Η σελίδα έχει εξηγήσει πολλές φορές τους λόγους για τους οποίους δεν έχει λογική εν έτει 2024 μια επένδυση για τον εκσυγχρονισμό των ρουκετοβόλων RM-70, οχημάτων και πυρομαχικών, όπως αυτός έχει περιγραφεί τα τελευταία χρόνια, μετά από μια προσφορά τσέχικης εταιρείας. Ακόμη κι αν η εμβέλεια των μη κατευθυνόμενων ρουκετών τους αυξηθεί από τα 20 χιλιόμετρα στα 40, και πάλι, θα πρέπει η αποτελεσματικότητα τους να βασιστεί στον όγκο πυρός κι όχι στην ακρίβεια. Έτσι, για να πληγεί ένα εχθρικό πυροβόλο, ή κέντρο διοίκησης, θα πρέπει να “αδειάσει” ένα ή περισσότερο RM70, ώστε κάποια ρουκέτα να πέσει αρκετά κοντά στο στόχο, και να του καταφέρει καταστροφικό πλήγμα.
Εκσυγχρονισμός των ρουκετοβόλων RM-70; Μια ακόμη πλάνη στον ελληνικό αμυντικό ιστοχώρο
Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών δίπλα στην πρώτη γραμμή, με τις αποθήκες αυτές να είναι εξαιρετικά “ζουμεροί” στόχοι για τα εχθρικά UAVs αλλά και τα περιφερόμενα πυρομαχικά. Αντίθετα η σύγχρονη προσέγγιση στα ρουκετοβόλα, είναι η εγκατάλειψη του μαζικού όγκου πυρός και η στροφή στη σημαντική βελτίωση της ακρίβειας βολής. Μας το δείχνουν τα εκατοντάδες βίντεο από την Ουκρανία, όπου εξελιγμένα ρωσικά ή ουκρανικά συστήματα πλήττουν με ακρίβεια αντίπαλα πυροβόλα, αντιαεροπορικά συστήματα και ραντάρ, χωρίς να χρειαστεί να εκτοξευτούν δεκάδες ή εκατοντάδες ρουκέτες. Μια αμερικανική ρουκέτα GMLRS ή μια ρωσική κατευθυνόμενη, από σύστημα εκτόξευσης Smerch/Tornado, φτάνει για να “τελειώσει” ένα στόχο.
ThinkOutOfTheBox: Λάθος ο σχεδιαζόμενος εκσυγχρονισμός των ρουκετοβόλων RM-70, πρέπει να αλλάξει
Υπάρχει εδώ εναλλακτική; Ναι και είναι ένας διαφορετικός τύπος εκσυγχρονισμού των RM70, λογικού κόστους με εστίαση όμως στα πυρομαχικά τους, ώστε αυτά να γίνουν κατευθυνόμενα. Τότε λόγω του μεγάλου αριθμού των συγκεκριμένων εκτοξευτών, το ελληνικό Πυροβολικό θα αύξανε σημαντικά την ισχύ του διατηρώντας την ευελιξία του.
Τί προτείνουν οι Τσέχοι για την αναβάθμιση των RM-70 του Ελληνικού Στρατού
Την ιδέα για την παραπάνω διαφορετική “διαδρομή” αναβάθμισης την πήραμε από την ισραηλινή Elbit Systems -γνωστή στην Ελλάδα για το πρόγραμμα του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Καλαμάτα- η οποία έχει αναπτύξει ένα πρωτοποριακό σύστημα για τα ρουκετοβόλα των 122 χιλιοστών. Όπου το RGK (Rocket Guidance Kit) της όπως περιγράφεται, μεταμορφώνει τις συμβατικές ρουκέτες τους σε όπλα ακριβείας.
Το σύστημα που τοποθετείται εύκολα στις υπάρχουσες ρουκέτες είναι μια κεφαλή, στην οποία περιέχονται μονάδα ελέγχου πτήσης, δέκτη GPS και πτερύγια ελέγχου. Αυτά συνεργάζονται για να παρέχουν ακριβή καθοδήγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης. Επιπλέον, το RGK ενσωματώνει προηγμένους αλγόριθμους που επιτρέπουν στο βλήμα να προσαρμόζεται σε μεταβαλλόμενες συνθήκες (π.χ. δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να διορθώνει την πορεία του σε πραγματικό χρόνο.
Η εταιρεία έχει αναπτύξει παράλληλα ένα πολύ μικρό σε βάρος και διαστάσεις σύστημα ελέγχου πυρός με το όνομα MFCS (Mobile Fire Control System), μέσω του οποίου προγραμματίζονται οι αναβαθμισμένες ρουκέτες. To χειριστήριο μπορεί να βρίσκεται και εκτός του ρουκετοβόλου, έτσι ώστε σε περίπτωση που το τελευταίο πληγεί από εχθρικά πυρά, να μην έχουμε και απώλεια του πληρώματος.
Το RGK μειώνει το κυκλικό σφάλμα (CEP) σε 20 μέτρα ή και μικρότερο, ακόμη και σε αποστάσεις που φθάνουν τα 40 χιλιόμετρα (σε αναβαθμισμένες ρουκέτες που μπορούν να πετύχουν αυτή την εμβέλεια). Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι μπορούν να προσβληθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια, μειώνοντας τις όποιες παράπλευρες απώλειες και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της κρούσης. Έτσι τα RM70 θα μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη σε μικρή απόσταση από φίλια τμήματα.
Επίσης, μιας και η τροποποίηση γίνεται ακόμη και στην πρώτη γραμμή, μπορεί οι ρουκέτες και οι νέες κεφαλές να μεταφέρονται ξεχωριστά. Έτσι σε περίπτωση εντοπιστούν και καταστραφούν αποθέματα ρουκετών, δεν χάνονται μαζί τους και οι κεφαλές καθοδήγησης.
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως η αναβάθμιση με το σύστημα RGK είναι μια οικονομικά αποδοτική λύση καθώς στηρίζεται στους υπάρχοντες εκτοξευτές και τα πυρομαχικά τους, χωρίς μαζικές τροποποιήσεις και ανακατασκευές και προσφέρει ακριβώς αυτό που λείπει από τους προβαλλόμενους εκσυγχρονισμούς: ακρίβεια στη βολή. Έτσι οι εκτοξευτές RM70 μπορεί να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες και με σοβαρή βελτίωση ισχύος. Ενώ μια τέτοια προσέγγιση δεν απαιτεί εκτεταμένη εκπαίδευση ή αλλαγές στην υποδομή.
ΘΕΜΑ: Εγκαταλείπουμε τα MLRS όταν όλη η Ευρώπη αγοράζει ρουκετοβόλα;
H Elbit Systems έχει κάνει πολλές δοκιμές για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των ρουκετοβόλων που χρησιμοποιούν RGK, με διάφορα ψηφιακά συστήματα διοίκησης και ελέγχου. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη ενσωμάτωση των αναβαθμισμένων ρουκετών 122 mm σε ολοκληρωμένα δίκτυα μάχης, ενισχύοντας περαιτέρω τις δυνατότητές τους.
Αν μάλιστα τελικά προχωρήσει η προμήθεια εκτοξευτών PULS από τον Ελληνικό Στρατό, τότε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ρουκέτες των 122 χιλιοστών, εκσυγχρονισμένες ή μη, μπορούν να εξαπολυθούν και από αυτά τα ρουκετοβόλα. Έτσι, για πρώτη φορά, θα έχουμε και δυνατότητα διαφορετικά ρουκετοβόλα του ΕΣ να έχουν εναλλάξιμα πυρομαχικά.