Nazar LETS, δηλαδή «κακό μάτι», λέγεται το σύστημα εγγύς προστασίας με laser που αναπτύσσει η τουρκική εταιρία Meteksan Defense, και όπως γράφει το turkishdefencenews.com, πλέον έχει ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.
Η σχετική έρευνα έχει ξεκινήσει από το 2016, αλλά η μελέτη πάνω σε συστήματα εντοπισμού-στοχοποίησης με laser είναι ακόμη παλαιότερη. Το σύστημα της Meteksan έχει ήδη δοκιμαστεί πάνω στη φρεγάτα TCG Gokova (κλάσης O.H. Perry). Στην κεντρική φωτό φαίνεται το σύστημα πάνω σε πλατφόρμα για δοκιμές, με τον πύργο στο πίσω μέρος και ένα κοντέινερ ελέγχου μπροστά.
Πάντως η εξέλιξη συνεχίζεται και τα συστήματα Nazar θα επεκταθούν με νέες εκδόσεις (DENIZ και ΚΑRA) για αυτοάμυνα μεγάλων εγκαταστάσεων και πλοίων. Σύμφωνα με το τουρκικό site, το Nazar LETS αν και ενδιάμεσο στάδιο, άφησε καλές εντυπώσεις με τις επιδόσεις του οπότε προχώρησε και η ένταξη του, πιθανά και στις υπό κατασκευή νέες φρεγάτες κλάσης Istanbul, ενώ προβλέπεται ως βασικός εξοπλισμός των μελλοντικών αντιτορπιλικών TF-2000.
Σχόλιa για Belharra και Rafale se 3, 2, 1…
Πτηση: Είναι αλήθεια πως την Τουρκική φρεγάτα έδιωξε ο Γαλλος καπετάνιος ή κάποια υποβρύχια γαλάζια απειλή;
Καλά τα λένε. Φυσικά δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες, αλλά ήταν άσχημη η συμπεριφορά στους Γάλλους.
Ένα πιθανό σενάριο είναι η ΗΠΑ να έχουν υποσχεθεί στους Αυστραλούς να παραδώσουν ως ενδιάμεση λύση τα 2 Los Angeles-class υποβρύχια (USS Providence (SSN 719) και USS Oklahoma City (SSN 723) για όσο καιρό θα χρειαστεί για να κατασκευαστούν τα νεα τους υποβρύχια.
Για να μειώσετε την ζημιά κάντε μας μια πρόταση για 3 Barracuda “originale” που θα αρνηθούμε πολύ δύσκολα…
Μηπως με τις 4 ΦΤΙ να προσθεσουμε και 4 ΣορτφινΜπαρακουντα με σκαλπ ναβαλ για να κλειδωσουμε και την Ανατολικη Μεσογειο τα επομενα 40χρονια ……….. (με τις αποζημειωσεις των αυστραλων οι τιμες πεφτουν)
Χώσε Μακρον
Είναι πιθανόν η Αυστραλία να την “χρησιμοποίησε” τη Naval προκειμένου να πετύχει αποδέσμευση πυρηνικής τεχνολογίας από τους Αγγλοαμερικανούς. Δεν είναι αποικία πλέον για την έχουν στη λίστα αποκλεισμού από την πυρηνική ενέργεια. Μόλις το πέτυχε, τους άφησε τους Γάλλους γιατί δεν έχουν και ιδιαίτερο βάρος σ’ εκείνη την περιοχή. Ούτε βέβαια και οι Βρετανοί, παρά μόνο ως τσόντα των Αμερικανών.
Σ’ αυτή την περίπτωση η Naval όντως ήταν “χρήσιμη”, αλλά δε μπορούμε να μιλήσουμε και για εξαπάτηση. Ένα προσύμφωνο ακύρωσαν που, ανάλογα με τις ρήτρες που έχουν προβλεφθεί, θα πληρώσουν και το σχετικό κόστος. Δεν είναι απάτη αυτό ούτε έναντι της Naval, ούτε και κατά διάνοια έναντι της Γαλλίας.
Κάποια άλλη “εξαπάτηση” πέρα από τη “χρησιμοποίηση” εγώ δε μπορώ να δω. Κι αυτό από την πιθανή οπτική της Γαλλίας, γιατί το προσύμφωνο μπορούσε κάλλιστα να ακυρωθεί από το φούσκωμα του κόστους. Αν δηλ. εμείς είχαμε ένα letter of intent για τις FDI και στη διαμόρφωση που θέλαμε έφτανε 1,5 δις, δε μπορούσαμε να κάνουμε πίσω;
Αυτό το πρόγραμμα ήτανε ένα failed project που καν δεν άρχισε! Η Naval το ίδιο πήγε να κάνει και σε εμάς με την 1,5 δις σαβούρα FDI χωρίς ECM strales etc!!! Καλά που η LM μας έσωσε από άχρηστα και ανύπαρκτα πλοία πού θα μας έβγαζαν πολλά προβλήματα!!! Το ίδιο ισχύει και για την Sigma of course!!!!
Η Γαλλία κλαίγεται αλλά μπράβο στην Αυστραλία που πάνω από όλα έβαλε το συμφέρον της χώρας και δούλεψε ένα πλάνο Β καθώς φαινόταν ότι η Γαλλική λύση πήγαινε σε αδιέξοδο.
Αντί να κλαίγονται, οι Γάλλοι καλό θα ήταν να παίρνανε επιτέλους ένα μαθημα για τις επιπτώσεις της επί σχεδόν 60 χρόνια ιδιόμορφης στρατηγικής εξοπλισμών όπου οι εξαγωγές υπάρχουν όχι απλώς για να βγάζουν δουλειές οι Γαλλικές εταιρίες αλλά πάνω από όλα για να επιδοτούν την Γαλλική εμμονή για αμυντικό εξοπλισμό που πρέπει να είναι εξ’ολοκλήρου εγχώριος. Μία εμμονή που έχει πλεονεκτήματα (rafale) αλλά συνήθως και όλο συχνότερα πλέων, μειονεκτήματα. Ενδεχομένως τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Αυστραλοί σχετικά με την ολοκλήρωση των Γαλλικών υποβρυχίων με συστήματα και όπλα μη Γαλλικά να μην ήταν τόσο σοβαρά αν η μονοδιάστατη στρατηγική εξολπισμών της Γαλλίας ήταν πιο οθολογική.
Αλλά το να έρχεται τώρα η μία χώρα του Νατο που αποφεύγει έτοιμα και δοκιμασμένα συστήματα (ακόμα και εκεί που πάσχει όπως τα CIWS) και να παραπονιέται επειδή δεν κατάφερε τρία χρόνια που ήταν μόνη στο τραπέζι να πάρει την δουλειά είναι σχεδόν σουρεαλιστικό. Κάτι μου θυμίζει αυτή η ιστορία.
το 2009 η Αυστραλία είχε ήδη διατυπώσει στη στρατηγική της πως «αποκλείει την πυρηνική πρόωση για τα νέα υποβρύχια της»
Και στα μέσα του 2021 οι Αυστραλοί άλλαξαν στρατηγική και θεωρούν ότι χρειάζονται πυρηνικά υποβρύχια. Άρα τα όσα αναφέρονται για έλεγχο των Υ/Β από αμερικάνικα πληρὠματα είναι άστοχο. Θα αλλάξει η όποια νομοθεσία και η Αυστραλία μπαίνει σε ένα κλειστό club χωρών που διαθέτουν υποβρύχια με πυρηνική πρόωση.
Οι Γάλλοι είχαν το αυστραλιανό συμβόλαιο υποβρυχίων από το 2016. Από τότε δεν κατασκεύασαν ποτέ ούτε ένα υποβρύχιο για τους Ausies.
Αυτό στα 90 δις για 12 υποβρύχια!
Η Αυστραλία μάλιστα τους ενημέρωσε και ζήτησε μια εναλλακτική λύση αφού η Γαλλία κατασκευάζει πυρηνικά υποβρύχια.
Όσο για την τιμή:
Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο: 2,7 δισ
Ένα πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ: 5,4 δις
Ένα γαλλικό … 7,3 δις.
Τώρα. Ποιος παίζει ποιον;
Φωνασκίες και κλαυθηρμοί από σύζυγο που την απάτησε ο εραστής της.
Το ανέκδοτο της γαλλικής ανακοίνωσης η αναφορά στον χρόνο παράδοσης!!!