Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχώρησε σε μια σημαντική δήλωση σήμερα 11 Μαΐου 2025 μέσω του λογαριασμού του στο X, καλώντας για μια πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αποδεχόμενος να συναντηθεί με τον Πούτιν. Συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Περιμένουμε μια πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός, ξεκινώντας από αύριο, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη βάση για τη διπλωματία. Δεν υπάρχει λόγος να παρατείνουμε τις δολοφονίες. Και θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη. Προσωπικά. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά οι Ρώσοι δεν θα ψάξουν για δικαιολογίες».
Με αυτή τη δήλωση, ο Ζελένσκι ουσιαστικά εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 12 Μαΐου, θέτοντας τις βάσεις για διπλωματικές συνομιλίες που θα μπορούσαν να δώσουν τέλος στις εχθροπραξίες, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί πως φυσικά και είχε δεχτεί πίεση από πλευράς ΗΠΑ και συγκεκριμένα του ίδιου του Τραμπ προκειμένου να συναντηθεί με τον Πούτιν.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει προκαλέσει τεράστιες ανθρωπιστικές και υλικές καταστροφές. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Wikipedia, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2024, οι συνολικές απώλειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκτιμώνται σε περίπου 1.000.000, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και πολιτών, ενώ ο πόλεμος στην περιοχή του Ντονμπάς από το 2014 είχε ήδη αφήσει πίσω του 14.200 έως 14.400 νεκρούς.
Οι συνέπειες του πολέμου είναι εμφανείς όχι μόνο στις ανθρώπινες απώλειες αλλά και στην καταστροφή υποδομών, στον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων και στη μόλυνση μεγάλων εκτάσεων από νάρκες και άλλα εκρηκτικά, κάτι που καθιστά την Ουκρανία μία από τις πλέον πληγείσες χώρες παγκοσμίως από τέτοιου είδους κινδύνους.
Η αποδοχή του Ζελένσκι για κατάπαυση του πυρός δεν είναι η πρώτη του είδους της. Σύμφωνα με δημοσίευμα της The New York Times στις 3 Μαΐου 2025, η Ουκρανία είχε αποδεχθεί νωρίτερα μια πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ για 30ήμερη εκεχειρία, η οποία θα συνοδευόταν από συνομιλίες για την οριοθέτηση μιας γραμμής ανακωχής, την προστασία ενός πυρηνικού σταθμού που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή και την πιθανή ανάπτυξη ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης. Ωστόσο, η Ρωσία απάντησε με μια δική της πρόταση για τριήμερη κατάπαυση του πυρός, την οποία ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «θεατρική παράσταση» και απέρριψε, επιμένοντας ότι μια σύντομη παύση δεν θα οδηγούσε σε ουσιαστική ειρήνη.
Η πρόσφατη εξέλιξη που οδήγησε στην ανακοίνωση του Ζελένσκι συνδέεται με την πρόταση του Πούτιν για απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου, όπως ανέφερε το BBC σήμερα πριν λίγες ώρες, 11 Μαΐου 2025. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις και να συμβάλει στην επίτευξη μιας μόνιμης λύσης. Η Τουρκία έχει αναλάβει και στο παρελθόν ρόλο διαμεσολαβητή, με συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών να έχουν πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ήδη από το 2022, κάτι που φέρνει στο προσκήνιο τον σημαντικό ρόλο της χώρας στις προσπάθειες για ειρήνη.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος βρέθηκε στο Κίεβο την προηγούμενη ημέρα μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, υπογράμμισε τη σημασία της σιωπής των όπλων πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ενώ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία παρερμήνευσε τις προθέσεις του Πούτιν.