26.4 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΤζον Κέρι: Η Ελλάδα ηγείται μιας προσπάθειας που θα κάνει τη διαφορά...

Τζον Κέρι: Η Ελλάδα ηγείται μιας προσπάθειας που θα κάνει τη διαφορά για ολόκληρο τον πλανήτη

- Advertisement -

Το μήνυμα πως «η Ελλάδα κάνει ό,τι κάνει συνήθως, δηλαδή βγαίνει μπροστά και ηγείται μιας προσπάθειας που θα κάνει τη διαφορά για ολόκληρο τον πλανήτη», έστειλε ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το Κλίμα Τζον Κέρι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στην εκδήλωση του ΥΠΕΞ ενόψει της διοργάνωσης από την Ελλάδα της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Greece 2024».

Επίσης, ο Τζον Κέρι εξέφρασε την πεποίθηση πως «καθώς προχωρούμε προς την 9η έκδοση της Διάσκεψης, η Ελλάδα θα βγει μπροστά και θα παρέχει την απαραίτητη ηγεσία», επισήμανε πως προσβλέπει να συνεργαστεί με τη χώρα μας τα επόμενα δύο χρόνια κατά την προετοιμασία «αυτής της σημαντικής Διάσκεψης» και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για «τον ηγετικό ρόλο» που διαδραματίζουν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στην αρχαία Ελλάδα επικαλούμενος τη ρήση του Αχιλλέα στην Ιλιάδα ότι ο ωκεανός είναι η πηγή των πάντων. «Η Ελλάδα έχει προφανώς μια ιστορία που πηγαίνει τόσο πίσω όσο και η ίδια η ιστορία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, μία από τις μεγάλες μορφές της ελληνικής μυθολογίας, ο Αχιλλέας, στην Ιλιάδα αναφέρεται να λέει ότι ο Ωκεανός είναι η πηγή των πάντων. Αν προσεγγίσουμε το θέμα κατ’ αυτό τον τρόπο, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων για τους ωκεανούς. Με την αντιμετώπισή τους, πραγματικά προστατεύεται η ζωή στον ίδιο τον πλανήτη και καθίσταται αυτός καθαρότερος, ασφαλέστερος, υγιέστερος. Και ως αποτέλεσμα, επωφελούμαστε όλοι μας, σε όλο τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στη διοργάνωση της 9ης Διάσκεψης από την Ελλάδα, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου εξέφρασε τον «ενθουσιασμό» των ΗΠΑ για το γεγονός αυτό και έδωσε έμφαση στο ότι η χώρα μας είναι «ένας αξιοθαύμαστος παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ναυτιλίας». «Έχουμε ήδη δει κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες να αρχίζουν να προβαίνουν σε ανακοινώσεις για την κατασκευή και αγορά πλοίων εντελώς απαλλαγμένων από εκπομπές άνθρακα και να αρχίζουν να αλλάζουν τους θαλάσσιους διαδρόμους από το λιμάνι μέσω των ωκεανών μέχρι το λιμάνι προορισμού. Έτσι ώστε όλες οι πρακτικές εντός αυτών των θαλάσσιων διαδρόμων να είναι “πράσινες”» υπογράμμισε.

Ένα επιπλέον πράγμα που χρήζει αντιμετώπισης, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, δεν είναι μόνο οι ναυτιλιακές, αλλά και οι αλιευτικές πρακτικές. «Σπαταλούμε πάρα πολλά χρήματα για την ιχνηλάτηση ελάχιστων αλιευμάτων σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν παράνομα αλιευτικά σκάφη στους ωκεανούς, στην ανοικτή θάλασσα, με τη στήριξη των χωρών τους και τα οποία στις μέρες μας κυριολεκτικά απομυζούν τους ωκεανούς. Και αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των αλιευτικών αποθεμάτων. Για παράδειγμα, ο γαλάζιος τόνος έχει μειωθεί σήμερα στο 5% περίπου του κανονικού του αποθέματος και απειλείται με εξαφάνιση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περαιτέρω, ο Τζον Κέρι ανέδειξε πως οι ωκεανοί είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια τη ζωή στον πλανήτη και προειδοποίησε ότι σήμερα βρίσκονται σε κρίση. «Και η κρίση αυτή δεν είναι μόνο ένα απλό πρόβλημα ρύπανσης. Είναι ένα πολύ πιο σύνθετο πρόβλημα. Διότι οι ωκεανοί ελέγχουν το κλίμα μας σε παγκόσμια κλίμακα. Και είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για τον κύκλο της ζωής και της σχέσης μεταξύ της κλιματικής κρίσης και της κρίσης των ωκεανών. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ρύπανση των αερίων του θερμοκηπίου ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα, ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη, αλλά πέφτει με τις βροχοπτώσεις στον ωκεανό. Και αυτές οι βροχοπτώσεις μεταφέρουν τεράστια επίπεδα υψηλής οξύτητας που αλλάζει προς το χειρότερο τη χημεία του ωκεανού. Αλλάζει επίσης, τα αποθέματα τροφίμων και έχει αντίκτυπο στα καρκινοειδή, μαλακώνοντας το κέλυφός τους» εξήγησε.

Εξάλλου, προέταξε πως το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται επιπλέον για κρίση του κλίματος, διότι η αύξηση της θερμοκρασίας της γης, που προέρχεται από τα αέρια του θερμοκηπίου, απορροφάται κατά 90% από τους ωκεανούς. Έτσι, οι ωκεανοί θερμαίνονται και η χημεία τους αλλάζει περισσότερο από ό,τι έχει αλλάξει εδώ και εκατομμύρια χρόνια, προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην 7η Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε φέτος στο Παλάου, είπε ότι περισσότερα από 70 έθνη συναντήθηκαν και ανέλαβαν δεσμεύσεις, περίπου 400 δεσμεύσεις, συνολικής αξίας περίπου 16 δισ. δολαρίων.

Ακόμα, συμπέρανε πως από την έναρξη της Διάσκεψης «Our Ocean», έχουν προσφερθεί περισσότερα από 100 δισ. δολάρια στις προσπάθειες για την προστασία των θαλάσσιων περιοχών, των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, «για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις αλιευτικές πρακτικές και για να αντιμετωπίσουμε τη ρύπανση από πλαστικά. Και το πιο σημαντικό, για να κατανοήσουμε τη σύνδεση με την ίδια την κλιματική κρίση».

Σημειώνεται πως την 8η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean» θα φιλοξενήσει ο Παναμάς.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμικό Ναυτικό: Στρατηγική ανάγκη για μεγάλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό πριν 2 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει 3 φρεγάτες τύπου FDI HN. Το πρόβλημα όμως παραμένει πως πρέπει να αντικαταστήσει 9 φρεγάτες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Εθνική Άμυνα, αστοχίες και κριτική – του Αντιστρατήγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη

17
Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη, Αντιστρατήγου ε.α. διδάκτορος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντή μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών ΜελετώνΜια σειρά περιστατικών το τελευταίο τρίμηνο, έχει σημαδέψει τη χώρα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Σεπτεμβρίου 1943: Η βύθιση του αντιτορπιλικού “Βασίλισσα...

0
Βυθίζεται από γερμανικό αεροπορικό βομβαρδισμό το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» (D-15) έξω από τη Λέρο. Το σκάφος ήταν από τα πιο σύγχρονα του ελληνικού βασιλικού...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

ΚΥΣΕΑ: Εγκρίθηκε η προμήθεια Rampage και Spice για την Πολεμική Αεροπορία

Δύο εξοπλιστικά προγράμματα με "μακρό χρόνο ωρίμανσης" φαίνονται να ολοκληρώνονται επιτέλους. Καθώς στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εγκρίθηκε η αγορά πυραύλων μακρού πλήγματος Rampage...

Νέο ουκρανικό UGV ετοιμάζεται για την πρώτη γραμμή

Η ουκρανική αμυντική βιομηχανία παραμένει δραστήρια, παρά τα σκληρά χτυπήματα που δέχθηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Και ενώ η μεγάλη ροή εξελιγμένων όπλων έρχεται...

Συρία: 25 νεκροί σε συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, και μαχητές πιστούς στη συριακή κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ,...