Η έμφαση που δίνει η Ουκρανία στην χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, κάθε τύπου, μεγέθους και λειτουργίας, είναι γνωστή και έχει αποδώσει στο πεδίο της μάχης. Το ίδιο πλέον κάνει και η Ρωσία, παράγοντας και η ίδια μεγάλους αριθμούς αλλά και εισάγοντας μοντέλα από το Ιράν, όπως το πολύ απλό σχεδιαστικά αλλά αποτελεσματικό για πλήγματα κατά υποδομών, Shahed 136.
Για τον υπουργό Άμυνας όμως της Ουκρανίας Ολέκσιι Ρέζνικοφ το 2023 θα είναι η χρονιά μεγάλης ανάπτυξης των πολεμικών drone στην χώρα, από τοπικές εταιρίες. Μιλώντας στο Reuters ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις συνεργάζονται με πάνω από 80 εγχώριους κατασκευαστές καθώς οι ανάγκες είναι «για εκατοντάδες χιλιάδες»! Σε προηγούμενες δηλώσεις του είχε πει μάλιστα πως η χώρα σκοπεύει εντός του 2023 να επενδύσει κάπου 550 εκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια μη επανδρωμένων.
Ήδη σύμφωνα με τοπικές πηγές, στην Ουκρανία παράγονται χιλιάδες drone κάθε έτος, ενώ είναι μεγάλη και η διεθνής συνεισφορά, όχι μόνο από ξένες κυβερνήσεις, αλλά και από δωρητές και από οργανώσεις βοηθείας και από εκστρατείες συλλογής υλικών για παροχή τους στο Κίεβο.
Πάντως όπως έχει φανεί στο πεδίο της μάχης, πάρα πολλές είναι οι ουκρανικές ιδιοκατασκευές, όπου εμπορικά τετρακόπτερα γίνονται «καμικάζι» ή φορείς εκρηκτικών (χειροβομβίδες, βλήματα όλμου, εκρηκτικά γεμίσματα) που τα ρίχνουν σε ελεύθερη πτώση πάνω σε οχήματα, χαρακώματα, κεραίες, κ.λπ. των αντιπάλων. Και η Ρωσία όμως δημιουργεί τα δικά της αυτοσχέδια ή πρόχειρα ή γενικώς απλής κατασκευής (μιας χρήσης) μη επανδρωμένα, σε μια αντιπαράθεση που εξελίσσεται σε “αγώνα φθοράς” μέχρι μια από τις δύο πλευρές να εξαντληθεί.
Λύσεις “do it yourself” στον πόλεμο της Ουκρανίας, η εναλλακτική των πανάκριβων εξοπλισμών