Άλμα προς τα εμπρός -αν υλοποιηθεί- είναι η είδηση που μεταδίδει το TASS για ένα υπό σχεδιασμό διθέσιο μαχητικό Su-57. Όχι όμως διθέσιο για εκπαιδευτικό ούτε για ειδικές αποστολές κρούσης (τουλάχιστον όχι αυτές που γνωρίζουμε). Αλλά με την δεύτερη θέση να φιλοξενεί χειριστή που θα διαχειρίζεται έως 4 συνοδευτικά οπλισμένα drones τύπου Okhtonik.
Το εντυπωσιακό της είδησης είναι ο αριθμός των drones, που θα μετατρέπουν κάθε Su-57 σε ένα αεροσκάφος δικτυοκεντρικού εναέριου ελέγχου -με χαρακτηριστικά stealth- ενός σμήνους φθηνότερων και εν μέρει αναλώσιμων μη επανδρωμένων αεροσκαφών υψηλών όμως επιδόσεων.
Θυμίζουμε πως το Okhtonik που έχει παρουσιαστεί εδώ και δύο χρόνια και συνεχίζει τις δοκιμές του, διαθέτει κινητήρα τζετ, έχει εσωτερική αποθήκη οπλισμού με δυνατότητα φόρτωσης έως και 2 τόνων, ενώ είναι ιδιαίτερα βαρύ για μη επανδρωμένο, στους 20 τόνους, με ικανότητα όμως μεγάλες εμβέλειας που φθάνει τα 4.000 χιλιόμετρα. Το σκάφος έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να αναλάβει αποστολές κρούσης εδάφους αλλά και εναέριες, υπό τηλεχειρισμό αλλά και με κάποιες (μη γνωστές προς το παρόν) ικανότητες αυτόνομης δράσης.
Πάντως με την αντίστοιχη αμερικανική προσπάθεια για την ανάπτυξη παρόμοιων οπλισμένων «συνοδών» drone, όπως και την εξέλιξη των υπό σχεδίαση ευρωπαϊκών μαχητικών 6ης γενιάς (το γαλλογερμανικό και το βρετανικό) είναι εμφανές πως βαδίζουμε προς ένα κόσμο εναέριας μάχης που θα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μη επανδρωμένες πλατφόρμες και σημαντικά μεγαλύτερων επιδόσεων από τις σημερινές.