Θετικές ανακοινώσεις της επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου. Σε κοινή διακοίνωση προέβησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της επιτροπής Στρατηγικού Διαλόγου για την Ενέργεια Ελλάδας και ΗΠΑ.
Οι εκπρόσωποι της επιτροπής, βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενεργειακών πηγών Francis R. Fannon και ο υφυπουργός Ενεργείας Mark Menezes, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών για θέματα ενεργειακής διπλωματίας, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, οι οποίοι επιβεβαίωσαν και πάλι την δέσμευση των ΗΠΑ και της Ελλάδος να συνεργαστούν στενά για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, για τη συνεργασία με εταίρους στην περιφέρεια της Ανατολικής Μεσόγειου και για την ανάπτυξη ενεργειακών πόρων και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας.
Δεύτερος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ με επίκεντρο άμυνα, εξωτερική πολιτική και ενέργεια
Πρόκειται για την τρίτη συνεπή συνάντηση της επιτροπής μετά τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Οκτώβριο του 2019. Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσογείο, καθώς και η υποστήριξη των ΗΠΑ σε ομάδες και προσπάθειες συνεργασίες που προσελκύουν ενδιαφερόμενα μέρη από όλη την περιοχή της ανατολικής Μεσόγειος. Σε αυτό το θέμα, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την διαρκή τους στήριξη στο μηχανισμό 3+1 και το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF).
Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις και αλλαγές στην αγορά ενεργείας από τις επιπλοκές της πανδημίας του COVID-19. Κάθε πλευρά τόνισε την ανάγκη πολλαπλών πηγών ενέργειας και τον πρόσφατο κλονισμό της ανεφοδιαστικής αλυσίδας.
Επιπλέον, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου οφείλουν να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτό συμφωνήθηκε στην ομώνυμη συνθήκη του 1982 και να προωθήσουν σχέσεις καλής γειτονίας για το συμφέρον της σταθερότητας και της ασφάλειας. Σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτυχθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και πορείες διανομής τους.
Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans-Adriatic Pipeline) εξέφρασε ο βοηθός υπουργός εξωτερικών Fannon και υποστήριξε τη συνέχιση του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, την προώθηση του έργου της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη και του υπογείου χώρου αποθήκευσης αερίου στην Καβάλα. Αναφέρθηκε επίσης στο έργο διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.
Ελλάδα και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την κοινή τους πεποίθηση για το άνοιγμα νέων αγορών για τα προϊόντα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ως παράγοντα που προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια και την ανάγκη κατασκευής νέων εμπορικά βιώσιμων υποδομών, όπως τον αγωγό αερίου EastMed.
Συζητήθηκε επίσης η προοπτική αμερικανικών ιδιωτικών επενδύσεων στην ελληνική αγορά του ενεργειακού χώρου, ευκαιρίες στην αγορά πετρελαίου και τη διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το τελευταίο σημειώθηκε υπό το φως νέων ευκαιριών στις επενδύσεις από τον Οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ.
Χαιρετίστηκε, τέλος η συμμετοχή της ExxonMobil στη συνεργασία μεταξύ Total και Hellenic Petroleum με την έκδοση αδειών ερευνών σε δύο υπεράκτια οικόπεδα δυτικά και νοτιο-δυτικά της Κρήτης. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδος θα ήθελαν να δουν τη συμφωνία να υλοποιείται πολύ σύντομα. Συζητήθηκε, ακόμα, η πιθανότητα αμερικανικών επενδύσεων στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά και την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τον «Εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στην Ελλάδα.