Τρείς νέες τουρκικές φρεγάτες κλάσης Istabul παραγγέλθηκαν από τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκικής Προεδρίας. Αυτές θα φτιαχτούν από μια κοινοπραξία ιδιωτικών ναυπηγείων η οποία ονομάζεται TAIS και περιλαμβάνει τα ναυπηγεία Sefine, Anadolu και Sedef, ενώ η εταιρία STM θα μετέχει στον μηχανολογικό σχεδιασμό και την οργάνωση του όλου προγράμματος. Και τα τρία ναυπηγεία έχουν εμπειρία από πολεμικές κατασκευές καθώς έχουν χτίσει στο παρελθόν διάφορα σκάφη, τόσο για το Τουρκικό Ναυτικό, όσο και για εξαγωγές. Το Sedef ειδικά, είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό ναυπηγείο της Τουρκίας και κατασκεύασε το ελικοπτεροφόρο Anadolu.
Οι νέες φρεγάτες (TCG Izmir, TCG Izmit, TCG Icel) είναι βέβαια συνέχεια του γνωστού τουρκικού προγράμματος MILGEM (Εθνικό Πλοίο) το οποίο εξελίσσεται σε 3 φάσεις. Η πρώτη απέδωσε τις 4 κορβέτες κλάσης ADA, η δεύτερη θα δώσει τις 4 φρεγάτες Istanbul (έχει ήδη φτιαχτεί η πρώτη), ενώ θα ακολουθήσει και 3η φάση με κατασκευή του αντιτορπιλικού TF-2000.
Βασικός άξονας του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση εγχώριων συστημάτων και τεχνολογιών, με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών, Ismail Demir να μιλά και για έως 75% εγχώρια προστιθέμενη αξία με συμμετοχή περίπου 80 τουρκικών υπεργολάβων και συνολικά εμπλοκή κάπου 200 εταιριών.
Η έναρξη των παραδόσεων αναμένεται σε 36 μήνες από την αρχή της ναυπήγησης η οποία προβλέπεται σχεδόν ταυτόχρονη, με κάθε ναυπηγείο της κοινοπραξίας να αναλαμβάνει από μια. Το αν θα τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι άγνωστο, καθώς η πρώτη φρεγάτα του προγράμματος, η ομώνυμη Istanbul, καθελκύσθηκε μεν τον Ιανουάριο του 2021 (μετά από 4 χρόνια ναυπήγησης) αλλά σήμερα, δύο χρόνια μετά, δεν είναι σαφές σε τι κατάσταση ενσωμάτωσης συστημάτων είναι (αν και δηλώνεται πως φέτος μπορεί να παραδοθεί ολοκληρωμένη). Καθώς…
Η συνέχεια στο Naval Defence
Κορβέτες γιοκ.
Μεταχειρισμένες φρεγάτες γιοκ.
FDI χωρίς RAM μέχρι το 2028.
Με 16 αντιαεροπορικούς πυραύλους μόνο και χωρίς σόναρ μεταβλητού βάθους μια κορβέτα ελληνική με ένα RAM και 8 αντιπλοικους υψηλής τεχνολογίας και captas 2 είναι η κλάσεις καλύτερη άσε που εμείς 3000 τόνους τα θεωρούμε κορβετοφρεγάτες.
Φρεγατες σε 3 χρονια… δεν εχουν φαινεται τα ναυπηγεια τα καταπληκτικα τα δικα μας που δινουν ΤΠΚ σε 10 και ανω !!!
Ανοίγω για να διαβάσω κανά νέο για τις δικές μας φρεγάτες, τουρκικές βλέπω να γράφει.Εντάξει παιδιά μη βιάζεστε.. Μετά τις εκλογές και βλέπουμε.
Θα μου πείτε,εδώ δεν υπάρχουν εξελίξεις για τις ΜΕΚΟ, τι ψάχνεις τώρα..
Αναρωτιέμαι γιατί για ciws βάζουν το πυροβόλο των 35 και όχι κάποιο αντίγραφο των RAM που φτιάχνουν η rocketsan αλλά και η aselsan.
Eπισης το midlas θα δέχεται quad pack και αν Ναι σε ποιο τύπο πυραύλου;
Ας βάλουμε το χέρι στην τσέπη και ας κόψουμε απο αλλού να βρούμε χρήματα να φτιάξουμε στόλο και ας σταματήσουμε να προσπαθούμε να βγάλουμε απο την μύγα ξίγκι. Έχω χάσει τον λογαριασμό απο τόσα Out of the Box και να μην κουνιέται τίποτε. Ακόμα και ερανο ας κάνουμε όπως έγινε και με τον Αβέρωφ. Απελπισία ποια.
Άλλη μια τούρκικη …
Ώχ το μάτι μου
Λεφτά για market pass υπάρχουν.
Λεφτά για “δώρο πάσχα” υπάρχουν.
https://www.tanea.gr/2023/01/23/economy/doro-pasxa-erxetai-ektakto-doro-pasxa-gia-11-ekat-dikaiouxous-poious-tha-afora/
Λεφτά για την αναβάθμιση των Μεκο (ποιές κορβέτες καημένοι) δεν υπάρχουν.
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ.ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.
Πέρασαν οι γιορτές, πέρασε κι ο Γενάρης και για κορβέτες κιχ. Στο μεταξύ, Σταϊκούρας ανακοινώνει ότι διατίθεται δημοσιονομικός χώρος για περισσότερες παροχές. Bussiness as usual. Κατά τα άλλα είναι που καίγεται το ΠΝ για σύντομες παραλαβές νέων πλοίων…
“Βασικός άξονας του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση εγχώριων συστημάτων και τεχνολογιών, ……έως 75% εγχώρια προστιθέμενη αξία με συμμετοχή περίπου 80 τουρκικών υπεργολάβων και συνολικά εμπλοκή κάπου 200 εταιριών”
Να ‘τανε η ζήλια ψώρα, θα κολλούσε όλη η χώρα. Και αυτό αναφέρεται σε εμάς! Ναι, αλήθεια, μάλλον οι περισσότεροι από εμάς ζηλεύουμε τους ανατολικούς γείτονες μας και απλά δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε.
Θα έπρεπε όμως; Ειλικρινά, τώρα! Πραγματικά, έχει κάποιο ουσιαστικό νόημα το κυνήγι πάσει θυσία ενός τέτοιου υψηλού αλλά συνάμα και ανούσιου στόχου;
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η ουσία της είδησης δεν είναι το τόσο υψηλό ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας, αλλά η ναυπήγησή της αυτή καθεαυτή!
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η ουσία της είδησης είναι το link σε παλαιότερο άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ:
https://www.ptisidiastima.com/turkish-shipbuilding-industry-and-turkish-navy/ Ξαναδιαβάστε το, εκεί είναι ο πραγματικός στόχος που πρέπει να έχουμε και εμείς. Να ναυπηγούμε πλοία, να επισκευάζουμε πλοία, να αναβαθμίζουμε πλοία, ναι, αλλά μην αναλώσουμε τις πεπερασμένες δυνάμεις μας να προσπαθούμε να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε τα πάντα! Από τις αντλίες μέχρι τα οπλικά συστήματα και τα ραντάρ και σόναρ!
Σας ακούγεται μη-πατριωτικό;
Σε αντίθεση με την Τουρκία και τα ματαιόδοξα αναθεωρητικά οράματά της, η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Δεν χρειάζεται να φτιάχνουμε μόνοι μας τα πάντα, ξέρετε, δεν χρειάζεται να ανακαλύπτουμε κάθε φορά τον τροχό. Έχουμε ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους στο ΝΑΤΟ με τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία, αλλά και τεράστιους πόρους Έρευνας και Ανάπτυξης για να δημιουργούν νέες τεχνολογίες.
Δηλαδή να μην φτιάχνουμε τίποτα; Όλα από τους ξένους;
Όχι βέβαια. Άλλο πράγμα να απαιτείς και να προσπαθείς να αποκτήσεις και να συντηρείς με ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό τις εγχώριες ναυπηγοεπισκευαστικές δυνατότητες και άλλο να προσπαθείς να σχεδιάζεις και κατασκευάζεις σούπερ-ντούπερ οπλικά συστήματα μόνο και μόνο για να λες ότι είναι ελληνικά, και ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και κατά πάσα πιθανότητα και πολύ φθηνότερα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας από τους συμμάχους μας στην ΕΕ και ΗΠΑ.
Δεν χρειάζεται να ζηλεύουμε τους Τούρκους. Χρειάζεται να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκές και διατλαντικές προσπάθειες νέων αμυντικών τεχνολογιών και συστημάτων, επικεντρωμένοι στην συνεισφορά μας, έστω και μικρή σε μια μεγάλη κοινή προσπάθεια.
Ας είμαστε ρεαλιστές και αποτελεσματικοί. Ας μην είμαστε ματαιόδοξοι.
Χωρίς να θέλω να καθησυχάσω, μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τις I-class…
a) Οι ASW ικανότητες της κλάσης, μάλλον είναι χειρότερες και από αυτές των κορβετών που συζητάμε(τουλάχιστον της Gowind 2800HN). Δεν υπάρχει συρόμενο sonar, ενώ το YAKAMOZ 2020(οι Ada είχαν το απλό YAKAMOZ), είναι σαφέστατα κατώτερο των Blue Hunter(Kingklip Mk2). Που το γνωρίζω; Οι ίδιοι οι Τούρκοι, υποστηρίζουν το ‘επίτευγμα’ τους, να ξεπεράσουν(μάλλον όχι κατά πολύ όπως θα εξηγήσω παρακάτω) το SQS-56/DE-1160 των MEKO-200… Σύμφωνα με ανοικτές πηγές, το τελευταίο, έχει εμβέλεια πέριξ των 10 km(9,3 για την ακρίβεια), ενώ είχαν ακουστεί εμβέλειες κάτω των 20 Km για πιθανή αναβάθμιση που εξέταζε και το ΠΝ. Αν είχαν πετύχει κάτι σημαντικά ικανότερο, θα υπήρχε σύγκριση με το SQS-26 των KNOX(δηλαδή, το καλύτερο sonar σκάφους που έχει υπηρετήσει σε ΠΝ και TDK…). Για το τελευταίο, αναφέρεται μέγιστη εμβέλεια, 64 km. Για το Kingklip Mk2, το αντίστοιχο νούμερο, είναι τα 74,1 km… Μυστήριο, αποτελεί το σύστημα εναντίον τορπιλών(που προφανώς ΔΕΝ είναι εφάμιλλο του CANTO).
b) Οι AAW δυνατότητες του πλοίου, μάλλον αναμένονται ισάξιες ή και χειρότερες μιας κορβέτας σαν και αυτές που εξετάζουμε. Ακόμη και αν τα πλοία έπαιρναν mk-41, δεν θα μιλούσαμε για strike-length(το πλοίο, είναι αρκετά στενό και με όχι ιδιαίτερα μεγάλο βύθισμα, άρα δεν γίνεται να πετυχαίνει κάτι, που ανταγωνιστικά σκάφη δεν έχουν). Με τους mk-41 εκτός λοιπόν, έχουμε τους τοπικούς MDAS(ίσως μια αντιγραφή των mk-41 self-defence, τουλάχιστον ως αρχή λειτουργίας). Με βάση και το πακέτο αισθητήρων(καταυγαστήρες, περιστρεφόμενο ραντάρ κατηγορίας μάλλον SMART-S Mk2 +), εκτιμώ πως δεν μιλάμε για MRSAM ικανότερους από HISAR O+(οι SIPER/HISAR-U και τα 100+ km εμβέλειας, μου φαίνονται υπερβολικά…). Παράλληλα, τα πλοία, δεν έχουν κάτι αντίστοιχο ενός RAM, αλλά μόνο ένα διπλό 35αρι με δικό του ραντάρ…
c) Οι επιδόσεις του σκάφους, τουλάχιστον σε εμβέλεια, ακούγονται υπέρ-αισιόδοξες, με βάση το εκτόπισμα και το συνδυασμό κινητήρων(5700 ή 6570!!! nm
- 14 kn οι δύο τιμές που αναφέρονται). Επίσης, δεδομένης και της προβληματικής συμπεριφοράς των Ada σε κακό καιρό(και του ίδιου πλάτους των I), αναμένεται να έχουμε ένα σαφώς χειρότερο σκάφος σε κακές καιρικές συνθήκες, έναντι των Gowind 2800HN(16 m πλάτος).
d) Το μόνο σημείο που φαίνεται να υπερτερεί η I-class έναντι ακόμη και φρεγατών(ειδικότερα ακόμη και της Κίμων), είναι οι ASuW δυνατότητες, με τους 16 ATMACA(για τους οποίους, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν σχετικά με τις επιδόσεις τους). Προσωπικά, ακόμη και έναντι δυτικών αντίστοιχων πυραύλων, στα τελικά τους εξελικτικά στάδια(exocet blk3c), τους θεωρώ τουλάχιστον ελαφρά υποδεέστερους…
Πληροφοριες αναφερουν οτι το καθε κελι θα μπορει να φερει τεσσερις πυραυλους οποτε συνολο 64..και οι δικες μας κορβετες θα πρεπει να φερουν τουλαχιστον 32 βληματα..για 16 μονο αν ειναι aster30..η ταυτοχρονη ναυπηγηση ειναι μια εξυπνη κινηση γιατι αποδιδει πλοια αρκετα συντομοτερα..παντως ειναι ηλιου φαεινοτερο οτι τα εξοπλιστικα μας εχουν κανει”κοιλια”και αυτο ειναι εις βαρος μας..πρεπει να επιταγχυνουμε τις διαδικασιες γιατι ο χρονος δεν κυλαει υπερ μας..
Μπράβο τους!
Εμείς τι κάνουμε?
Μπραβο τους …και εις ανωτερα. Καρφί δεν μου καιγεται.
Αυτοι ειναι αναθεωρητικη δυναμη και πρεπει σταδιακα να ανεξαρτητοποιηθουν πληρως απο οπλικα συστηματα αλλων χωρων. θελουν αυτονομη αμυνα. Φτιαχνουν πολλα. Φτιαχνουν απο ολα. Θελουν να εκφοβίζουν πολλους, ολους θα ελεγα στην Μεσογειο. Θελουν να ειναι ακομα και απεναντι στην Ρωσια ικανοι. Να μην κινδυνέψουν ουτε απο αυτη.
Εχουμε καποια σχεση με αυτους ?
Παλια μας τεχνη κοσκινο λοιπον.
Κυριες μοναδες ΠΝ-ΠΑ-Στρατου : Λιγες και καλες.
Εξυπνα οπλα-Πολλαπλασιαστες ισχυος ακριβοι: Λιγοι και καλοι.
Εξυπνα οπλα-Πολλαπλασιαστες ισχυος φθηνοι: Πολλοι, παρα πολλοι και παντου.
Εκμεταλλευση γεωγραφικης ιδιομορφιας και εδαφους με μονιμες ή ημιμονιμες πονηρες οχυρωσεις (νησια, Εβρος, κλπ) και εκπληξεις κινητες.
Εκπαιδευση ακμαιων μονιμων κατοικων καθε ηλικιας σε ειδικες αποστολες (μην παει το μυαλο σας σε καταδρομεις). Ακομα και 20χρονα ειναι πολυ χρησιμα για κυβερνοεπιθέσεις, υποκλοπες.
Πληρης αυτονομια σε συντηρηση και αρκετες συμπαραγωγες σε αναλωσιμα (πυραυλοι, ηλεκτρονικα, ρουκετες κλπ)
Ικανος αριθμος ανταλλακτικων και πυρομαχικων.
Πολλες βασεις για επανεξοπλισμο και καυσιμα.
Εξαιρετικες επικοινωνιες και πληρης δικτυοκεντρικη διασυνδεση.
Ικανη ΕΥΠ σε καθε ακρο της Ελλαδας αλλα …..και αλλου (Οχι μονο Τουρκια)
Χρηση υβριδικων μεσων κατ αντιστροφη. Φυτεμενες ΜΚΟ απεναντι για παράδειγμα.
Πανω απο ολα. Εξυπνο δογμα, εξυπνη αντιδραση, εξυπνο στησιμο δυναμεων και τεχνικων, καλο φρονημα, καλη εκπαιδευση.
Δηλαδη. Τακτικος στρατος- υβριδικος πολεμος- ανταρτικο.
Αν τα καταφέρουμε , δεδομενου οτι τα περισσοτερα δεν ειναι θεμα προμηθειων αλλα υποδομων, λογικης, ενεργειων κλπ τοτε ασε τους απεναντι να φτιαξουν και 3 αεροπλανοφορα και 5 Anadolu και 10 TF2000.
ΥΓ
Το ειπε εξαιρετικα , αλλα με αλλα λογια , πιο λογοτεχνικα, και ο αγαπητος KyrNG
Για τον λογο οσων ηδη ειπα στο προηγουμενο σχολιο μου , πολλες φορες εχω γραψει :
Οχι κυνηγι εξοπλισμων.
Οχι κυνηγι αριθμων σε κυριες μοναδες.Αεροπορια, Ναυτικο.Αρματα
Δεν ειναι πανακεια οι πολλες πλωρες και τα πολλα φτερα. Δεν λεω να εχεις 8 κυριες μοναδες και 100 αεροσκαφη , αλλα οχι υπερβολες. Θα μας εξουθενωσουν στο τελος οπως η Αμερικη την Ρωσια στο ραλλυ των εξοπλισμων. Πως απαντησε η Ρωσια ? Υπερτερα πυρηνικα.
Να σκεφτουμε εξυπνα, οικονομικα και πρακτικα.
Υπαρχουν παρα πολλοι τομεις που μπορουμε να κανουμε θαυματα με κλασμα του κοστους. Η γεωγραφια και ο ενας και μοναδικος αντιπαλος ειναι στα ατου μας.
Τι να ασχοληθούμε με τους Τούρκους, όταν τα δικά μας Ναυπηγεία είναι World Leaders στην κατηγορία τους…
Απόδειξη, ότι τα πλοία (Super Vita) που ναυπηγούν εδώ και δέκα χρόνια (και βάλε), χρειάζονται pl;eon εκσυγχρονισμό, …πριν καν παραδοθούν !
Η Απόλυτη Αέναη Ναυπηγική !!!
Τι να λέμε τώρα…!
Η είδηση δεν είναι οι 3 φρεγάτες και η ικανότητες τους σε σχέση με εμάς..
Η είδηση είναι ότι πλέον βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να μπορούν να έχουν ΤΡΙΑ ναυπηγεία ικανά να χτίσουν και να υποστηρίξουν πολεμικά πλοία επιπέδου φρεγάτας.
Τα οποία δίνουν την ευελιξία να μπορούν να ανταποκριθούν σε τρία διαφορετικά προγράματα ή να επικεντρώσουν όλα μαζί σε ένα για εξοικονόμηση χρόνου δηλαδή ευελιξία στην παραγωγή !!
Εν καιρό πολέμου αυτο δεν σημαίνει ότι θα προλάβουν να χτίσουν πλοία αλλά ότι θα μπορούν να ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΤΑΧΥΤΑΤΑ πλοία και να υποστηρίξουν κατασκευαστικά και επισκευαστικά βαριές και σύνθετες μεταλουργικές κατασκευές και έργα
Ερωτησουλα ?
Ξερεις κανεις στο VLS Midas ποσοι πυραυλοι Siper/Hisar τοποθεντουνται ανα κελι ?
Σιγουρα στα μεγαλα βεληνεκες 1/1.
Στα στα μικρα υπαρχει περιπτωση να ειναι 2/1 ή 4/1 ?
3000τν εκτοπισμα με ολα αυτα τα οπλα σημαινει πλοια αργα, με μικρη αυτονομια, μικρη ευσταθεια σε καιρικες συνθηκες και μικρη εφεδρικη πλευστοτητα/επιβιωσιμοτητα μετα απο πληγμα/προοπτικες προσθηκης οπλων/συστηματων αργοτερα.
Απο την αλλη, το στενο πλατος/μεγαλο μηκος αναλογικα, πιθανοτατα βελτιωνει την ταχυτητα.
Επισης μην ξεχναμε οτι η Τουρκια διαθετει βασεις κυριολεκτικα διπλα στις περιοχες ενδιαφεροντος της. Επομενως η αυτονομια δεν αποτελει προβλημα.
Ως επιτιθεμενη εχει την πρωτοβουλια κινησεων τουλαχιστον στην αρχη της οποιασδηποτε συρραξης. Που σημαινει οτι μπορει να επιλεξει τον τοπο (αποστασεις), χρονο (καιρικες συνθηκες) της εμπλοκης.
Ειναι αποριας αξιο παντως το γιατι δεν επελεξε να προσθεσει 1000τν εκτοπισμα στα πλοια της.
Τωρα οσον αφορα στα συστηματα των πλοιων τους ας μη γελιομαστε.
Οσο υποδεεστερα και αν ειναι, πρωτον δεν θα ειναι αχρηστα και δευτερον θα ειναι διαρκως εξελισσομενα.
Ας μην ξεχναμε οτι ο τουρκικος στολος δεν ειναι η μονη απειλη. Ειναι συνεπικουρουμενος απο μεγαλο και αυξανομενο αριθμο μη επανδρωμενων καθε ειδους.
Ακομα και με τον μισο τουρκικο στολο στον βυθο τα μη επανδρωμενα αποτελουν μια απειλη απο μονα τους με τεραστια σχεση κοστους/απειλης.
Αλλα και κατι ακομα: μετα απο μια συγκρουση, η Τουρκια μπορει να αναοληρωσει πολυ οικονομικοτερα και ταχυτερα τις απωλειες της εφαρμοζοντας τα διδαγματα που θα αποκομμισει σε σχεση με εμας.
Το ισχυρο ΠΝ με πολλες μεγαλες και ισχυρες πλωρες, με πυραυλικα πλεγματα στο Αιγαιο και πλειαδα δρονων καθε ειδους σε ενα ενιαιο δικτυοκεντρικο συνολο εινσι μονοδρομος.
Εμεις, με το συμπαθειο, τα καναμε θαλασσα.
Επρεπε ευθυς εξ αρχης να παραγγειλουμε ΕΝΑ πλοιο της ταξης των 4-5000τν, οικονομικο πχ ΑΗ140 σε 10+4 μοναδες με 100% εγχωρια ναυπηγηση εμπλεκοντας ολα τα ναυπηγεια.
Θα μπορουσαν τα 10 πρωτα να ειναι πολλαπλου ρολου με την ελαχιστη διαμορφωση, χρησιμοποιωντας μεταχ συστηματα απο αποσυρομενα πλοια οπου μπορουμε με fittet for nοt with για ολα τα επιθυμητα συστηματα αργοτερα.
Η ΑΗ140 ειναι ενδεικτικη. Η Sigma ή το PPA σε αυτους τους αριθμους δεν θα εβγαιναν πολυ ακριβοτερα με τοσο μεγαλη παραγγελια.
Οι 4 τελευταιες θα μπορουσαν να ειναι ΑΑΠ.
Τωρα δεν ειναι αργα. Τα καναμε αναποδα.
Αλλα εξακολουθουμε να χρειαζομαστε 10 φρεγατες. 10. Οχι 4, οχι 6 και σιγουρα οχι κορβετες. Θυμομαστε ολοι την Υδρα να προσεγγιζει την Ιεραπετρα για προμηθειες;
Οι Τουρκοι παντως δεν το ξεχασαν…
Αντι για Lynx & Leo, τα χρηματα πρεπει να πανε εκει. Αντι για F-35, σε υποβρυχια.
Και η ΠΑ χρειαζεται τα -9αρια των ΗΑΕ, 24 επιπλεον Rafale και οπωσδηποτε α/φη εναεριου ανεφοδιασμου.
Οσο ευκολα παρηγγειλαν τωρα 3 φρεγατες, τοσο ευκολα θα παραγγειλουν αλλες τοσες σε 2-3-4 χρονια.
Εχουν ετοιμη στημενη γραμμη.
Εμεις;