Πάνω από 500 χιλιόμετρα (534 για την ακρίβεια) κοινά σύνορα έχουν Τουρκία και Ιράν και εκεί εστιάζει την προσοχή της η Άγκυρα περιμένοντας προσφυγικό κύμα Αφγανών. Για τους Αφγανούς η διαδρομή μέσω Ιράν φαίνεται η πιο ασφαλής ενώ και το καθεστώς της Τεχεράνης μπορεί να τους «εξωθήσει» προς Τουρκία καθώς δεν είναι διατεθειμένο να φιλοξενήσει άλλους στο έδαφος της. Εδώ και χρόνια στο Ιράν μένουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο Αφγανοί πρόσφυγες, σε κακές συνθήκες, με τους Ιρανούς να τους υποψιάζονται για πιθανές σχέσεις με τζιχαντιστές σουνίτες, Ταλιμπάν και άλλους. Έτσι αν εμφανιστεί νέα προσφυγική πίεση στα σύνορα Αφγανιστάν-Ιράν, μια επιλογή είναι να τους αφήσουν να περάσουν, αλλά μόνο ως ενδιάμεσο σταθμό προς την Τουρκία.
Το τελευταίο τρομάζει την Άγκυρα που αυτή την στιγμή έχει οικονομική κρίση, έχει πανδημία, έχει στα συγκεκριμένα σύνορα της Ανατολίας μια μόνιμη εστία αναταραχής από το κουρδικό στοιχείο, έχει ήδη περίπου 3 (και περισσότερα) εκατομμύρια πρόσφυγες εντός της χώρας από τη Συρία. Οπότε πραγματικά δεν μπορεί να αντέξει νέο κύμα εισροών. Ενώ ήδη εντός Τουρκίας βρίσκονται κατ’ εκτίμηση τουλάχιστον 300 χιλιάδες Αφγανοί.
Η τουρκική λοιπόν απάντηση είναι η ένταση των περιπολιών στα γνωστά περάσματα αλλά κυρίως η οχύρωση των συνόρων με ένα μεγάλο τσιμεντένιο τείχος, το οποίο θα εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Η κατασκευή του έχει ήδη αρχίσει (εδώ και καιρό) με περίπου 150 χιλιόμετρα να έχουν χτιστεί, και παράλληλα σκάβεται ένα μεγάλο όρυγμα (έχει φθάσει τα 130 χιλιόμετρα μήκος). Το τείχος αυτό όμως είναι βαριάς κατασκευής, σε κάποια σημεία διπλό (τσιμεντένιο εξωτερικά με έτοιμα μπλοκ και συρμάτινο εσωτερικά) και σε ζώνες που η βλάστηση είναι πολύ χαμηλή οπότε υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
Όπως γράφει η εφημερίδα Sabah, μόνο στην περιφέρεια Βαν, υπάρχουν 9 τάγματα στρατοχωφυλακής για φύλαξη, 44 αστυνομικά τμήματα και περίπου 150 πύργοι παρατήρησης. Μάλιστα στην συνοριακή ζώνη γίνεται και μεγάλη χρήση των τουρκικών UAV για επισκόπηση σε 24ωρη βάση όπως και αξιοποίηση θερμικών καμερών, μικρών ραντάρ προσωπικού και συνεχείς περιπολίες. Τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι μόνο φέτος έχουν συλλάβει 1.036 διακινητές προσφύγων και μεταναστών και τους έχουν παραπέμψει στη δικαιοσύνη. Τέλος ο υφυπουργός Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί δήλωσε πως το 2020 στα σύνορα της χώρας παρεμποδίστηκαν 505.375 άτομα ξένης υπηκοότητας ενώ φέτος ο αριθμός αυτός έφτασε στους 307.850.