Τη διαδικασία εισόδου στην ομάδα κρατών BRICS ξεκίνησε η Τουρκία σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, AKP, Ομέρ Τσελίκ. Ο συγκεκριμένος διεθνής οργανισμός σήμερα έχει μέλη τις Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Ιράν, Νότια Αφρική, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αιθιοπία, και τουλάχιστον από πλευράς πληθυσμού των μελών του, αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη υπερεθνική συνεργασία παγκοσμίως. O Τσελίκ βέβαια ήταν ασαφής αν η τουρκική πρόθεση θα εξελιχθεί γρήγορα, ή είναι περισσότερο μια “γενική συζήτηση”, στη γνωστή τακτική της Άγκυρας να δημιουργεί ισχυρές εντυπώσεις με δηλώσεις προθέσεων.
Η προσέγγιση Τουρκίας και BRICS πάντως έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια, με συμμετοχή της Άγκυρας σε σχετική σύνοδο το 2018 με παρουσία Ερντογάν. Για την Τουρκία όμως η συμμετοχή θα αποτελέσει ακόμη ένα βαρύγδουπο βήμα απομάκρυνσης από τη Δύση, προς ένα “ενδιάμεσο” χώρο σχέσεων με όλους τους πόλους ισχύος στον κόσμο. Οι BRICS στον πυρήνα τους άλλωστε έχουν ως στόχο να “εξισορροπήσουν” τη δυτική πρωτοπορία σε οικονομία, τεχνολογία και πολιτικό βάρος, δημιουργώντας έως και δικό τους σύστημα διεθνών συναλλαγών, εναλλακτικό του δολαρίου κοινό “νόμισμα”, δική τους τράπεζα διεθνούς ανάπτυξης, χρηματοδοτικά εργαλεία αλληλουποστήριξης, δική τους στατιστική υπηρεσία, τηλεπικοινωνιακές υποδομές κ.ο.κ.
Έτσι η Τουρκία, μετέχοντας κάποια στιγμή σε ένα τέτοιο οργανισμό, που σαφώς τίθεται, αν όχι ανταγωνιστικά, αλλά τουλάχιστον παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μεγάλες εμπορικές συμφωνίες και διακανονισμούς των δυτικών χωρών, θα είναι και η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα ενταχθεί σε ένα “μη δυτικό” συνασπισμό μεγάλης ισχύος, δημιουργώντας ακόμη μια ρωγμή στις σχέσεις της με την ατλαντική συμμαχία. Και μάλιστα αν κάνει αυτό το βήμα, τώρα, σε περίοδο αντιπαράθεσης της Ρωσίας και της Κίνας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, θα έχει και πολύ ισχυρό μήνυμα “συμπαράταξης με τον εχθρό”.
Η ένταξη της Τουρκίας, εφόσον υπάρχει τέτοια σαφής θέληση να προχωρήσει η διαδικασία (πάντα πρέπει να περιμένουμε σε τέτοιες τουρκικές δηλώσεις να δούμε την υλοποίηση), πρέπει να θεωρείται πως θα έχει τη συναίνεση των ήδη μελών, με τα οποία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!