Μια πρωτοφανής για τα αμερικανικά δεδομένα κίνηση είναι αυτή που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ότι δηλαδή σταματούν προσωρινά μεγάλες συμφωνίες εξαγωγής οπλικών συστημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η επανεξέταση τους. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι συμφωνίες με τα Αραβικά Εμιράτα αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, -η οποία υπεγράφη την τελευταία ημέρα της διακυβέρνησης Τραμπ περιλαμβάνοντας και την πώληση 50 F-35- όπως και η μεγάλη συμφωνία εξαγωγών στην Σαουδική Αραβία, ύψους 12,5 δισ., η οποία ήταν από τις επιτυχίες Τραμπ, όπως τουλάχιστον τη διαφήμιζε «για το καλό της αμερικανικής οικονομίας».
Το αποτέλεσμα βέβαια όλων αυτών των συμφωνιών είναι να συνεχίζεται ο υπερεξοπλισμός κρατών της Μέσης Ανατολής, τα οποία είτε ήδη έχουν εμπλακεί σε πολέμους, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα στην Υεμένη είτε ήδη ετοιμάζονται για μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, όπως με το Ιράν.
Πάντως η κυβέρνηση Μπάιντεν υποβάθμισε το όλο ζήτημα λέγοντας πως «είναι σύνηθες για κάθε νέα κυβέρνηση να επανεξετάζει τις συμφωνίες εξαγωγής όπλων που βρίσκει μπροστά της». Το όλο θέμα γίνεται πιο περίπλοκο καθώς κάθε πάγωμα μεταφοράς νέων όπλων προς αραβικές χώρες ευνοεί έμμεσα το Ισραήλ, που συστηματικά πιέζει τις ΗΠΑ να έχει αυτό την αριθμητική και ποιοτική πρωτοπορία στην Μέση Ανατολή.