Με διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν η Τουρκία ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE), με ισχύ από τις 8 Απριλίου. Η CFE θέσπιζε περιορισμούς στον όγκο συμβατικών όπλων εντός Ευρώπης, και είχε υπογραφεί το 1990, μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας (από συνολικά 30 χώρες).
Η ανακοίνωση αυτή δεν είναι κάτι αναπάντεχο καθώς από τη συγκεκριμένη συνθήκη έχουν αποχωρήσει ή αναστείλει την εφαρμογή της, τυπικά ή άτυπα πολλές χώρες. Η Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο αποσύρθηκε, ενώ για πολλά χρόνια είχε δηλώσει πως δεν τηρεί τα όρια (καταγγέλοντας την εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά) και ως “απάντηση” το ίδιο έχουν ήδη κάνει (μέσω αναστολής) οι ΗΠΑ, όπως και η Πολωνία, ενώ κι άλλες χώρες ετοιμάζονται για το ίδιο ή το έχουν δηλώσει. Μάλιστα ήδη σήμερα ανακοίνωσε το ίδιο και η Λευκορωσία! Η τουρκική απόφαση πάντως είχε αναγγελθεί εδώ και μήνες από το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο κοινής δράσης του ΝΑΤΟ, όπως είπαμε, λόγω Ρωσίας.
Ακόμη ειδικά για την Τουρκία η αναστολή, δεν σηματοδοτεί κάτι εξοπλιστικά, καθώς οι περιορισμοί της Συνθήκης αφορούσαν μόνο το κεντρικό-δυτικό τμήμα της. Οπότε η Άγκυρα μπορούσε να ξεπεράσει τα όποια όρια, μετακινώντας οπλικά συστήματα εκτός της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης. Επίσης τα όρια της Συνθήκης σε αριθμό π.χ. αρμάτων, πυροβόλων κ.ο.κ. ήταν υψηλά και δεν περιόριζαν την Άγκυρα στους εξοπλισμούς της.
H Τουρκία πάντως εντός Συνθήκης, και για την περιοχή που υπαγόταν σε αυτή, έπρεπε να τηρήσει τα εξής όρια:
- Έως 2.795 άρματα
- Έως 3.120 τεθωρακισμένα συνολικά εκ των οποία ΤΟΜΑ τα 1.993
- Έως 3.323 “τεμάχια” πυροβολικού
- Έως 750 αεροσκάφη
- Και έως 130 επιθετικά ελικόπτερα
Σε κάθε περίπτωση όμως, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την εκ νέου αποδυνάμωση -ουσιαστικά λήξη- μιας ιστορικής συνθήκης περιορισμού όπλων, που έστω και σε εποχές που τελείωνε ο Ψυχρός Πόλεμος, προσέφερε στη μείωση των εντάσεων και τον περιορισμό της κούρσας εξοπλισμών. Και μαζί με την έκπτωση σε άλλες συνθήκες όπως η INF (περί περιορισμού πυρηνικών μέσου βεληνεκούς), που επίσης κατέρρευσε, δείχνει την τάση παγκόσμιας όξυνσης, μια πολύ επικίνδυνη δηλαδή εξέλιξη.
Στο “γιατί η Τουρκία” επιλέγει τώρα αυτή την κίνηση που έχει όπως βλέπουμε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό; Η ερμηνεία που δίνεται από διεθνή ΜΜΕ είναι πως πρόκειται για ένα ακόμη “άνοιγμα” προς τις ΗΠΑ, ώστε να φανεί η Τουρκία πως συμπαρατάσσεται ενεργά με την Ουάσιγκτον, ενόψει και της επίσκεψης Ερντογάν εκεί, στις 9 Μαϊου.