Η Αρμενία φέρεται να έπληξε θέσεις των Αζέρων με τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ‘Tochka-U’ καθώς και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Smerch. Μπορεί η Ρωσία να δοκιμάζει πολυηχητικά βλήματα ‘Tsirkon’ των 8 Μαχ αλλά στην νέα σύγκρουση που ξέσπασε πρόσφατα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ οι αντίπαλοι αλληλοσκοτώνονται και με λιγότερο σύγχρονα όπλα.
Όπως καταγγέλλει το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, οι αρμενικές δυνάμεις βομβάρδισαν κάνοντας χρήση των προαναφερθέντων όπλων. Μάλιστα το ακόλουθο βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media υποτίθεται ότι δείχνει εκτόξευση πυραύλου ‘Tochka-U’ (κωδ. ΝΑΤΟ: Scarab-Β) των Αρμενίων χωρίς ωστόσο να δίδονται άλλες λεπτομέρειες.
«Λόγω της ακαταλληλότητας και της φτωχής ποιότητας του εχθρικού εξοπλισμού, τρείς από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν δεν εξερράγησαν» υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωσή του. Από την πλευρά τους οι Αρμένιοι έσπευσαν να αποκρούσουν τους ισχυρισμούς των Αζέρων για βολές βαλλιστικών πυραύλων σε εδάφη του Αζερμπαϊτζάν ως «ψεύδη».
«Παρά το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν εδώ και αρκετές μέρες επιτίθεται με drones και πυροβολικό κατά οικισμών κοντά στο Βαρντενίς, ούτε ένας πύραυλος δεν έχει βληθεί από την Αρμενία εναντίον του ακόμη» λέει το αρμενικό υπουργείο Άμυνας. Το Γερεβάν φέρεται να διαθέτει στο οπλοστάσιό του τουλάχιστον 40 εκτοξευτές βαλλιστικών βλημάτων ‘Tochka-U’ ενώ το Αζερμπαϊτζάν εμφανίζεται να έχει 93 εκτοξευτές. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί βολή αρμενικού πυραύλου του τύπου σε άσκηση.
Το Τακτικό Επιχειρησιακό Πυραυλικό Συγκρότημα ΟΤΡ-21 ‘Точка’ (9Κ79, κωδ. ΝΑΤΟ: SS-21 Scarab) είναι ένας Ψυχροπολεμικός βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς (SRBM) επί τροχοφόρου οχήματος-φορέα, παρέχοντας στους Διοικητές στο πεδίο της μάχης την δυνατότητα χρήσης του με συμβατική ή πυρηνική κεφαλή. Η πρώτη έκδοση (Scarab-A) εντάχθηκε σε υπηρεσία με τον Σοβιετικό Στρατό το 1975 και αναπτύχθηκε στην Ανατολική Γερμανία το 1981 αντικαθιστώντας τους μη κατευθυνόμενους βαλλιστικούς πυραύλους 9Κ52 ‘Luna-M’.
Ο εξάτροχος φορέας-εκτοξευτής είναι πλήρως αμφίβιος, με δυνατότητα κίνησης εκτός δρόμου και διάβασης υδάτινου κωλύματος ενώ παρέχει στο τριμελές πλήρωμα ατομική-ραδιολογική-βιο-χημική προστασία. Ο στερεών προωθητικών πύραυλος δύναται να φέρει πολεμική κεφαλή διαφόρων τύπων πέραν της στάνταρτ εκρηκτικής (χημική, αντιαρματική, κατά προσωπικού, εναντίον διαδρόμων αεροδρομίων, αντι-ραντάρ) ή πυρηνική, ρυθμιζόμενης ισχύος 10-100 κιλοτόννων.
Ενταγμένοι σε Ταξιαρχίες (18 εκτοξευτές και 2-3 πυραύλους ανά εκτοξευτή) οι SS-21 μπορούν να προετοιμαστούν για βολή σε μόλις 16 λεπτά, η δε διαδικασία φόρτωσης νέου βλήματος δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά. Αν και ανήκουν στην γενιά όπλων του Ψυχρού Πολέμου έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετές συρράξεις –από την Τσετσενία και την Υεμένη μέχρι πρόσφατα στην Συρία.
Οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ χαρακτηρίζονται από εκτενή χρήση πυροβολικού και πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών. Εάν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή SRBM από τους εμπολέμους, η κλιμάκωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πάντως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να αντικαταστήσει όλα τα ‘Tochka’ με πυραύλους Iskander-M.
Αλέξανδρος Θεολόγου