Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προτίθεται να προμηθευτεί φτηνά, οπλισμένα drones στο κοντινό μέλλον, καθώς μελετά τα διδάγματα από την πρόσφατη χρήση τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Σύμφωνα με τον “Guardian”, Βρετανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως η αξιοποίηση τέτοιων drones από τους Αζέρους (ή καλύτερα από τους Τούρκους όπως οι αναλυτές θεωρούν) ήταν κρίσιμη για την ήττα των Αρμενίων, σε έναν πόλεμο διάρκειας έξι εβδομάδων που σφραγίστηκε με μια συμφωνία εκεχειρίας στις 9 Νοεμβρίου. Αποτέλεσμα της οποίας ήταν η αποχώρηση των Αρμενίων από τα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Οι Βρετανοί φέρονται επηρεασμένοι από την επιτυχία των τουρκικών drones Bayraktar TB2, κυρίως από το υποστηριζόμενο μικρό κόστος κατασκευής τους. Το τελευταίο εκτιμάται σε $1-2 εκατ., σημειώνει το δημοσίευμα.
Το εγκώμιο των Τούρκων είχε πλέξει νωρίτερα μέσα στον μήνα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι παράδειγμα και πρωτοπόρος στον τομέα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα drones που η τουρκική βιομηχανία κατασκευάζει, είναι υπεύθυνα για την καταστροφή εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς επίσης Α/Α συστημάτων.
Οι τελικές σκέψεις των Βρετανών θα ανακοινωθούν στις αρχές του νέου έτους.
Βρε κακό με τις γαλλικές μπακατέλες. FOS το πολύ μέχρι το 2026. Απο το 2027 θα κανιβαλίζονται μια μετα την άλλη, μέχρι να αποσυρθούν το αργότερο το 2030. Απο το 2031 θα τις καμαρώνετε (οι γαλλόπληκτοι) στο μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Να ζητήσουμε από ΗΠΑ τους πηγαίους του F-16 και να τους ενσωματώσουμε στα “V”.
Να γίνουμε εταίροι στην ανάπτυξη του ΑΙΜ-260 και να τους ενσωματώσουμε στα “V”
Τι έχετε να πείτε; Καταπληκτική ιδέα έτσι;
Μεγάλος πειρασμός αυτός ο συνδυασμός. Τώρα ή ισχύει αυτό που λένε οι Γάλλοι ή απλά δεν ασχολούνται πλέον με το Mirage 2000.
Οι δικοί μας έχουν καβούρια στις τσέπες όταν πρόκειται για εξοπλισμούς
Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο post, ούτε καν το Rafale δεν μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τον meteor, αφού μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο το oneway Link και να στείλει δεδομένα στον πύραυλο, ενώ το eurofighter και το gripen χρησιμοποιούν 2 way link και μπορούν να δεχθούν δεδομένα, όπως το ποσοστό εγκλωβισμού του στόχου ώστε να σταματήσουν την καθοδήγηση και να απομακρυνθούν ή την χρήση του meteor ως προωθημένο ραντάρ.
Να αρχίσουμε σιγά σιγά κανένα πρόγραμμα για να παράγουμε το gripen λέω εγώ.
το μ2000-5 ειναι απιθανο να πιστοποιησει τον μετεορ ακριβως λογο των δυνατοτητων του ρανταρ. Η λυση των micang για το αεροσκαφος ειναι μονοδρομος και με την αυξηση της εμβελειας του Mica δεν υστερει σε τιποτα απο τον συνδυασμο φ16/aim120c7 αντιθετα πλεον το μονο πλεονεκτημα που ειχε αυτο το διδυμο η μεγαλυτερη εμβελεια εξαλειφεται .
ασε που τοποθετωντας του μετεορ στο μ2000 το φερνεις στα επιπεδα οπλισμου των αρχικων εκδοσεων μ2000 με μολις 4 πυραυλους και μια εξωτερικη δεξαμενη . Τωρα το μ2000-5 μπορει να φερεις 3 εξωτερικες δεξαμενες και 6 mica .
Οσον αφορα τα ελληνικα μ2000-5 η ενσωματωνση του link16 , η αναβαθμιση του iff και του icms καθως και η αναβαθμιση των 300 mica σε ng ειναι η μονη λυση
Eτσι οπως δειχνουν τα πραγματα ή τα αφηνεις οπως ειναι ή τα αναβαθμιζεις ως εκει που μπορουν (mica ng) ή πετυχαινεις ενα συνολικο πακετο εξοπλισμου (πχ rafale f4 ειτε belhara[αν ειναι ειλημενη αποφαση ειτε και τα 2 δηλ. rafale f4+ belhara και να περιεχεται οπωσδηποτε στο εν τω μεταξυ διαστημα αναβαθμιση των mirage σε παραπλησιο επιπεδο rafale) ειτε αν τιποτε απο τα παραπανω δεν περιεχει αναφορα στα mirage, δοκιμαζεις να τα αναβαθμισεις μεσω saab, πραγμα αγνωστου κοστους. ισως να υπαρχει και ισραηλιτικη εκδοχη, σε επιπεδο ρανταρ, αλλα δεν νομιζω να οδηγα σε λυση με meteor. Παντως αυτα επρεπε εδω και χρονια να εχομε αναζητησει το κοστος, και τις προδιαγραφες διασυνδεσης με τα υπολοιπα υφισταμενα (πχ eriye) και μελλοντικα συστηματα (πχ νεου τυπου uav κλπ).
Αυτό το λέγαμε εδώ και καιρό, ότι η συζητηση για πυραύλους μακρού βεληνεκούς ΑΑ σε αεροπλάνα που δεν έχει προηγμένο ραντάρ να το υποστηρίξει είναι άσχετη συζητηση και τζάμπα γινόταν. Απλά τώρα το είπαν και επίσημα άλλοι μπαρ και σταματήσουν τα όνειρα. Επίσης μετά τα viler και την FOs για τα 2000-5 θα έλεγα τέρμα τα μεγάλα κόστη για τα παλιά,, λεφτά πλέον μόνο για καινούργια η κάτι που θα παρέχει πλεονέκτημα. Θα έλεγα μια μοίρα F-35 και μετά πάμε για επόμενη γενιά
Αν δεν κανω λάθος ο μετεορ μπορει να καθοδηγηθεί και απο τρίτο ραντάρ πχ απο ασεπε…αρα με ενα εκσυχρονισμενο ασεπε θα μπορούσε ενα Μ2000 να ειναι απλός φορέας του όπλου….
Σε οτι αφορά την διαμάχη με mica, ο mica ir έχει αρετές που δεν έχει ο μετεορ, προφανώς εναντίων στελθ αεροσκαφών…..
Συγχρηματοδότηση Ινδίας – Ελλάδος για πιστοποίησή του σε APG-83 SABR των F16V/70/72 και F21 υπό τον όρο επιλογής του τελευταίου από την πρώτη, ώστε να έχουν οικονομικά οφέλη για όποιον νέο αγοραστή F16V/70/72 τους αγοράσει, θα είχε νόημα ή δεν το επιτρέπει η LM για αποφυγή εσωτερικού ανταγωνισμού με το F35;