Αμερικανική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου έφθασε στη Νιαμέ για να συζητήσει σχέδιο απόσυρσης των στρατευμάτων των ΗΠΑ, που απαίτησε το καθεστώς του Νίγηρα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το Νιγήριο υπουργείο Άμυνας.
Αντιπροσωπεία «υψηλού επιπέδου», υπό τον Κρίστοφερ Μάιερ, Αμερικανό βοηθό υπουργό Άμυνας αρμόδιο για τις ειδικές επιχειρήσεις, τον ανορθόδοξο πόλεμο και τους πολέμους χαμηλής έντασης, έγινε δεκτός από τον Νιγήριο υπουργό Άμυνας Σαλιφού Μοντί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του τελευταίου.
Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει επίσης ο στρατηγός Ντάγκβιν Άντερσον, διευθυντής ανάπτυξης διακλαδικών δυνάμεων στο υπουργείο Άμυνας.
Η αντιπροσωπεία είχε εντολή «να παρουσιάσει» στο καθεστώς του Νίγηρα «το σχέδιο απόσυρσης» των αμερικανικών στρατευμάτων, καθώς πλέον η Νιαμέ χαρακτηρίζει «παράνομη» την παρουσία τους, διευκρίνισε το στρατιωτικό καθεστώς.
Το σχέδιο απόσυρσης θα «συζητηθεί με Νιγήριους στρατιωτικούς ειδικούς», και έχει στόχο τη «συντεταγμένη αποχώρηση» με «κάθε ασφάλεια» για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς «το συντομότερο», πρόσθεσε το υπουργείο.
Σύμφωνα με τη Νιαμέ, πρόκειται για την «πρώτη επίσημη συνάντηση» μετά την καταγγελία τον Μάρτιο της συμφωνίας διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε ισχύ στην οποία προχώρησε το στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα, που προέκυψε από το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου 2023.
Η Ουάσιγκτον δέχθηκε καταρχήν στα μέσα Απριλίου να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που έχει αναπτύξει στο κράτος του Σαχέλ. Εκτιμάται ότι είναι κάπου 650, στους οποίους προστίθενται μερικές εκατοντάδες πολίτες υπεργολάβοι του Πενταγώνου.
Προχθές Τρίτη, ο Νιγήριος πρωθυπουργός Αλί Μααμάν Λαμίν Ζεν δήλωσε πως ο Νίγηρας διέκοψε τη διμερή στρατιωτική συνεργασία εξαιτίας «απειλών» που εξακόντισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουάσιγκτον απείλησε τις αρχές στο Νιαμέ ότι θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων αν ο Νίγηρας υπογράψει συμφωνία για την πώληση ουρανίου στο Ιράν. Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα πως δεν έχει υπογραφτεί «τίποτα» που να αφορά συνεργασία στο πεδίο αυτό με την Τεχεράνη.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν στο έδαφος του Νίγηρα ιδίως βάση drones στρατηγικής σημασίας κοντά στην Αγκαντέζ, η κατασκευή της οποίας κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια.
Η διμερής συνεργασία για τη χορήγηση αμερικανικής αναπτυξιακής βοήθειας αναμένεται να συνεχιστεί με τη σύναψη νέας συμφωνίας ύψους σχεδόν 500 εκατ. δολαρίων που θα έχει τριετή διάρκεια, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στη Νιαμέ.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ