Τους τελευταίους μήνες, μέσα από την ΠΤΗΣΗ και το ptisidiastima.com, παρακολουθούμε μια προσπάθεια ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Κάτι όπως που έχει διαφύγει, είναι πως μεγάλο μέρος του αποθέματος των αντιαρματικών πυραύλων MILAN, Fagot και TOW είναι πλέον «ληγμένο».
Αυτό σημαίνει πως η χρήση των πυραύλων σε επιχειρήσεις θα έχει τελείως απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Συνήθως οι περισσότεροι στρατοί αγοράζουν σταδιακά βλήματα, έτσι ώστε να ρίχνουν τα «ληγμένα» σε ασκήσεις, ενώ τα «φρέσκα» είναι το πολεμικό απόθεμα, αυτό που θα πέσει πρώτο στις επιχειρήσεις. Βέβαια τα “ληγμένα” μπορούν να καταλήξουν οπουδήποτε εκτός από το στόχο, όπως επίσης και να μην καν καταφέρουν να εκτοξευτούν.
Οι αντιαρματικοί πύραυλοι όταν πρωτοεμφανίστηκαν άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου. Όταν οι Αιγύπτιοι Αλεξιπτωτιστές, στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, έριξαν τους πρώτους ΑΤ-3 Sagger εναντίον των ισραηλινών αρμάτων μάχης, ξεκίνησε μια νέα εποχή στα τεθωρακισμένα. Οι ΑΤ-3 ήταν πύραυλοι πρώτης γενιάς, κατευθύνονται στο «περίπου» με joystick, αλλά η ζημιά που έκαναν άφησε σημάδια στον Ισραηλινό Στρατό.
Αυτός είναι κι ο λόγος που οι Ισραηλινοί παρήγαγαν το πιο καλά προστατευμένο άρμα στον κόσμο (Merkava) με τον κινητήρα μπροστά, πρωτοπόρησαν στις ενεργητικές θωρακίσεις (με τους Σοβιετικούς μαζί), ενώ έφτιαξαν τα καλύτερα APS (συστήματα ενεργητικής προστασίας) στον κόσμο (τα APS Trophy και Elbit Iron Fist).
Τα πράγματα βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο με τους πυραύλους 2ης γενιάς, που ναι μεν κατευθύνονταν (πάλι) με σύρμα, αλλά πλέον ο χειριστής χρειαζόταν απλά να κρατάει το στόχο μέσα στο «σταυρόνημα» του εκτοξευτή (στο σκοπευτικό). Στη 2η γενιά ανήκουν οι MILAN, TOW, Fagot και πάει λέγοντας…
Θα λέγαμε πως η 3η γενιά αντιαρματικών πυραύλων είναι εκείνη που αποδεσμεύτηκε από το «σύρμα», και πήγε στο laser. Μιλάμε για το Kornet, που ξέρουμε πολύ καλά. Ο πύραυλος καθοδηγείται από ακτίνα laser, αλλά ο χειριστής πρέπει να συνεχίζει κατά τη διάρκεια της πτήσης του πυραύλου να έχει το στόχο στο σκοπευτικό. Κοινώς, αν κάποιος εντοπίσει τον εκτοξευτή και τον χειριστή, και βάλει εναντίον του, όλα τελειώνουν εκεί…
Βέβαια η 3η γενιά είναι δεδομένα ανώτερη της 2ης. Τα δυτικά κράτη «ξεστόκαραν» τους MILAN, HOT, TOW κ.ο.κ, με τον πόλεμο της Συρίας. Οι TOW ήταν τόσοι πολλοί, που έπεφταν πραγματικά για «πλάκα». Άλλωστε, οι «καλωδιακοί» δεν έχουν αξία πλέον στο πεδίο της μάχης.
Κανείς υποψήφιος για την προμήθεια MILAN, ματαιώνεται ο διαγωνισμός του Στρατού
Έλα όμως που ο Ελληνικός Στρατός, σε μια περίεργη απόφαση (για εμάς τους «έξω»), αποφάσισε να αναπληρώσει το πολεμικό απόθεμα των MILAN, με 300 πυραύλους. Για καλή μας τύχη, ο διαγωνισμός που έγινε πριν λίγες εβδομάδες κρίθηκε άγονος. Άλλωστε, η γραμμή παραγωγής έχει κλείσει, και έχει μεταφερθεί στην… Ινδία! Και τι να κάνουν οι Γάλλοι τη γραμμή, από τη στιγμή που ο MILAN είχε θέση μόνο σε έναν πόλεμο μέχρι εσχάτων στη Δυτική Ευρώπη, κάπου το 1984, όταν υποθετικά τα σοβιετικά τεθωρακισμένα θα είχαν περάσει «πάνω» από τα αμερικανικά Μ1 και Μ60 και τα γερμανικά Leo1 και Leo2, και οι μάχες θα γίνονταν από το πεζικό.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο ΕΣ δρομολογεί την προμήθεια πυραύλων MILAN
Η αγορά πυραύλων MILAN, από ένα δυτικό στρατό και μάλιστα τον Ελληνικό, εν έτει 2021, ισοδυναμεί με την αγορά καταδιωκτικών Spitfire ΧXVI από την ΠΑ το 1974. Οι αντιαρματικοί πύραυλοι πλέον βρίσκονται στην 5η τους γενιά, με την 4η να την χαρακτηρίζει ο πολύ γνωστός Javelin, ο fire and forget πύραυλος των ΗΠΑ. Όπως όλα τα όπλα της κατηγορίας του, ο χειριστής εντοπίζει το στόχο, και εκτοξεύει τον πύραυλο. Μετά αυτός κατευθύνεται αυτόνομα προς το στόχο, τον οποίο καταστρέφει ακόμη κι αν κινείται με μεγάλη ταχύτητα.
Σχεδόν 5.000 αντιαρματικούς πυραύλους Milan-2T αγοράζει η Ινδία
Η μετάβασή μας στον Javelin έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια. Δεν έγινε, και φτάσαμε στο 2021, με τον Ελληνικό Στρατό να βάζει τη ΓΔΑΕΕ να ψάχνει MILAN από όπου γίνεται. Δεν ψέγουμε τον Ελληνικό Στρατό, η επιλογή να αγοράσει MILAN έχει βάση και δικαιολογίες. Σας παραθέτουμε τις πλέον «λογικοφανείς»:
- Υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα εκτοξευτών
- Υπάρχουν εκπαιδευμένα στελέχη, και, το κυριότερο, χιλιάδες εκπαιδευμένοι έφεδροι
- Υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και συντήρησης παντού στην Ελλάδα, καθώς το όπλο υπάρχει δεκαετίες στο οπλοστάσιό μας
- Υπάρχει απόθεμα «ληγμένων» βλημάτων, που μπορούν να συνεχίσουν να εκπαιδεύσουν κληρωτούς και στελέχη
- Αυτό ξέρουμε, αυτό εμπιστευόμαστε. Γιατί να αλλάξουμε τώρα;
Περισσότεροι πύραυλοι Javelin για τη Γεωργία, «έλεγχος τιμών»
Ξαναπάμε στους Ισραηλινούς. Έχουν τα καλύτερα άρματα μάχης, έχουν τις κορυφαίες θωρακίσεις αρμάτων/τροχοφόρων στον κόσμο (π.χ. PLASAN, ο ιδιοκτήτης της αγόρασε μαζί με Έλληνα επιχειρηματία την ΕΛΒΟ), τα κορυφαία ενεργητικά συστήματα αντιμετώπισης αντιαρματικών όπλων, λογικό είναι να έχουν κορυφαίους αντιαρματικούς πυραύλους.
Η ισραηλινή Rafael ήρθε στη DEFEA με όλη τη γκάμα των αντιαρματικών της πυραύλων, και με γνωστή την επιθυμία της χώρας μας να αποκτήσει τον ιδιαίτερο SPIKE NLOS. Η επίσκεψή μας όμως στο περίπτερο της εταιρείας, επικεντρώθηκε στον βενιαμίν της οικογένειας SPIKE, τον SPIKE SR (Short Range) με ακτίνα «μόλις» 1,5 χλμ. Μα τι να τον κάνουμε τον «μικρό»; Κι όμως, είναι ίσως ο πύραυλος που χρειαζόμαστε περισσότερο από όλους.
Ο SPIKE SR θεωρείται πύραυλος 5ης γενιάς από την κατασκευάστρια εταιρεία, καθώς εκτός του ότι είναι προηγμένος fire and forget, δεν διαθέτει εκτοξευτή. Η εκτόξευση γίνεται από το κάνιστρο μεταφοράς, που έχει ένα προσοφθάλμιο, που μεταφέρει εικόνα από την κεφαλή του πυραύλου. Ο πύραυλος εντοπίζει το στόχο, ο χειριστής πατάει το κουμπί εκτόξευσης και αποχωρεί. Ο πύραυλος μπορεί να χτυπήσει στόχο που κινείται ακόμη και με 80 χιλιόμετρα την ώρα, συνεπώς δεν γλυτώνει εύκολα κανένα άρμα μάχης.
Με τον SPIKE SR, οι λόγοι 1 ως 4 επιλογής του MILAN 2 παύουν να υπάρχουν. Καταρχάς, δεν μας ενδιαφέρουν οι εκτοξευτές. Κατά δεύτερο, η εκπαίδευση γίνεται πλέον πανεύκολα, μέσω απλών υπολογιστών. Κατά τρίτο, το όπλο δεν χρειάζεται συντήρηση στους εκτοξευτές, καθώς δεν έχει. Και κατά τέταρτο, τα ληγμένα βλήματα μπορούμε να συνεχίσουμε να τα ρίχνουμε (σε γάμους).
Το όπλο, μαζί με το κάνιστρο, έχει βάρος μόλις 9,6 κιλά. Έτσι, η όποια απαίτηση για ειδικά οχήματα 4Χ4 για μεταφορά των MILAN/Fagot δεν υπάρχει πια. Τα τάγματα πεζικού μπορούν να διαθέσουν τα 8 Mercedes GD240 για μεταφορά άλλων όπλων, ή ομάδων πεζικού, που θα φέρουν μερικούς SPIKE SR. Οι στρατιώτες κατεβαίνουν, βάλουν τους SPIKE SR, και σπεύδουν να απομακρυνθούν.
Βίντεο: Δείτε ισραηλινό Apache να χτυπάει χαρτί Α4 με Spike LR
Ας υποθέσουμε πως ένα Τάγμα Πεζικού, έχει στη διμοιρία αντιαρματικών 4 εκτοξευτές MILAN, με το κάθε όπλο να φέρει 5 πυραύλους. Σύνολο, 20 βλήματα. Σε περίπτωση εμπλοκής, θα βληθούν αυτά τα 20 σε διάστημα αρκετών λεπτών, καθώς θα πρέπει να φτάνει το όπλο στο στόχο, να μπαίνει νέος πύραυλος, να εκτοξεύεται κ.ο.κ. Ενώ με 20 SPIKE SR, μπορούν να εκτοξευτούν όλα σε λίγα δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα δυο ίλες εχθρικών αρμάτων να πάψουν να υπάρχουν.
Το βίντεο που προβαλλόταν στο περίπτερο της Rafael, έδειχνε μια 4μελή ομάδα στρατιωτών, με 2 SPIKE SR, να πλησιάζουν τον εχθρό, να βάλουν τα βλήματα και να διαφεύγουν απαρατήρητοι. Μας θύμισε πολύ τις αντιαρματικές ομάδες των Σοβιετικών, των Γερμανών και των Αμερικανών (και των Ιαπώνων στον Ειρηνικό), που ως σκοπό είχαν την καταστροφή των αρμάτων, χωρίς να έρχονται σε επαφή με το εχθρικό πεζικό.
Αυτό όμως που μας άρεσε ως προοπτική, είναι ο συνδυασμός ενός SPIKE SR με το UCAV SARISA της ελληνικής εταιρίας SAS. H SAS παρουσίασε το συγκεκριμένο με φόρτο δυο ρουκέτες Hydra 70. Γιατί να μην φορτώσει έναν SPIKE SR, να πλησιάζει σε απόσταση 1.000-1.500 μέτρων τα εχθρικά άρματα, με καθαρό πεδίο από ψηλά, να εκτοξεύει τον πύραυλο, και να επιστρέφει για αναχορηγία; Με αυτό τον πολύ απλό και φθηνό τρόπο, ο ΕΣ θα αποκτούσε ένα αποτελεσματικό Hunter-Killer σύστημα, με τις στελέχη του να μένουν προστατευμένα μακρυά από την πρώτη γραμμή. Ή ακόμη καλύτερα, να μεταφέρει την πρώτη γραμμή εκεί που δεν το περιμένει ο αντίπαλος.
Σε κάθε περίπτωση, ο SPIKE SR είναι το επόμενο λογικό βήμα για την αντικατάσταση των MILAN 2 του ΕΣ. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η άμεση αγορά βλημάτων SPIKE SR, ή αντίστοιχων (δεν έχουμε ακόμη εξετάσει τον ανταγωνισμό, θα το κάνουμε). Θυμίζουμε πως τα SPIKE τα κατασκευάζει η EuroSPIKE GmbH, εκτός από τον SPIKE NLOS. Συνεπώς, τα χρήματα για τα 300 «αρχαία» MILAN 2 θα μπορούσαν να γίνουν SPIKE SR. Ακόμη και 50 ή 100 θα έκαναν τη διαφορά.