Αν και ανεπιτυχές στην εμπορική του πορεία, το ρωσικό επιβατηγό υπερηχητικό αεροσκάφος Tupolev-144, που υπηρέτησε για μόλις μια τριετία, συνεχίζει μια δεύτερη «ζωή», αυτή τη φορά ως έκθεμα. Από τα ελάχιστα που κατασκευάστηκαν, μόλις 16, κάποια αυτή τη στιγμή εκτίθενται για τους φίλους της αεροπορίας σε διάφορα σημεία, κυρίως στην Ρωσία. Έτσι έχουμε:
Το αεροσκάφος με κωδικό CCCP-77114 τοποθετήθηκε πριν δύο χρόνια στο κέντρο ενός οδικού κόμβου κοντά στην είσοδο του διεθνούς αεροδρομίου Zhukovsky, νοτιοανατολικά της Μόσχας.
Το CCCP-77106 είναι έκθεμα στο Μουσείο της Ρωσικής Αεροπορίας στο Monino (επίσης κοντά στη Μόσχα).
To CCCP-77107 έχει περίοπτη θέση μέσα στην πόλη του Καζάν, σε μια πλατεία έξω από το Ινστιτούτο Προηγμένων Τεχνολογιών.
Το CCCP-77108 εμπνέει τους φοιτητές του Αεροδιαστημικού Πανεπιστημίου της Samara στην Κεντρική Ρωσία, καθώς βρίσκεται σε μια συλλογή ιστορικών αεροσκαφών σε κοντινό αεροδρόμιο.
To CCCP-77110 είναι πιο μακριά, στο Ulyanovsk, στον Καύκασο, επίσης σε μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας.
Τέλος το CCCP-77112 είναι το μοναδικό εκτός Ρωσίας, καθώς βρίσκεται στο Technik Museum Sinsheim, ένα μουσείο τεχνολογίας κοντά στη Στουτγάρδη. Εκεί υπάρχει και ένα μοναδικό θέαμα καθώς είναι το μόνο σημείο στον κόσμο όπου ο επισκέπτης θα δει σε “παράταξη” τόσο το Concorde όσο και το Concordski (όπως αποκαλούσαν χαϊδευτικά το Tu-144).
Για περισσότερα στοιχεία για το εκπληκτικό αυτό αεροσκάφος -παρά τα πολλά προβλήματα του- δείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα http://www.tu144sst.com/
Και βέβαια η χρήση αυτών των αεροσκαφών ως εκθεμάτων μέσα σε μεγάλες πόλεις ίσως είναι μια καλή ιδέα για την αξιοποίηση των παλιών αεροσκαφών της Ολυμπιακής, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό, καθώς αποτελούν σημαντικό μέρος της δικής μας αεροπορικής ιστορίας.