36.9 C
Athens
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΚι όμως, οι Αμερικανικές κυρώσεις "τσακίζουν" την Τουρκία και τις ένοπλες δυνάμεις...

Κι όμως, οι Αμερικανικές κυρώσεις “τσακίζουν” την Τουρκία και τις ένοπλες δυνάμεις της

- Advertisement -

 

Η περασμένη εβδομάδα ήταν κάπως “περίεργη” για την ελληνική κοινή γνώμη, καθώς οι ΗΠΑ, τελείως “ξαφνικά”, επέβαλλαν σκληρές κυρώσεις εναντίον της SSB, του τουρκικού υπουργείου (υφυπουργείο) αμυντικών προμηθειών (με την γενική έννοια του όρου). Ο “πολύς” Ισμαήλ Ντεμίρ, πανίσχυρος “άρχων” της SSB, βρέθηκε στο κέντρο των κυρώσεων, και δυστυχώς εκεί έμεινε η ελληνική κοινή γνώμη. Ακούγοντας αμερικανικές κυρώσεις, πολλοί περίμεναν να δουν την επόμενη μέρα Β-52Η να κάνουν carpet bombing στην Άγκυρα, πύραυλοι cruise να πέφτουν στο Ακσάζ, και US Marines να αποβιβάζονται στην Καλλίπολη.

Πομπέο προς Τσαβούσογλου: Οι κυρώσεις είναι κατά της Ρωσίας, δεν θίγουμε το αξιόμαχο της Τουρκίας

Θα θυμίσουμε πως οι ΗΠΑ πέταξαν “κλωτσηδόν” την Τουρκία από το Πρόγραμμα JSF, “κλείδωσαν” τους Τούρκους χειριστές ένα ωραίο πρωϊνό έξω από την Αίθουσα Απορρήτων στη Χιλ, παρέλαβαν με συνοπτικές διαδικασίες τα τουρκικά F-35A στην USAF. Την ίδια στιγμή, όσοι δεν θεωρούσαν “επαρκείς” τις κυρώσεις τότε, έκαναν τα στραβά μάτια όταν έπεφταν τα “μπετά” στον ρωσικής κατασκευής πυρηνικό αντιδραστήρα στο Ακουγιού, ενώ ούτε που πρόσεξαν ότι ρωσικής κατασκευής Α/Α πύραυλοι S-400 προστατεύουν την Άγκυρα από τα ελληνικά μαχητικά.

Μητσοτάκης: “Χαιρετίζουμε τις αμερικανικές κυρώσεις προς την Τουρκία”

Κι όμως, οι κυρώσεις που υπέγραψε, με το “στανιό” βέβαια, ο απερχόμενος φίλος του Ερντογάν, και πρόεδρος των ΗΠΑ, Τραμπ, έχουν βαριά επίπτωση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κι όχι μόνο. Ποιες όμως ήταν αυτές οι “αδύναμες” κυρώσεις που έπεσαν στο κεφάλι της Τουρκίας; Ας μην κάνουμε μετάφραση, ας τις δούμε μία προς μία.

Τσαβούσογλου: Δεν υποχωρούμε, θα ανταποδώσουμε στις κυρώσεις

The Secretary of State, in consultation with the Secretary of Treasury, has selected the following sanctions from CAATSA Section 235, as implemented by Executive Order (E.O.) 13849, to impose on SSB:

  1. a prohibition on granting specific U.S. export licenses and authorizations for any goods or technology transferred to SSB (Section 235(a)(2));
  2. a prohibition on loans or credits by U.S. financial institutions to SSB totaling more than $10 million in any 12-month period (Section 235(a)(3));
  3. a ban on U.S. Export-Import Bank assistance for exports to SSB (Section 235(a)(1));
  4. a requirement for the United States to oppose loans benefitting SSB by international financial institutions (Section 235(a)(4)); and
  5. imposition of full blocking sanctions and visa restrictions (Section 235(a)(7), (8), (9), (11), and (12)) on Dr. Ismail Demir, president of SSB; Faruk Yigit, SSB’s vice president; Serhat Gencoglu, Head of SSB’s Department of Air Defense and Space; and Mustafa Alper Deniz, Program Manager for SSB’s Regional Air Defense Systems Directorate.

Αμερικανικές κυρώσεις: Οι πρώτοι κραδασμοί στις εξαγωγές τουρκικών όπλων

Δυστυχώς οι περισσότεροι έμειναν στο #5. Δηλαδή, στο ότι ο Ismail Demir και οι επικεφαλείς της SSB, δεν μπορούν να μεταβούν στις ΗΠΑ. Το τι διαβάσαμε στα σχόλια για το θέμα αυτό, δεν λέγεται (μάλλον, δεν γράφεται)! Ότι λίγο ή πολύ, μερικοί Τούρκοι δεν θα μπορούν να πάνε στο Μαϊάμι για διακοπές. Ελάχιστοι διάβασαν, ή ασχολήθηκαν με τα 1 ως 4. Ας δούμε όμως, τι είναι αυτές οι κυρώσεις.

Καταρχάς, με τις κυρώσεις, 2,3 και 4 η Τουρκία δεν μπορεί να πάρει δάνειο για να αγοράσει οπλικά συστήματα. Μερικοί το θεωρούν εύκολο, αλλά κανείς δεν αγοράζει όπλα από κανέναν χωρίς δάνειο. Αυτό που λέει το 2, είναι πως η Τουρκία, δεν μπορεί να πάρει δάνεια FMS/FMF. Με το #3 οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Exim (Export-Import) Bank να δώσει επίσης δάνειο (παλιός δανειοδότης τουρκικών αμυντικών προμηθειών), ενώ με το #4 οι ΗΠΑ απαγορεύουν σε όλες τις τράπεζες του κόσμου (!) να δώσουν δάνεια στην Τουρκία για να αγοράσει όπλα! Αν φυσικά κάποιες τράπεζες δώσουν δάνεια, τότε αυτές απλά θα πεταχτούν έξω από τις συναλλαγές με τις ΗΠΑ. Το καταλάβαμε όλοι, ή να το κάνουμε πιο λιανά; Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΟΠΛΑ.

Ρωσία: Παράνομες οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία

Και τώρα πάμε, στο “ακαταλαβίστικο” #1. Μια πρόταση, χωρίς ίσως πολλά-πολλά, που δεν λέει και τίποτα, σωστά; ΛΑΘΟΣ. Μπορεί κάποιος να καταλάβει το βάθος του “a prohibition on granting specific U.S. export licenses and authorizations for any goods or technology transferred to SSB”; Απαγορεύεται η μεταφορά τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρείες, σε τουρκικές, για την κατασκευή αμυντικών προϊόντων, από σφαίρες μέχρι μαχητικά!

Σπάνια επίδειξη ενότητας στην τουρκική εθνοσυνέλευση με φόντο τις αμερικανικές κυρώσεις

Μαχητικά; τι μαχητικά; Ναι, μαχητικά, μήπως ξεχάσαμε πως η Τουρκία σχεδιάζει το TF-X με βάση τον κινητήρα F-110 του F-16; Αυτό σημαίνει, πως δεν θα συνεχίσει να κατασκευάζεται το “υπερμαχητικό”, εκτός κι αν αγοράσει κινητήρα από αλλού. Μια χαρά, ξεκίνησε για Phantom και θα βρεθεί με MiG-17. Διότι το αλλού θα είναι κανάς AL-31, κι ο Αλλάχ να τους βοηθήσει να πετάνε με αυτό. Αν βάζουν Rotax στα UAV, ίσως και να είναι ευχαριστημένοι και με RD-33, ποτέ δεν ξέρει κανείς.

Όπως πολύ σωστά έγραψε και ο αναλυτής Μπάπακ Τακβάιε πρώτος στο twitter, ένα πρόγραμμα που θα σταματήσει αμέσως είναι αυτό της κατασκευής των ελικοπτέρων  S70i. Και πως να συνεχίσει, από τη στιγμή που δεν μπορεί η Sikorsky να εξάγει άδειες κατασκευής, δεν κατασκευάζει στην Τουρκία. Και οι επιπτώσεις δεν σταματούν εκεί. Σκεφτείτε όλα τα τουρκικής κατασκευής τεθωρακισμένα που κατασκευάζονται με αμερικανικούς κινητήρες (Cummins) ή μεταδόσεις (e.g Allison). Κάντε μια γρήγορη έρευνα, και θα καταλάβετε πόσο θα “πονέσουν” αυτές οι κατασκευές.

Ακάρ: Οι αμερικανικές κυρώσεις κλόνισαν τις αξίες της αμερικανοτουρκικής συμμαχίας

Μερικοί, θεωρούν πως έπρεπε να σταματήσει άμεσα η παροχή ανταλλακτικών για τα τουρκικά F-16. Οι ΗΠΑ δεν το έκαναν για να καταστρέψουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά για να συνετίσουν την Τουρκία. Βέβαια, η ροή ανταλλακτικών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία δυο έτη, με αποτέλεσμα τα τουρκικά F-16 να ακινητοποιούνται αργά αλλά σταθερά. Επίσης, η Τουρκία πρέπει να αγοράζει τα ανταλλακτικά μετρητοίς, κι όχι επί πιστώσει, τη στιγμή που η τουρκική λίρα έχει αξία λίγο μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ταπετσαρία τοίχου. Πιστεύει κανείς, πως η Τουρκία θα έχει απρόσκοπτη παροχή ανταλλακτικών, όταν από πιστός σύμμαχος, είναι υπό το καθεστώς κυρώσεων; Μόνο το ότι αγοράζει χωρίς “πίστωση”, θα έχει δραματική επίπτωση στις διαθεσιμότητες. Σκεφτείτε πως η Ελλάδα, με το ίδιο καθεστώς, λόγω όμως Μνημονίων, σε λίγα χρόνια κόντεψε να μην μπορεί να κινήσει τις Ε.Δ της λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Ιράν: Καταδικάζουμε τις κυρώσεις στην Τουρκία

Θεωρούμε πως οι Τούρκοι θα κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν ζωντανά τα ήδη υπηρετούντα αμερικανικής κατασκευής οπλικά τους συστήματα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουν μια ικανή βιομηχανία, που αρκετά θα τα λύσει με reverse engineering. Αλλά αν δεν στείλει πίσω στον Πούτιν τους S-400 “πακέτο” το συντομότερο δυνατόν, τότε, του χρόνου, οι κυρώσεις θα είναι ακόμη σκληρότερες. Και δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει η αλλαγή των τουρκικών οπλικών συστημάτων σε ρωσικά ή κινεζικά.

Κοινώς, ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Οι ΗΠΑ, αν θέλετε το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, που στηρίζει τη δημοκρατία στη χώρα, επέβαλλε σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Αντί λοιπόν, έστω και λίγο να “χαμογελάσουμε” για όσα συμβαίνουν, που η χώρα μας πλέον είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, ενώ πριν λίγες βδομάδες κάποιοι πάλι φώναζαν συνθήματα κατά στους δρόμους, ζητάμε περισσότερα. Και περισσότερα. Και περισσότερα. Τη στιγμή, που χώρες που κάποιοι διαφημίζουν σαν “αδελφές ψυχές”, προσφέρουν φθηνή ενέργεια, και άφθονη ρευστότητα στην τουρκική οικονομία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

71 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
71 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Ναι σε περισσότερα Rafale, αλλά χωρίς απώλεια των Mirage 2000-5!

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, εδώ και αρκετό καιρό έχει αναφέρει μια  ιδέα, μάλλον καινοτόμo για τα ελληνικά δεδομένα. Συγκεκριμένα στην πώληση των μαχητικών...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πρώτη γαλλική Belh@arra: καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Ιουλίου 1943: Μάχη του Λεοντίου, ο ΕΛΑΣ...

1
Τάγμα του Ιταλικού στρατού κατοχής σε αντιανταρτική δράση, αφού πυρπόλησε τα ελληνικά χωριά Αγία Παρασκευή και Μικρόνιο και λεηλάτησε την Γκρέκα και την Αράχωβα,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ο Ερντογάν καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ

Τη δριμεία καταδίκη του για την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Αμερικανού πρώην προέδρου και υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε...

Έτοιμη η νατοϊκή αντιβαλλιστική εγκατάσταση Aegis Ashore στην Πολωνία

Ένα έργο που είχε από την ανακοίνωση εγκατάστασης του στη Πολωνία, προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις με την Ρωσία, είναι πλέον έτοιμο επιχειρησιακά. Πρόκειται...

Ρωσία: Κατέλαβε το χωριό Ουροζάινε στην περιοχή του Ντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Ουροζάινε στην περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο μία σημερινή ανακοίνωση του...