Επιδρομές τουρκικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις επαρχίες Σουλεϊμανίγια και Νταχούκ του βόρειου Ιράκ χθες Κυριακή είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), ανάμεσά τους «αξιωματούχος» του στρατιωτικού του βραχίονα, και να τραυματιστούν άλλα δύο, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν και πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας.
Στο πρώτο πλήγμα, στην κοινότητα Τσάμτσαμαλ, στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, τουρκικό UAV έπληξε αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί «αξιωματούχος» του στρατιωτικού βραχίονα του PKK και να τραυματιστεί άλλο μέλος της οργάνωσης, που η Άγκυρα και οι σύμμαχοί της στη Δύση χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική», σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του ιρακινού Κουρδιστάν που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δεύτερη επιδρομή έπληξε επίσης αυτοκίνητο εν κινήσει κοντά στην Αμαντίγια, σε σχετικά μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία, στην επαρχία Νταχούκ, με τον ίδιο απολογισμό, έναν νεκρό και έναν τραυματία, δήλωσε πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Η τουρκική κυβέρνηση σπανίως σχολιάζει δημόσια τις επιχειρήσεις τις οποίες διεξάγει στο βόρειο Ιράκ, πάντως εξαπολύει συχνά πλήγματα από αέρος και έχει αναπτύξει ειδικές δυνάμεις στην περιοχή για να καταδιώξουν μαχητές του PKK επανειλημμένα. Έχει εγκαταστήσει βάσεις στο βόρειο Ιράκ εδώ και 25 χρόνια.
Στα τέλη Ιουλίου, τέσσερις μαχητές της αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης, η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή, σε πλήγμα UAV που αποδόθηκε στην Τουρκία από τις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν.
Παράλληλα, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν αξιωματικό των κούρδων πολιτοφυλάκων Πεσμεργκά μέσα στο αυτοκίνητό του στην Αρμπίλ επίσης χθες. Επρόκειτο για μάλλον σπάνια επίθεση στην πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής. Πηγές προσκείμενες στις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν πως διενεργείται έρευνα, χωρίς να υπεισέλθουν σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Εδώ και καιρό Βαγδάτη και Αρμπίλ κατηγορούνται πως αποστρέφουν το βλέμμα από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς για να διατηρήσουν αλώβητη τη στρατηγική συμμαχία τους με την Τουρκία, βασικό εμπορικό τους εταίρο, παρά τις συχνές πύρινες καταγγελίες τους για τις επανειλημμένες παραβιάσεις της ιρακινής εθνικής κυριαρχίας από την Άγκυρα και τις συνέπειες για τους αμάχους.
Την 25η Ιουλίου, οι υπηρεσίες του ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι ανέφεραν πως επίκειται επίσημη «επίσκεψη» του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ιράκ, όμως η ακριβής ημερομηνία που θα γίνει αυτό το το ταξίδι δεν έχει διευκρινιστεί, επίσημα τουλάχιστον.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Μολις παρουν αυτα που θελουν απο ΗΠΑ και ΕΕ, ελατε να μας τα ξαναπειτε αυτα…
Ακούγονται κάτι φήμες ότι σε περίπτωση συνεργασίας πολλών κομμάτων στις εκλογές μας, θα υπάρξουν αρκετοί συμβιβασμοί με την Τουρκία, κάτι σαν “Πρέσπες του Αιγαίου” ένα πράγμα.
Με σκοπό βέβαια να μαζέψουν την Τουρκία στο δυτικό μαντρί και ρίξουν το τυράκι στην καινούργια κυβέρνηση πού θα προκύψει στην γείτονα χώρα.
Εννοείται ότι εμείς σαν pillar of stability θα πάρουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα… χτύπημα στην πλάτη για την καλή μας συνεργασία.
Τώρα άμα μείνουν φήμες θα το μάθουμε το καλοκαίρι με τα μπάνια τού λαού.
Δεν καταλαβαίνω πως σφίγγει το χέρι του ανθρώπου που στο πρόσφατο παρελθόν μας λοιδορούσε χυδαία.
Υπουργέ,
θα ήμουν πολύ προσεκτικός με τους γείτονες.
Τα casus belli και το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ακόμα υπάρχουν, το ίδιο και οι διεκδικήσεις κατά των νησιών μας, η κατοχή της Κύπρου, ο υβριδικός πόλεμος με μετανάστες,… και η Αγιά Σοφιά που έγινε ξανά τσαμί.
Δεν είναι όλα μέλι γάλα. Το άκρως αντίθετο ισχύει.
Ο λύκος μπορεί να είναι ακόμα λαβωμένος… αλλά παραμένει λύκος.
Συνεχίστε την θωράκιση της χώρας μας με αμείωτο ρυθμό… πρέπει να γίνουμε αστακός.
Θα επανέλθουν σύντομα οι Τούρκοι… και την επόμενη μαζί με πυρηνικούς αντιδραστήρες σε πλήρη λειτουργία, με ότι αυτό συνεπάγεται…
Μπορεί η Δύση αυτή την στιγμή να υποστηρίζει λυσσαλέα την Ουκρανία, αλλά σίγουρα δεν θα πράξει το ίδιο και για την Ελλάδα (ή την Κύπρο).
Οι περισσότεροι μας, ελπίζω να μην έχουμε τέτοια ψευδαίσθηση.
Τελικα αυτοι που ελεγαν οτι η Τουρκια (κι οχι μονο) καταλαβαινει μονο τη γλωσσα της ισχυος ειχαν δικιο.
Η δικια μας ισχυροποιηση σε συνδιασμο με τα δικα τους προβληματα και το καζο του σεισμου εφεραν τις αβροτητες κλπ κλπ κλπ.
Τωρα αγοραζουν χρονο μεχρι να ξανανοιωσουν ισχυροι και να αρχισουνε παλι τα ιδια και χειροτερα. Στο χερι μας ειναι να μην αφηνουμε την ψαλιδα να ανοιγει αν θελουμε να εχουμε ηρεμη συνεχεια.
Γιατι δεν ειναι μονο τα οπλα αυτα καθεαυτα που κανουν τον αλλο να σκεφτει πολυ πριν κανει κατι εναντιον σου. Ειναι και η αποφαση για την αποκτηση τους μια δηλωση θελησης και πηγμης που περναει ενα μηνυμα προς καθε ενδιαφερομενο … Μπορει στα ματια πολλων αυτα να φαινονται ιδια, αλλα δεν ειναι.
Το πρωτο δηλωνει δυναμη. Το δευτερο δηλωνει θεληση.
Και ο συνδιασμος αυτων φερνει το σεβασμο του αλλου. Και ο σεβασμος φερνει την διαθεση για διαπραγματευση σε ρεαλιστικη βαση μακρυα απο μαξιμαλισμους, αναθεωρητισμους και ανεδαφικες βλεψεις.
Μα έχουμε προεκλογική περίοδο και πρέπει να βοηθήσουμε την Τουρκία να αποκτήσει νέα F16.
Ενταξει, κραταει “χαμηλους” τονους την στιγμη που ο επανεξοπλισμος ΚΑΙ των δικών μας ΕΔ (στο μετρου του δυνατου λογω εκλογων και εν συνεχεια, βλεπουμε) συνεχιζεται. Καποιοι βεβαια νομιζουν οτι επρεπε να παει εκει βγαζοντας πιστολι… οτι να ναι…
Ο υπουργός ψηφίζει ερντογαν στης εκλογές κάνει και προεκλογική εκστρατεία “διαπίστωσα όμως και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανάταξη της περιοχής” έτσι πάλι καλά που δεν είπε και μπράβο για τα drone και την εξέλιξη της τουρκικής Βιομηχανίας…γουστάρω όσο τίποτα άλλο της σωστές κινήσεις ουσίας στα εξοπλιστικά άσχετα αν ήθελα περισσότερα μου χαλάει την εικόνα αυτή η εμμονή να μείνει η Τουρκία στην Δύση ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΉΠΟΤΕ ΤΡΌΠΟ – ΚΟΣΤΟΣ γιατί αυτό σίγουρα είναι εναντίον μας, όχι δεν είμαι πολεμοχαρής γιατί πολύ απλά δεν θα τολμούσε να πάει σε πόλεμο η σε θερμό επεισόδιο η ακόμα τα γνωστά τσαλιμάκια έχοντας απέναντι το ΝΑΤΟ αντίθετος όμως από το 2000 μέχρι το 2018 ήταν η Τουρκία και τα μάτια μας… Σε συνδυασμό με κανένα τραμπ και κανένα θα το ρισκάρουμε έχουμε αρκετούς που τους αρέσουν τα ρίσκα από το 2010 και μετά όλοι ρίσκα πήρανε άσχετα πως η χειρότερη το δήλωναν κιόλας, βλέπω μετά την Ρόδο την Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις και έρευνα και διάσωση και η Κύπρος να μην έχει σύνορα με την ελληνική επικράτεια…. Οποία κυβέρνηση κάνει 12νμ στο Αιγαίο όχι αντρίκια όμως με τσαμπουκά να το κάνει σαν φίδι όπως κάνουν και αυτοί τύπου μόλις αρχίσουν να δηλώνουν δυτική η λίγο πριν την ένταξη τους στην ένωση να πονέσει θα κάνω προεκλογικό αγώνα υπέρ της μέχρι να παω στον άλλον κόσμο, στο αντίθετο σενάριο βέβαια που χάσουμε έστω και ένα μέτρο δεν το γράφω γιατί θα κοπεί το σχόλιο..
Ανισόρροπη ανταλλαγή προεκλογικών δώρων…