση υπέρ ή κατά του τι έπρεπε να είχε συμβεί, απλά αναλύουμε ελάχιστες πιθανές πτυχές από ένα παρελθόν που δεν συνέβη. Άλλωστε, ο Ελληνικός λαός επικύρωσε την απόφαση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να αποδεχτεί την απόσυρση από τα Ίμια με την βοήθεια των ΗΠΑ, δίνοντάς του την πλειοψηφία λίγους μήνες μετά σε εθνικές εκλογές. Η κυβέρνησή του, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα των Ιμίων, που άλλωστε έζησε από πρώτο χέρι, συνέταξε το πρώτο ΕΜΠΑΕ 1996-2001. Το ότι αυτό κάποιοι επιτήδειοι το είδαν σαν αιτία πλουτισμού, δεν είναι θέμα της σημερινής μας ανάλυσης.

«Ατύχημα» και το καθεστώς των «δυόμιση πολέμων»

Το λέμε μια ακόμη φορά, δεν θα κρίνουμε αν καλώς ή κακώς δεν επιλέξαμε την βίαιη ανακατάληψη της βραχονησίδας. Θεωρούμε μέγα στρατηγικό λάθος τη μη φύλαξη και των δυο νησιών, καθώς άλλο η πρόληψη και άλλο η καταστολή. Η βίαιη ανακατάληψη θα ήταν ο Ρουβίκωνας που δεν θέλαμε να περάσουμε. Ίσως η τότε απόφαση να ήταν σοφή, και πραγματικά να έσωσε χιλιάδες ζωές. Πολλοί από τους αναγνώστες μας δεν θα ήταν ανάμεσα μας σήμερα, ενώ δεν ξέρουμε ποια ή πως θα ήταν η πατρίδα μας σήμερα.

Ίσως βέβαια τότε να χάσαμε την τελευταία ευκαιρία να λύσουμε διά της βίας, και υπέρ ημών, τις διαφορές μας με τον γείτονα. Λάθη έγιναν πολλά, πιστεύουμε πως η διαχείριση της κρίσης πολιτικά και στρατιωτικά ήταν συνολικά λανθασμένη. Αλλά με τίποτα δεν μπορούμε να προδικάσουμε ένα άλλο αποτέλεσμα.

Τίποτε δεν είναι σίγουρο, ούτε πως θα πετυχαίναμε περήφανη νίκη (αλήθεια, πως ορίζεται αυτή;), αλλά ούτε πως θα ηττούμαστε κατά κράτος (και πάλι, πως ορίζεται η ήττα στην περίπτωση αυτή), χάνοντας σημαντική Εθνική Κυριαρχία. Τα αποτελέσματα σε τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που σχεδιάζουν τα επιτελεία, και αυτό ισχύει στο 100% των περιπτώσεων.

Το μόνο αποτέλεσμα που ξέρουμε σήμερα σίγουρα, είναι η απώλεια τριών άξιων στελεχών του ΠΝ, τριών Ηρώων. Αιώνια η Μνήμη τους, και βαρύ το χρέος που μας άφησαν, να φανούμε οι υπόλοιποι αντάξιοι της θυσίας τους. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η κάθε άποψη, όπως και η ανωτέρω που φιλοξενούμε σήμερα, είναι φυσικά στην κρίση σας για υγιή και εποικοδομητικό σχολιασμό. Οποιοδήποτε σχόλιο είναι υβριστικό, ή ενάντια στους κανόνες σχολιασμού, θα διαγράφεται χωρίς περαιτέρω συζήτηση. Παρακαλούμε πείτε μας την άποψή σας, με κόσμιο τρόπο, χωρίς να ξεφεύγουμε από τα όρια. Σχόλια που περιέχουν τον όρο “προδότης”, “προδοσία” και άλλες γνωστές “καραμέλες” μην κάνουν καν το κόπο κάποιοι να τα γράψουν.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

91 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
91 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, πάμε σε λύση “αυτεπιστασίας” από ένα Ναυτικό που χάνει στελέχη;

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης MEKO200HN του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) έχει υπάρξει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αλλαγών πορείας τα τελευταία χρόνια. Και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχεδιάζεται να μείνει το Πολεμικό Ναυτικό με μόλις 8 φρεγάτες;

140
Πληροφορίες της σελίδας μας αναφέρουν πως ο νέος σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπει τη μείωση των "οροφών" της Δομής Δυνάμεων όχι μόνο στην Πολεμική...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 10 Δεκεμβρίου 1941: Αεροπλάνο εναντίον πλοίου, οι Ιάπωνες βυθίζουν...

2
Το θωρηκτό HMS Prince of Wales και το καταδρομικό HMS Repulse βυθίζονται από ιαπωνικά βομβαρδιστικά και τορπιλοπλάνα έξω από τη Μαλαισία, παρασύροντας στο θάνατο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 10 Δεκεμβρίου 1941: Αεροπλάνο εναντίον πλοίου, οι Ιάπωνες βυθίζουν τα “Prince of Wales” και “Repulse”

Το θωρηκτό HMS Prince of Wales και το καταδρομικό HMS Repulse βυθίζονται από ιαπωνικά βομβαρδιστικά και τορπιλοπλάνα έξω από τη Μαλαισία, παρασύροντας στο θάνατο...

Στο βυθό το Ναυτικό της Συρίας μετά από ισραηλινή επίθεση

Συντριπτικό είναι το χτύπημα που κατάφεραν οι Ισραηλινοί κατά του Ναυτικού της Συρίας, στο Ναύσταθμο της Λαττάκειας, όπου πολλά σκάφη του βυθίστηκαν ή έπαθαν...

Ισραήλ: Έχουν Arrow 3 και David’s Sling αλλά επενδύουν σε startups

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Έρευνας (Defense Research & Development) στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, Ταξίαρχος (ε.α.) Δρ. Δανιήλ Γκολντ, μιλώντας στο συνέδριο DefenseTech,...