11.7 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXThinkOutOfTheBox: M3 Bradley για την Ελλάδα αντί για M2.... επίσης Bradley!

ThinkOutOfTheBox: M3 Bradley για την Ελλάδα αντί για M2…. επίσης Bradley!

- Advertisement -

Αν κάτι χρειάζεται “χτες” ο Ελληνικός Στρατός είναι ένα ικανό ΤΟΜΑ που θα συμπληρώσει τις επιλαρχίες των αρμάτων μάχης. Εδώ και δεκαετίες, πρέπει να είμαστε ο μόνος στρατός παγκοσμίως που συνοδεύει άρματα μάχης μόνο με παλαιά Μ113Α1/Α2, τα οποία μάλιστα δεν έχουν καν κάποια ικανοποιητική αναβάθμιση για να σταθούν δίπλα στα πολύ πιο σύγχρονα Leopard 2HEL/A4. Με λίγα λόγια, η τακτική των τεθωρακισμένων επιλαρχιών μας, είναι μια “πατέντα” σε σχέση με τις σύγχρονες σχολές χρήσης αρμάτων μάχης.

Σήμερα δεν θα πούμε για όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες να αποκτήσουμε κάποιο σύγχρονο ΤΟΜΑ, εκτός από την τελευταία, την ανταλλαγή 40 ΒΜΡ-1Ost με 40 Marder 1A3. Δεν ξέρουμε ποιος ήταν ο λόγος που το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν προχώρησε περαιτέρω, και δεν ανταλλάχθηκαν περισσότερα. Ίσως να ήταν οι ανόητες εγχώριες αντιδράσεις περί “αφοπλισμού των νησιών” και για το ότι “χάνουμε τα φοβερά ΒΜΡ-1 με το κανόνι”, ίσως απλά οι Γερμανοί να κατάλαβαν πως μας δίνουν υπερπολύτιμα Marder 1A3, τα οποία αν τα στείλουν στην Ουκρανία απευθείας, αποδίδουν πολύ περισσότερο και σε ένα πολύ πιο κρίσιμο για αυτούς πεδίο. Οπότε η μόνη λύση που απέμεινε στη χώρα μας, είναι το απόθεμα των αμερικανικών M2 Bradley. Δυστυχώς όμως, ούτε από αυτά υπάρχουν αρκετά προς διάθεση σε εμάς αυτή την περίοδο, καθώς η Ουκρανία απορροφά -και απαιτεί- μεγάλο όγκο από το αμερικανικό στοκ. Ήδη έχει πάρει 190 M2A2, ενώ όποτε λήξει ο πόλεμος θα ζητήσει και άλλα, για να ανασυγκροτήσει τον στρατό της.

A M3A3 Cavalry Fighting Vehicle with the Mississippi Army National Guard’s 1st Squadron, 98th Cavalry Regiment, based in Amory, Miss., of the 155th Armored Brigade Combat Team fires its 25 mm cannon during gunnery practice at Camp Shelby Joint Forces Training Center July 22, 2014. The mission was in preparation for a Combined Arms Live-Fire Exercise. Live-fire exercises are used by the armed forces as an opportunity to use real ammunition in a simulated combat situation to gain experience. (Army National Guard photo by SFC Bill Valentine, 102nd Mobile Public Affairs Detachment)

Πώς μπορούμε λοιπόν να βρούμε περισσότερα από αυτά τα πολύ ικανά οχήματα για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού που βρίσκεται σε αδιέξοδο; Αν και σε λίγες μέρες θα έρθει επίσημα η ειδοποίηση πως οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν τα πρώτα 62 M2A2 ODS-SA, ένας ικανός αριθμός, αλλά πολύ μικρός για τις τεράστιες ανάγκες μας, και ίσως αργήσουμε να βρούμε περισσότερα.

Εδώ ίσως υπάρχει ένας τρόπος για να υπερπηδήσουμε το εμπόδιο. Και η λύση βρίσκεται σε μια άλλη έκδοση του ίδιου στρατιωτικού οχήματος, το Μ3 Bradley. Σχεδόν ίδιο με το Μ2, αλλά ο Αμερικανικός Στρατός το έχει σε άλλο ρόλο, αυτό της ένοπλης αναγνώρισης.

An M3A3 Bradley Fighting Vehicle fires an M242 25mm Bushmaster chain gun at Fort Stewart, Ga., March 10, 2016. Soldiers of Company A, 2nd Battalion, 7th Infantry Regiment, 1st Armored Brigade Combat Team, 3rd Infantry Division conducted the mounted live-fire exercise during Battle Focus, a battalion-level training exercise hosted by 1st Battalion, 30th Infantry Regiment, 2nd Infantry Brigade Combat Team, 3rd ID. (U.S. Army photo by Pfc. Payton Wilson)

Το M3 σε αμερικανική υπηρεσία αντικατέστησε στις επιλαρχίες αναγνώρισης τα άρματα μάχης Μ60 σε αυτό το ρόλο καθώς και M113. Έτσι οι ΥΛΑΝ του Αμερικανικού Στρατού απέκτησαν ευκινησία και ισχύ πυρός, χωρίς να χάσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τα εχθρικά άρματα. Συνολικά έχουν κατασκευαστεί πάνω από 2.000 οχήματα M3 για τον Αμερικανικό Στρατό και είναι σε αποθήκευση πάνω από 800.

Σχεδιαστικά, το M3 είναι παρόμοιο με το M2, με εξαίρεση τη διάταξη και τον εξοπλισμό του διαμερίσματος φιλοξενίας των οπλιτών. Έτσι αντί για εξαμελή ομάδα πεζικού στο Μ2, στο Μ3 στον ίδιο χώρο υπάρχουν δύο χειριστές συσκευών, όπως ηλεκτροοπτικών, και άλλου εξοπλισμού. Ενίοτε μια μοτοσικλέτα μεταφέρεται σε αυτό το διαμέρισμα για την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων, ενώ δεν υπάρχουν θυρίδες για βολή με ατομικό οπλισμό.

Το όχημα έχει κατασκευαστεί, όπως και το Μ2, από συγκολλημένο αλουμίνιο. Είναι όμως εξοπλισμένο με επιπλέον θωράκιση πάλι από αλουμίνιο και ατσάλι, ενώ η μπροστινή θωράκιση των αρχικών εκδόσεων του ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να ανθίσταται σε πυρά πολυβόλου των 14,5 χιλιοστών. Οι τελευταίοι όμως τύποι του M3 παρέχουν προστασία -στο εμπρόσθιο τόξο- ακόμη και από πυρά πυροβόλου των 30 χιλιοστών.

A Task Force Liberty Soldier from 3rd Infantry Division stands guard in an M3A3 Bradley Fighting Vehicle near an Iraqi police checkpoint in Tikrit, Iraq. The Bradley main armament is the M242 25mm (Bushmaster) Chain Gun. The standard rate of fire is 200 rounds per minute, and has a range of 2,000 meters making it capable of defeating the majority of armored including some main battle tanks. The M240C machine gun, mounted to right fires 7.62mm rounds.

Το πάτωμα του όχηματος είναι ενισχυμένο με ατσάλινες πλάκες για βελτιωμένη προστασία από εκρηκτικά και νάρκες, ενώ υπάρχει σύστημα προστασίας από πυρηνική, βιολογική και χημική απειλή (NBC).

Τα όπλα αποτελούνται από το γνωστό πυροβόλο Μ242 25 χιλιοστών και ένα πολυβόλο Μ240 των 7,62 mm. Στην αριστερή πλευρά του πύργου βρίσκεται ένας διπλός εκτοξευτής κατευθυνόμενων πυραύλων TOW. Όμως ο μειωμένος αριθμός μεταφερόμενων στρατιωτών επιτρέπει την αποθήκευση περισσότερων πυρομαχικών, που είναι σχεδόν διπλάσια από ότι το M2. Κάτι πολύ ενδιαφέρον είναι πως στις επιχειρήσεις στο Ιράκ, από το 2003 έως το 2011, τα οχήματα της σειράς Bradley κατέστρεψαν περισσότερα ιρακινά άρματα μάχης παρά τα Abrams!

Επίσης το Μ3 παρά τον όγκο και το βάρος του, είναι αμφίβιο και οι δυνατότητες διάβασης υδάτινων κωλυμάτων (με περιστροφή των ερπυστριών) μπορούν να βελτιωθούν προσθέτοντας φουσκωτές δεξαμενές αέρα. Ο κινητήρας είναι diesel, Cummins VTA-903T, με ισχύ 500 ίππους, εγκατεστημένος στο εμπρόσθιο μέρος, με εύκολη αφαίρεση, οπότε διευκολύνει τη συντήρηση και επισκευή.

U.S. Soldiers with Headquarters and Headquarters Company, 2nd Battalion, 7th Infantry Regiment, 1st Armored Brigade Combat Team, 3rd Infantry Division conduct a training exercise with M3A3 Bradley Cavalry Fighting Vehicles May 6, 2015, at Camp Konotop, Poland. The Soldiers are participating in Atlantic Resolve, an ongoing multinational partnership focused on joint training and security cooperation between NATO allies, whose mission is the continued peace and stability of Europe. (U.S. Army photo by Spc. Marcus Floyd, 13th Public Affairs Detachment)

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του M3 Bradley, καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά.

  • Το M3A1, διαθέτει βελτιωμένους πυραύλους TOW-2 και νέο εξοπλισμό για το φιλτράρισμα βιολογικών και χημικών απειλών. Επιπλέον, έχει εισαχθεί ένας νέος τύπος διατρητικών βλημάτων για το πυροβόλο των 25 χιλιοστών.
  • Στην εκδοχή M3A2, υπάρχουν πρόσθετα πάνελ θωράκισης στο μπροστινό και τα πλαϊνά μέρη του πήγματος και του πύργου. Το εσωτερικό έχει αντιθραυσματική επένδυση και ο κινητήρας είναι βελτιωμένος, με απόδοση 600 ίππων.
  • Όσο για το M3A3, διαθέτει θωράκιση νέας γενιάς, βελτιωμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και ένα νέο σύστημα ελέγχου πυρός, με αποστασιόμετρο λέιζερ και εξελιγμένο σύστημα θερμικής όρασης για τον αρχηγό.
  • Τέλος, το M3A4 είναι εξοπλισμένο με έναν νέο κινητήρα που αναπτύσσει 675 ίππους, ενώ έχει βελτιωθεί περαιτέρω και ο ηλεκτρονικός του εξοπλισμός. Οι αναβαθμίσεις αυτές είναι παρόμοιες με αυτές του M2A4 Bradley. Η παράδοση αυτών των αναβαθμισμένων οχημάτων ξεκίνησε το 2020.
The Bradley Fighting Vehicle cuts loose several rounds from the 25mm main gun on the orchard Combat Training Center Range.

Έτσι διαπιστώνεται ένα ακόμη απόθεμα στον Αμερικανικό Στρατό από ΤΟΜΑ πολύ πιο σύγχρονα και με σαφέστατα μεγαλύτερη ισχύ πυρός από ότι έχουμε έως σήμερα. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας να αναζητήσουμε μέσω διαπραγματεύσεων την παραχώρηση τους, πριν και αυτά “εξαφανιστούν” για άλλες χώρες.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

96 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
96 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ουκρανία: Πως η μάχη στο αεροδρόμιο Antonov έκρινε την πορεία του πολέμου

Του Ανδρέα Πογιατζή - δημοσιογράφου/αναλυτήΥπήρξαν μάχες που άλλαξαν την ιστορία, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, "τι θα συνέβαινε εαν…" Μια από αυτές, ήταν του αεροδρομίου...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

111
Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Φεβρουαρίου/1 Μαρτίου 1914: Ανακήρυξη της Αυτόνομης Βορείου...

0
Ανακηρύσσεται στο Αργυρόκαστρο η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, ως απάντηση στην απόδοση της περιοχής στο Αλβανικό κράτος από τις συνθήκες του Λονδίνου και το...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ουκρανία: Πως η μάχη στο αεροδρόμιο Antonov έκρινε την πορεία του πολέμου

Του Ανδρέα Πογιατζή - δημοσιογράφου/αναλυτήΥπήρξαν μάχες που άλλαξαν την ιστορία, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, "τι θα συνέβαινε εαν…" Μια από αυτές, ήταν του αεροδρομίου...

Theon: Η μόνη αμυντική στη λίστα FT1000, των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη για το 2024

Η Theon International ανακοινώνει ότι αποτελεί τη μόνη αμυντική εταιρεία που αναγνωρίστηκε σήμερα από τους Financial Times & Statista, ως μία από τις 1.000...

Τα νέα ιταλικά υποβρύχια Type 212 NFS θα έχουν μπαταρίες λιθίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ναυπηγείων Fincantieri, που έχουν αναλάβει την κατασκευή 4 νέων υποβρυχίων για το Ιταλικό Ναυτικό, κλάσης Type 212 NFS, αυτά θα...