Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, άσκησε ξανά πίεση χθες Κυριακή στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις.
«Ο (Αμερικανός) υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον είναι η Χαμάς αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί», τόνισε στην ανακοίνωση Τύπου την οποία δημοσιοποίησε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, έπειτα από συνδιάλεξη του κ. Μπλίνκεν με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
Οι δυο υπουργοί συζήτησαν την «πρόταση για την επίτευξη πλήρους και απόλυτης κατάπαυσης του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων, πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.
Ο κ. Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ, τον κεντρώο πολιτικό και πρώην αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντς, στον οποίο τόνισε πως η πρόταση εξυπηρετεί τα πιο «μακροπρόθεσμα συμφέροντα (εθνικής) ασφαλείας του Ισραήλ», σύμφωνα με χωριστό δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον κ. Μίλερ.
Οι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος συμπληρώνει σε λίγα εικοσιτετράωρα οκτώ μήνες. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους έξι στον καταυλισμό προσφύγων Μπουρέιτζ (κεντρικά) και δέκα στον τομέα Αρμαντία, κοντά στη Χαν Γιούνις, με ιατρικές πηγές.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισραήλ βομβάρδισε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα εργοστάσιο στα περίχωρα του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «τουλάχιστον δώδεκα Σύροι και αλλοδαποί φιλοϊρανοί μαχητές».
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη Συρία, στη μεγάλη πλειονότητά τους από τον αέρα, αφότου ξέσπασε το 2011 πόλεμος στη χώρα αυτή, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως εγκαταστάσεις ή μέλη οργανώσεων που πρόσκεινται στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων Ιρανών «συμβούλων» και μονάδων του συριακού στρατού.
Τη 13η Απριλίου, το Ιράν προχώρησε σε άνευ προηγουμένου, απευθείας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, εξαπολύοντας πάνω από 350 drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, που καταρρίφθηκαν στην πλειονότητά τους από το Ισραήλ με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας. Επρόκειτο για αντίποινα -η Τεχεράνη έκανε λόγο για «νόμιμη άμυνα»- μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Η Ισλαμική Δημοκρατία τον πρόσαψε στο Ισραήλ, που ούτε το επιβεβαίωσε, ούτε το διέψευσε.
Στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του στη Ράφα, πόλη πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, προκειμένου να καταστραφούν τα «τελευταία», κατά το Ισραήλ, τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.
Αφού την Παρασκευή παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ισραηλινή πρόταση για την κατάπαυση του πυρός, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διατράνωσε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον πόλεμο ως την εξάλειψη της Χαμάς.
Χθες αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα επιχειρούσαν στη δυτική και στην κεντρική Ράφα, όπου ακούγονταν εκρήξεις, εκτυλίσσονταν μάχες, ακούγονταν ασταμάτητα πυρά, μεταξύ άλλων από drones και ελικόπτερα Απάτσι.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε πως δέχθηκε κλήσεις αμάχων που ζητούσαν βοήθεια, αλλά πρόσθεσε πως οι βομβαρδισμοί κάνουν «πολύ δύσκολη» την πρόσβαση στη Ράφα.
Περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έφυγαν από την πόλη, μπροστά στην επέκταση των ισραηλινών επιχειρήσεων.
«Θα μείνουμε εδώ»
Στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδί, σε βομβαρδισμό στην πόλη της Γάζας, ανέφερε νοσοκομειακή πηγή. Στο κεντρικό της τμήμα αναφέρθηκαν για άλλη μια νύχτα βομβαρδισμοί στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στην Μπουρέιτζ και στη Νουσέιρατ.
Στο τοπίο καταστροφής στο οποίο μετατράπηκε ο καταυλισμός προσφύγων στην Τζαμπάλια, στον βορρά, κάτοικοι απομάκρυναν συντρίμμια μετά την αποπεράτωση ακόμη μιας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης.
«Αρνούμαστε να μείνουμε σε σχολεία και καταφύγια. Θα καθαρίσουμε όσο μπορούμε και θα μείνουμε εδώ», τόνισε ο Φάρες Τζάμπερ, ένας από αυτούς, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα 1.189 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα πιο πρόσφατα επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Από τους ακόμη 252 ανθρώπους που απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, πλην όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, τουλάχιστον κατά τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36.439 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, οι χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, «κάλεσαν» με κοινή τους ανακοίνωση «τη Χαμάς και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βάση των αρχών που διατύπωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν».
Πρωθυπουργός σε συμπληγάδες
Ο οδικός χάρτης που προτάθηκε από το Ισραήλ προβλέπει, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πλήρη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Για το περίγραμμα της δεύτερης φάσης θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, που θα μπορούσε να γίνει «μόνιμη» αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν.
Ωστόσο, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ομιλία του κ. Μπάιντεν ανακοίνωση στην οποία επανέλαβε τις «προϋποθέσεις» που χαρακτηρίζει αναγκαίες για τη «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός: την «καταστροφή» της Χαμάς, την «απελευθέρωση όλων των ομήρων» και «την εγγύηση ότι η Γάζα δεν θα εγείρει πλέον απειλή» για την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους.
Ο κ. Νετανιάχου είναι αντιμέτωπος με ολοένα μεγαλύτερη πίεση, με συμπληγάδες πέτρες. Οι ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησής του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς απειλούν να την εγκαταλείψουν, πρακτικά ανατρέποντάς τη, αν τερματιστεί ο πόλεμος χωρίς να έχει εξαλειφθεί η Χαμάς, ενώ χιλιάδες Ισραηλινοί συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας συμφωνία που θα επιτρέψει να αφεθούν ελεύθεροι και να γυρίσουν στα σπίτια τους οι όμηροι.
Πάντως τον υποστήριξαν στο ζήτημα αυτό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ.
Η Χαμάς περιορίστηκε να αναφέρει ότι αντιμετωπίζει «θετικά» τον οδικό χάρτη που παρουσιάστηκε από τον κ. Μπάιντεν, προτού επαναλάβει ότι οι βασικές απαιτήσεις της, δηλαδή η οριστική κατάπαυση του πυρός και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον θύλακο, είναι «μη διαπραγματεύσιμες».
Ο κ. Γκάλαντ είπε χθες ότι το Ισραήλ, την ώρα που διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις, βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας «εναλλακτικής» λύσης ως προς τη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας μεταπολεμικά, σχήματος χωρίς της Χαμάς.
«Δεν υπάρχει γάλα»
Στον παλαιστινιακό θύλακο που βιώνει μείζονα ανθρωπιστική καταστροφή, η σημαντικότερη πύλη για τις παραδόσεις διεθνούς βοήθειας, αυτό στη Ράφα, παραμένει κλειστό αφότου το κατέλαβαν πριν από σχεδόν έναν μήνα, την 7η Μαΐου, ισραηλινές ειδικές δυνάμεις.
Στη χθεσινή συνάντηση στο Κάιρο με αντιπροσώπους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η Αίγυπτος επανέλαβε ότι απορρίπτει το να παραμείνει η παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος στη Ράφα στα χέρια του ισραηλινού στρατού, δήλωσε αξιωματούχος σε μέσο ενημέρωσης το οποίο φέρεται να έχει στενή σχέση με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.
Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, η βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας δεν επαρκεί και δεν φθάνει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο.
Σε νοσοκομείο στη Ντέιρ αλ Μπάλα, από τα λιγοστά που λειτουργούν ακόμη, η 33χρονη Αμίρα ατ Ταουίλ αφηγήθηκε ότι αδυνατεί να βρει γάλα για το μωρό της, που πάσχει από οξύ υποσιτισμό. «Ο Γιούσεφ χρειάζεται γάλα, πέρα από τα φάρμακά του, αλλά δεν υπάρχει στη Γάζα», είπε η γυναίκα, κρατώντας στην αγκαλιά της το μικρό αγόρι, στο οποίο είχε περαστεί ενδοφλέβιος ορός.
«Τα παιδιά πεθαίνουν της πείνας», προειδοποίησε προχθές Σάββατο η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Χάρις.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ίσως τα δικά μας να είχαν διαρροή βομβών και να μόλυναν το περιβάλλον.
Να συμπεράνουμε ότι η τελική απόφαση για τις φρεγάτες θα ληφθεί μετά το πέρας του τρέχοντος έτους, ίσως αρχές 2021;
Καλύτερα για εμάς. Ακόμα και αν μας πλήρωνε τα ΝΑΤΟ τα καύσιμα των μαχητικών (δεν είμαι βέβαιος ότι το κάνει), δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να καταπονεί τα αεροσκάφη της, “προστατεύοντας” τον εναέριο χώρο των σκοπιανών.
Αλήθεια οι Βούλγαροι γιατί κόπτονται να περιπολούν αυτοί με τα πέντε απαρχαιωμένα Μινγκ που έχουν?
Να ευχόμαστε να μην αποκτήσουν σοβαρή στρατιωτικοί δύναμη ποτε ,ωστε να μπορούν να αντιπαρατεθούν με μας, γιατι τότε θα ξυπνήσουν τα παλιά πάθη και ονειρώξεις και θα μπλέξουμε και απο τον Βορά…..
Ερώτηση αδαους..
Όταν υπογράψαμε την συνθήκη των Πρεσπων κ μετέπειτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν έλεγαν ότι με αυτό θα αναλάβουμε air policing των σκοπιων κ θα κόψουμε την επιρροή της Τουρκίας κτλ; τώρα αποφάσισαν τη Βουλγαρία. Αν αύριο κριθεί ανεπαρκής η αεροπορία τους κ πει η Τουρκία αναλαμβάνω εγω(ειδικά αν γίνει κανα μπαμ με το κοσσοβο);
Ακόμα ένα κακό νέο.
Αλιμονο, το αιμα νερο δεν γινεται…
Λογικό είναι. Μιλούν τη ίδια γλώσσα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Η Βουλγαρία πάντοτε είχε βλέψεις εξόδου στο Αιγαίο.
Οι συνθήκες άλλοτε βοήθησαν και άλλοτε όχι.
Ευτυχώς για εμάς, βρίσκονται σε οικονομικό τέλμα και βέβαια δεν μπορούν να έχουν φιλοδοξίες παρά μόνον σε ότι αφορά την FYROM.
Το ποιος θα περιπολεί στα Σκόπια προσωπικά με αφήνει αδιάφορο.
Η Βουλγαρία έτσι κι αλλιώς πάντα είχε σκοτεινή πολιτική εκτός από την περίοδο Ζιβκωφ όταν ο Α. Παπανδρέου πριν πει “βυθίσετε το Χορα” είχε ζητήσει την μετακίνηση Βουλγαρικών μονάδων στα Βουλγαροτουρκικα σύνορα φοβιζοντας την Τουρκία.
Και πως θα το κάνει κύριε Νεδο μου , Πάνω από τα μισά αεροσκάφη της Βουλγαρίας δεν πετάνε. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με παλιά προβλήματα για την πολεμική αεροπορία της Βουλγαρίας: παλιά αεροσκάφη, ελαττωματικός εξοπλισμός και ελλείψεις προσωπικού. Παρά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας πως αποφάσεις πάρθηκαν και τέθηκαν σε κίνηση, οι αναφορές σήμερα δείχνουν εξαιρετικά δυσοίωνες, όπως αναφέρουν και βουλγαρικά μέσα.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο αρχηγός των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Andrei Botsev, το 19% των οχημάτων, το 67% των εναέριων μέσων και το 8% των πλοίων είναι εκτός ενεργείας.https://www.ptisidiastima.com/more-than-half-of-bulgarian-warplanes-defective/