Το Ερευνητικό Εργαστήριο του Αμερικανικού Στρατού ανακοίνωσε πως ειδικοί του Στρατού συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρίες για την παραγωγή υλικών νέας τεχνολογίας και κατασκευαστικών μεθόδων που θα επιτρέψουν την κατασκευή επιθεμάτων κράνους μάχης ικανού να παράσχει μεγαλύτερη προστασία από χτυπήματα και τραύματα κατά τις επιχειρήσεις.
Η κατασκευή των επιθεμάτων βασίζεται πλέον σε τεχνικές 3D Printing και τεχνική δικτυωτής δομής ανοιχτών κυψελών. Ο επικεφαλής του εργαστηρίου HRL που συνεργάζεται με το Ερευνητικό Κέντρο του Στρατού ανέφερε πως η τεχνική κατορθώνει να μειώσει την κινητική ενέργεια της βολίδας μειώνοντας τα αποτελέσματα από αμβλέα χτυπήματα κατά 27%.
Η δυσκολία ήταν να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα σε ένα υλικό που προστάτευε επαρκώς μειώνοντας το αποτέλεσμα του χτυπήματος ενώ ταυτόχρονα τηρούσε τις απαιτήσεις όγκου/βάρους σε ανεκτά επίπεδα. Η άνεση είναι σημαντικός παράγοντας για να επιτρέψει στον στρατιώτη να φορά το κράνος για μεγάλα διαστήματα.
Η νέα τεχνολογία θα πρέπει να παράξει ένα υλικό που διακρίνει μεταξύ κρουστικών χτυπημάτων (πτώση από ύψος, χτύπημα σε τοίχο) και διατρητικών (θραύσματα ή σφαίρες) και να παρέχει επαρκή προστασία στο ανθρώπινο σώμα. Τελευταία επιτεύγματα στην τεχνολογία επιτρέπουν την κατασκευή συνθετικών υλικών που αντιδρούν και συμπεριφέρονται ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον.
Η DARPA αναπτύσσει κράνος με ικανότητα ανάγνωσης της σκέψης, για πολλαπλές χρήσεις
Ο επικεφαλής του εργαστηρίου, Dr. Thomas Plaisted, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το νέο αφρώδες υλικό Νιτριλίου-Βινυλίου που παρέχει αυξημένη προστασία και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποτελέσματα για κράνη καλύτερης προστασίας.
Πηγή: Defence Blog