10.2 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΤζ. Τσούνης: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε Αν....

Τζ. Τσούνης: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε Αν. Μεσόγειο, Δ. Βαλκάνια, Μ. Θάλασσα

- Advertisement -

Στα ελληνικά ιδανικά καλοσύνη, αγάπη, φιλότιμο, δημοκρατία, αναφέρθηκε στην πρώτη δημόσια ομιλία του ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτές οι αξίες είναι μερικά από τα μεγαλύτερα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην πρεσβευτική οικία λίγες ώρες μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε πως η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή ούτε πιο σημαντική και επανέλαβε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή για να υπηρετήσει ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Μάλιστα, επιδοκίμασε τον «ηγετικό ρόλο» της Ελλάδας για την ενίσχυση της δημοκρατίας στα Βαλκάνια, διότι προάγει την περιφερειακή ευημερία και σταθερότητα. Ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι μεγάλος φίλος της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας που συνεχώς αυξάνει στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και πέρα από αυτήν.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε πως οι δύο χώρες αν και έχουν καταφέρει πολλά, υπάρχει περιθώριο να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους και τη συνέργεια τους. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό και την «εκπληκτική ελληνική διασπορά» για την προώθηση των κοινών τους στόχους για ειρήνη ευημερία, μαζί.

Κάνοντας ειδική μνεία στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, τη χαρακτήρισε ιστορική και σημείωσε πως η πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, εκ μέρους της δικομματικής ηγεσίας του Κογκρέσου, στον πρωθυπουργό να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου (Βουλή και Γερουσία) είναι η ύψιστη τιμή που μπορεί να απονείμει το αμερικανό νομοθετικό σώμα σε έναν ξένο ηγέτη. «Αυτές οι προσκλήσεις επεκτάθηκαν γιατί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα έχει σημασία, όχι μόνο για την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει σημασία για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πολύ περισσότερο. Η συνεργασία μας ενισχύει το ΝΑΤΟ. Κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ευημερούσα και ασφαλή. Αυτή η δύναμη και η ενότητα είναι πιο σημαντικές σήμερα από ποτέ» σημείωσε.

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, δήλωσε περήφανος Ελληνοαμερικανός με βαθείς δεσμούς με την Ελλάδα και σημείωσε πως είναι μεγάλη τιμή να επιστρέφει στις ρίζες του και να έχει την ευκαιρία να υπηρετήσει την Αμερική από εδώ.

Επίσης, εξήρε τη «σπουδαία δουλειά και τα επιτεύγματα» του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, της πρεσβείας και της γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λι. «Είναι μια εξαιρετική κληρονομιά που αφήνει πίσω της τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε» υπογράμμισε ο Τζορτζ Τσούνης.

Όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε πως είναι ένας απρόκλητος πόλεμος που έχει στοιχίσει τόσες πολλές αθώες ζωές και έχει τραγικά καταστρέψει τη Μαριούπολη, ένα προπύργιο της ελληνικής ταυτότητας. Επικαλούμενος τον Μπλίνκεν, είπε πως καθώς ο πόλεμος του Πούτιν μαίνεται στην Ουκρανία, «πρέπει να αυξήσουμε την αποφασιστικότητά μας και να αντισταθούμε σε αυτούς που τώρα επιδιώκουν να χειραγωγήσουν την ιστορική μνήμη για να προωθήσουν τις δικές τους φιλοδοξίες».

Προσέθεσε ότι ο Πούτιν προσπάθησε να διαστρέψει την ιστορία για να δικαιολογήσει τον απρόκλητο και βάναυσο πόλεμό του και ότι όσοι μελετούν ιστορία γνωρίζουν πως ο Πρόεδρος Ζελένσκι και ο γενναίος λαός της Ουκρανίας ενσαρκώνουν το πνεύμα εκείνων που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπερασπίζονται την κυριαρχία τους, τη δημοκρατία τους και το δίκαιο μέλλον της Ουκρανίας σε μια Ευρώπη ελεύθερη και ειρηνική, συμπλήρωσε.

Επιπροσθέτως, ειδική αναφορά έκανε στον ρόλο της Ελλάδας για τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων επί του φασισμού και των δυνάμεων της τυραννίας. «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη συμμαχική δύναμη που νίκησε μια δύναμη του Άξονα. Ο ελληνικός λαός ενέπνευσε τον κόσμο με τη δύναμη του χαρακτήρα του, όταν με θάρρος σηκώθηκε και είπε “Όχι” στον Μουσολίνι στις 28 Οκτωβρίου 1940, μία ημέρα που οι Έλληνες εορτάζουν περήφανα κάθε χρόνο ως την είσοδό τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Τζορτζ Τσούνης στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι μέσω των πολλαπλών απειλών που αντιμετωπίζουμε, παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης. «Η επιτυχία της διατλαντικής μας συμμαχίας, πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, έγκειται στη συλλογική φιλοδοξία όλων των μελών του ΝΑΤΟ να προστατεύσουν την ειρήνη σε όλο τον κόσμο και τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αυτοδιακυβέρνησης που όλοι μοιραζόμαστε» υπογράμμισε.

Αφού ανέφερε πως «βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα μεταξύ των δημοκρατικών αξιών, που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα, και των φωνών της τυραννίας και του αυταρχισμού», προέταξε ότι «η συλλογική μας απάντηση σήμερα θα καθορίσει το μέλλον του κόσμου μας». Επισήμανε ακόμα πως όλες οι δημοκρατίες παγκοσμίως έχουν την ιερή υποχρέωση να προάγουν τα δημοκρατικά ιδανικά και να σταθούν ενωμένες ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις του σκότους που επιδιώκουν να ανατρέψουν τη βασισμένη σε διεθνείς κανόνες τάξη, στην οποία βασίζονται η συλλογική μας ασφάλεια και ευημερία.

Τέλος, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη τους στους γονείς του – η μητέρα του Ελένη συμμετείχε στην εκδήλωση- που τον έμαθαν, όπως είπε, να μην ξεχνά ποτέ τις ρίζες του και τα ελληνικά ιδανικά της καλοσύνης, της αγάπης και πάνω απ’ όλα της αγάπης για την τιμή, το φιλότιμο, μαζί με τη δημοκρατία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

21 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Αγορά 100 SPIKE SR, 14 AW139 SAR, loitering munitions, TOMA...

125
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς 100 αντιαρματικών βλημάτων SPIKE SR...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 26 Νοεμβρίου/9 Δεκεμβρίου 1912: Κατάληψη του Δρίσκου, η θυσία...

2
Κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο το σώμα Γαριβαλδινών εθελοντών με τη βοήθεια του Ελληνικού Στρατού, καταλαμβάνει τον ορεινό και δασωμένο όγκο του Δρίσκου Ιωαννίνων...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

Ερντογάν: Οργισμένοι μύδροι κατά ΟΗΕ-ΗΠΑ μετά το αμερικανικό βέτο για κατάπαυση πυρός στη Γάζας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε με σφοδρότητα σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο όπως είπε έχει μετατραπεί σε «Συμβούλιο...

Συνεκπαίδευση Αλεξιπτωτιστών Εθνικής Φρουράς με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΦ (Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς), την Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης μεταξύ της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και...

Συνεκπαίδευση TRAP με MV-22 στη Σκύρo

Σε συνέχεια της παρακάτω αναφοράς μας νωρίτερα σήμερα:https://flight.com.gr/foto-sinekpedefsi-elladas-ipa-ipo-ton-sintonismo-tis-dep/kαι άλλες φωτογραφίες από τη συνεκπαίδευση Ελλάδας-ΗΠΑ με επεισόδιο ανάκτησης προσωπικού-TRAP (tactical recovery of aircraft and personnel)...