Σημαντικό μέρος της πίεσης που ασκούσε η κυβέρνηση Τραμπ προς τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ώστε αυτοί να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, ήταν και η απόφαση να αποσυρθούν αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη. Το σκεπτικό Τραμπ ήταν απλό και είχε διατυπωθεί με την γνωστή του «κομψότητα» στη διπλωματική γλώσσα: «Η εποχή που εσείς έχετε οικονομική ανάπτυξη και εμείς σηκώνουμε το βάρος της άμυνας σας, έχει τελειώσει».
Έτσι από τους περίπου 34.500 Αμερικανούς στρατιωτικούς που υπηρετούν στη Γερμανία, η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει την απόσυρση 12.000 (το ένα τρίτο δηλαδή) με 6.400 να επιστρέφουν στις ΗΠΑ και 5.600 να αναδιατάσσονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το όλο ζήτημα όμως μπαίνει πλέον στον πάγο από την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία προτίθεται να επανεξετάσει όλο το πλέγμα των σχέσεων της με τις άλλες νατοϊκές χώρες αλλά και συνολικά να δει την διασπορά των αμερικανικών στρατευμάτων στον πλανήτη. Κατά πάσα πιθανότητα οι Αμερικανοί θα παραμείνουν στη Γερμανία, για πολλούς λόγους. Γιατί επιθυμούν να ισχυροποιήσουν τη διμερή σχέση, γιατί η ρωσική απειλή παραμένει (τουλάχιστον στην αμερικανική γεωπολιτική θεώρηση), ενώ η στάθμευση στη Γερμανία είναι επιθυμητή και από άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, κυρίως εκείνων στα Ανατολικά, όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Ρουμανία, που έχουν ανάγκη να αισθάνονται πως υπάρχει «κοντά τους» μια ισχυρή αμερικανική παρουσία. Ακόμη, αν και η μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων σε αυτές τις πιο κοντινές στη Ρωσία χώρες θα είχε στρατηγική αξία, αυτό θα σήμαινε και νέες δαπάνες εγκατάστασης για τις ΗΠΑ, που όμως βλέπουν δύσκολα τα επόμενα χρόνια στα οικονομικά τους. Άλλωστε η επένδυση σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία (εκεί που επί Ψυχρού Πολέμου στρατωνιζόταν 200.000 Αμερικανοί) είναι τεράστια και δεν υπάρχει λόγος να απαξιωθεί περαιτέρω.