H FDI HN θα είναι η μελλοντική ναυαρχίδα του Πολεμικού μας Ναυτικού και θα πρέπει να αρχίσουμε να την λέμε κλάση “Κίμων”, ώστε να ξεφύγουμε από το… άχρωμο FDI. To FDI προέρχεται από το γαλλικό Frégate de Défense et d’Intervention, και δεν πρέπει να λέμε το πλοίο Μπελαρά, ή Μπελχαρά ή Belh@rra ή οτιδήποτε άλλο.
H “Kίμων”, είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες σχεδιάσεις παγκοσμίως. Δεν θα λέγαμε πως είναι πανίσχυρη, αλλά σίγουρα με 32 ASTER 30 (όταν τοποθετηθούν και στις 1 και 2 φρεγάτες του ΠΝ) είναι ένα πολύ δυνατό “χαρτί” στη θάλασσα. Άλλωστε λίγα πλοία έχουν 32 Long Range Surface to Air Missiles (LRSAM, αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς), και μάλλον κανένα σε τέτοιο μέγεθος (κάτω των 4.500 τόνων εκτόπισμα). Αν οι Γάλλοι είχαν προσθέσει πυραύλους CAMM-ER, όπως και σύστημα STRALES στο κύριο πυροβόλο (και κάποια ακόμη…), τότε θα μιλούσαμε για πλοίο άνευ αντιπάλου, εμπορικά και επιχειρησιακά.
Από εκεί και πέρα, η έλλειψη ενός Medium Range SAM (MRSAM, αντιαεροπορικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς) είναι ένα ακόμη θέμα, αλλά αυτό θα λυθεί αν το ΠΝ τοποθετήσει τελικά τους πυραύλους RAM Block 2b στον αντίστοιχο εκτοξευτή. Αυτό που επίσης δεν προβλέπεται να μπορεί να λυθεί εύκολα, είναι η δυνατότητα “κρούσης” της FDI εναντίον στόχων στην ξηρά καθώς δεν θα τοποθετηθούν οι εκτοξευτές Sylver Α70, για τη φιλοξενία των 8 SCALP Naval τεχνολογίας cruise. O SCALP Naval είναι ένα ενδιαφέρον όπλο, αλλά μια τόσο μικρή ποσότητα 8 πυραύλων, θα είχε πολύ μικρή επίδραση στις επιχειρήσεις, ενώ θα επιβάρυνε σημαντικά το πλοίο από την απώλεια αντίστοιχων αντιαεροπορικών Aster 30. Επίσης ο Sylver A70 δεν έχει πιστοποιηθεί σε Aster.
ΕΞΕΛΙΞΗ: H Φ/Γ ΚΙΜΩΝ (πρώτη ελληνική FDI HN) μπήκε στο dry dock!
Η αδυναμία του πλοίου να φιλοξενήσει και πυροβόλο των 127 χιλιοστών, μειώνει τη δυνατότητά του να πλήξει στόχους στην ξηρά, ενώ η κρούση εναντίον στόχων στη θάλασσα (Anti Surface Warfare, ASuW) εξαντλείται στην ύπαρξη 8 πυραύλων Exocet MM40 Block 3c. Θυμίζουμε πως οι νέες τουρκικές φρεγάτες σχεδιάζονται για φέρουν 16 αντιπλοϊκούς ATMACA, ενώ η τάση αυτή, για μεγάλο φόρτο κατά πλοίων εμφανίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα.
Εδώ ακριβώς ερχόμαστε να προτείνουμε κάποιες λύσεις και ιδέες. Όπου θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η κλάση “Κίμων” παρά το γεγονός ότι είναι φρεγάτα με την πραγματική έννοια του όρου, δεν είναι “μεγάλη” για την κατηγορία (ούτε φυσικά “μικρή”). Υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα πλοία, που ξεπερνούν τους 5.000 τόνους, και φτάνουν μέχρι και τους 8.000 και θεωρούνται φρεγάτες. Και έχουν το πλεονέκτημα να συμπεριφέρονται καλύτερα σε δύσκολες συνθήκες θάλασσας (με μικρότερη καταπόνηση στο πλήρωμα), αλλά το βασικότερο, μπορούν να δεχτούν και πολλές αναβαθμίσεις.
Φρεγάτες FDI HN: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα τους
H “Κίμων” δεν είναι τόσο “δεκτική” σε τέτοιου είδους αναβαθμίσεις, κάτι απολύτως λογικό, για ένα πλοίο που σχεδιάστηκε να είναι μικρότερο από μια FREMM, αλλά με αντίστοιχες ικανότητες πλεύσης. Έτσι, δεν θα βρούμε πολλούς ελεύθερους χώρους για τοποθέτηση νέων συστημάτων, αλλά σίγουρα κάτι θα υπάρχει. Η πλώρη είναι… πλήρης λόγω των 32 ASTER 30, πίσω από τη γέφυρα θα βρούμε τους 8 Exocet MM.40 Block 3c, μας μένει μόνο η θέση πίσω από την καπνοδόχο και πάνω από το υπόστεγο του MH-60R, στο επίστεγο.
Βέβαια, πάνω από το υπόστεγο θα τοποθετηθεί ένας εκτοξευτής RAM. Αλλά και πάλι, υπάρχει χώρος για την εγκατάσταση επιπλέον συστημάτων. Βέβαια, ίσως να χρειαστεί να μετακινηθεί η δορυφορική κεραία, αλλά και πάλι, πάλι υπάρχει αρκετό πεδίο. Το πρόβλημα που εμείς βλέπουμε, είναι πως ότι τοποθετηθεί εκεί, δεν μπορεί να είναι βαρύ για λόγους ευστάθειας. Ήδη η σχεδίαση έχει “ζοριστεί” με τους 32 αντί των 16 ASTER 30, όπως και με την τοποθέτηση των 21 πυραύλων RAM. Άρα λύσεις π.χ. τοποθέτησης περισσότερων αντιπλοϊκών θα προβληματίσουν.
Επίσης, η FDI HN έχει δυο μεγάλους χώρους δεξιά κι αριστερά της εξαγωγής των καυσαερίων, εκεί που θα φιλοξενούνται τα δυο φουσκωτά σκάφη RHIB. Είναι κάτι που συνήθως δεν συζητείται αρκετά, αλλά έχουν σημαντική αξία σε μελλοντικές προσθήκες.
Καθώς όμως οι τεχνολογίες αλλάζουν, οι προκλήσεις της εποχής το ίδιο, το ΠΝ θα μπορούσε να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα από την Ουκρανία. Εκεί, όπως ξέρουν οι περισσότεροι, δεν έγινε καμία πραγματική ναυμαχία, με την έστω ευρεία έννοια του όρου. Οι Ουκρανοί όμως σημείωσαν αρκετές ναυτικές νίκες. Μια παρωχημένη φρεγάτα που διέθεταν, οι Ουκρανοί την έχασαν τις πρώτες ώρες της εισβολής. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να βυθίσουν ένα ρωσικό καταδρομικό χρησιμοποιώντας πυραύλους Neptune, δυο τουλάχιστον κορβέτες με Harpoon, αλλά και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε μια φρεγάτα με μη επανδρωμένα επιφανείας (USV). Καθόλου άσχημα για μια χώρα που δεν φημίζεται για τη ναυτική της ισχύ!
Πάλι στην Ουκρανία, μπορεί αυτή την εποχή να έχουν γίνει διάσημα τα Loitering Munition από το Ιράν, αλλά τα πλέον φονικά είναι τα ρωσικά Lancet, που αποδίδουν ισχυρά πλήγματα κατά των ουκρανικών δυνάμεων. Βέβαια το Lancet δεν έχει την εμβέλεια των Shahed, καθώς “φτάνει” μόλις τα 40 χιλιόμετρα. Αλλά οι ζημιές που έχει προκαλέσει έχουν πονέσει τους Ουκρανούς, καθώς στις νίκες του περιλαμβάνονται πυροβόλα M-109 και FH777 αλλά και ραντάρ και εκτοξευτές S-300. Με λίγα λόγια, το Lancet σε ικανούς αριθμούς θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή του πολέμου.
ΑΠΟΨΗ: Το ΠΝ έχει εδώ και 2 χρόνια φροντίσει για το πρόβλημα των UAVs & USV!
Την αξία των Loitering Munitions την έχουμε τονίσει πολλές φορές. Θεωρούμε απίστευτο που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ειδικά ο ΕΣ και το ΠΝ, δεν έχουν ήδη αντίστοιχα. Η αξία τους στο πεδίο της μάχης είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, και θεωρούμε πως μπορούν να καλύψουν μια τεράστια γκάμα αποστολών, από τακτική κρούση, μέχρι καταστροφή στρατηγικών στόχων στα μετόπισθεν. Η αντιμετώπισή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη, έως αδύνατη, ενώ ο αντίπαλος εξαναγκάζεται να ξοδέψει πολλά χρήματα για να τα αντιμετωπίσει, παρότι πάμφθηνα στην παραγωγή τους.
ΑΠΟΨΗ: To ΠΝ γράφει εκ νέου Ιστορία με τους SPIKE NLOS στις κανονιοφόρους του
Βέβαια, οι Ελληνικές ΕΔ έκαναν την πρώτη κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, επιλέγοντας την αγορά πυραύλων SPIKE NLOS. Εκεί καταδείξαμε και το πνεύμα καινοτομίας του Πολεμικού μας Ναυτικού. Το ΠΝ, μπήκε “σφήνα” στην συγκεκριμένη αγορά ζητώντας SPIKE NLOS για τις κανονιοφόρους κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ. Δηλαδή το ΠΝ θα αποκτήσει 4 μονάδες με δυνατότητα κρούσης σε θάλασσα και ξηρά, από σημεία που μέχρι τώρα οι μονάδες απλά θα κρύβονταν.
Το ΠΝ έδειξε δείξει ξανά το δρόμο, με τις κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS για τα ελικόπτερα MH-60R. H APKWS θα έπρεπε να είναι ήδη στο οπλοστάσιο της ΑΣ, αλλά φαίνεται πως το ΠΝ είδε πιο μακρυά από την Αεροπορία Στρατού και απέκτησε το όπλο βάζοντας την προμήθεια του μέσα στην αρχική αγορά των Romeo.
ThinkOutOfTheBox: Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με loitering munitions;
Αν και τα Loitering Munitions μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλά και διαφορετικά πλοία, όπως πχ τα γενικής υποστήριξης του ΠΝ, θεωρούμε πως βέλτιστη χρήση θα την έχουμε αν τοποθετηθούν πάνω στις “Κίμων” που θα είναι τα πιο ισχυρά και καλά προστατευμένα σκάφη μας.
ThinkOutOfTheBox: Αντί για 4η φρεγάτα FDI HN ας αγοράσουμε ένα LHD Mistral 140
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ‘Κίμων” θα είναι δικτυωμένες, με κορυφαία συστήματα επικοινωνιών. Έτσι, θα μπορούν να δέχονται πληροφορίες από πολλά και διάφορα μέσα μέσω Link 16, αλλά κι άλλα δίκτυα που έχει το ΠΝ (για μεταφορά τακτικής εικόνας). Καθώς το σημαντικότερο στα όπλα μακρού πλήγματος είναι η στοχοποίηση, η FDI HN θα έχει αναμφίβολα τον καλύτερο σχετικό εξοπλισμό ανάμεσα στα υπόλοιπα πλοία του ΠΝ.
Ισραηλινά UAV αυτοκτονίας HAROP, ΑΣΔΕΝ στην αντεπίθεση, σε ανυπεράσπιστα μικρασιατικά παράλια
Έτσι, οι Ομάδες Μάχης του ΠΝ, θα έχουν στη διάθεσή τους, κάθε στιγμή, έναν ικανό αριθμό περιφερόμενων πυρομαχικών, που θα μπορούν να πλήξουν είτε τον εχθρικό στόλο, είτε σημαντικούς στόχους στην ξηρά. Μπορεί η κεφαλή μάχης ενός Loitering Munition να είναι μικρή, της τάξης των λίγων κιλών ισχυρού εκρηκτικού, αλλά άνετα μπορεί να καταστρέψει τη γέφυρα, το ραντάρ ενός πλοίου, ακόμη και να χτυπήσει τους αντιπλοϊκούς ή αντιαεροπορικούς εκτοξευτές πυραύλων, ή το οργανικό ελικόπτερο.
ThinkOutOfTheBox: Εξοπλισμός των νέων κορβετών με 2 x RAM, χωρίς ESSM, MICA VL ή CAMM/ER
Επίσης τα Loitering Munitions, αλλά και οι εκτοξευτές τους, έχουν πολύ μικρό βάρος. Έτσι, ακόμη και η τοποθέτησή τους “ψηλά” πάνω στην FDI HN, πίσω από τον εκτοξευτή RAM, δεν θα δημιουργήσει προβλήματα ευστάθειας, όσο π.χ. θα προκαλούσε η τοποθέτηση ακόμη 8 αντιπλοϊκών πυραύλων στο ίδιο σημείο.
Σκεφτείτε λοιπόν, έναν εκτοξευτή 12 Loitering Munitions πάνω στο υπόστεγο ελικοπτέρου των “Κίμων”, με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις και χωρίς ανάγκη πιστοποίησης στο σύστημα μάχης SETIS, μιας και τα Loitering έχουν μια απλή δική τους κονσόλα για εισαγωγή αρχικών στοιχείων στοχοποίησης.
Θα ήταν ίσως αρκετά “φιλόδοξο” να πούμε πως μπορούν τα τοποθετηθούν 20 ή 24 Loitering, αλλά και πάλι, ακόμη κι ένας εκτοξευτής με 12 πυρομαχικά, μπορεί να ξαναγεμίσει εν πλω αν απαιτηθεί. Άρα, θέμα αναχορηγίας λογικά είναι λυμένο. Αν μάλιστα το ΠΝ “λύσει” το θέμα της αναχορηγίας του RAM, η τοποθέτηση νέων Loitering είναι πραγματικά εύκολη υπόθεση.
ΑΠΟΨΗ: Tουρκικό loitering KARGI, το “έρεβος” των FDI HN και του Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο;
Εδώ θα πρέπει να πούμε πως οι γείτονες αργά ή γρήγορα θα φέρουν Loitering Munitions στη θάλασσα, προσπαθώντας να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα στον ελληνικό στόλο, σε επιθέσεις κορεσμού. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, το ΠΝ να έχει στο οπλοστάσιό του αντίστοιχη απειλή, και μάλιστα ανώτερη του τουρκικού KARGI, με λογική πηγή προμήθειας το Ισραήλ.
Έχουμε ήδη μιλήσει…
Η συνέχεια στο Naval Defence