H φρεγάτα “Kίμων”, είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες σχεδιάσεις παγκοσμίως αλλά και το ακριβότερο πλοίο που έχει αποκτήσει ποτέ το Πολεμικό Ναυτικό στην Ιστορία του. Θα είναι βέβαια και το πλέον προηγμένο, καθώς ενσωματώνει αισθητήρες όπως το ραντάρ SeaFire αλλά και το σόναρ CAPTAS-4. Και οι δυο αυτοί αισθητήρες, είναι συνδεδεμένοι με το κορυφαίο γαλλικό CMS, SETIS.
Αν το Πολεμικό μας Ναυτικό είχε τους πόρους για να προσθέσει πυραύλους CAMM-ER, όπως και σύστημα STRALES στο κύριο πυροβόλο τότε θα λέγαμε για ένα μοναδικό σκάφος παγκοσμίως. Ξαναλέμε πως τα πλοία είναι αρκούντως εξοπλισμένα, αλλά οι απειλές που θα αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες και μοναδικές. Και μάλιστα, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει στη διάθεσή του πολύ μεγάλα κονδύλια για έρευνα και ανάπτυξη νέων όπλων, στη δική του αμυντική βιομηχανία.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει την αδυναμία του πλοίου να φιλοξενήσει και πυροβόλο των 127 χιλιοστών, με αποτέλεσμα η έλλειψη αυτή να μειώνει τη δυνατότητά του να πλήξει στόχους στην ξηρά, ενώ η κρούση εναντίον στόχων στη θάλασσα (Anti Surface Warfare, ASuW) γίνεται μέσω των 8 πυραύλων Exocet MM40 Block 3c. Θυμίζουμε πως οι νέες τουρκικές φρεγάτες (κλάση Istanbul) σχεδιάζονται για φέρουν 16 αντιπλοϊκούς ATMACA, ενώ η τάση αυτή, για μεγάλο φόρτο κατά πλοίων εμφανίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα. Βέβαια, και ο ανταγωνισμός της FDI ήταν μοιρασμένος, κάποιες προτάσεις είχαν πυροβόλο των 3 ιντσών/76 χιλιοστών (SIGMA 11515, HF2, Bergamini), άλλες διέθεταν 5άρια/127 χιλιοστών (F110, Arrowhead 140HN, MEKO A200HN).
Βλήματα VULCANO: Η αναγέννηση των ναυτικών πυροβόλων, τι μπορούν να προσφέρουν στο Ναυτικό μας;
To ότι το ΠΝ ήθελε πυροβόλο των 5 ιντσών στα νέα του πλοία -έχοντας και την εμπειρία των ΜΕΚΟ- είναι κάτι που το γνωρίζουμε εδώ κι αρκετά χρόνια. Η «στροφή» για τις πάλαι ποτέ Belh@rra στο διαμέτρημα των 76 χιλιοστών, είχε γίνει με τη λογική του STRALES, ενός μηχανισμού που επέτρεπε να αυξηθεί η φονικότητα του όπλου κατά εναέριων στόχων, μέσω κατευθυνόμενων πυρομαχικών. Ένα καλά στοχευμένο βλήμα, μπορεί να κάνει πολύ περισσότερη ζημιά από 20 βλήματα που θα ριχθούν στο «περίπου».
Πυροβόλα Vulcano της Leonardo για τις νέες καναδικές φρεγάτες
Από όσο γνωρίζουμε, ο μηχανισμός STRALES είχε σοβαρά θέματα τοποθέτησης στις FDI HN, ενώ οι Γάλλοι προσπάθησαν να πείσουν για την μη αναγκαιότητά του. Υποθέτουμε πως το ΠΝ εγκατέλειψε την ιδέα σε μια προσπάθεια περιορισμού του κόστους για τα 3 πλοία περίπου στα 3 δις ευρώ. Τουλάχιστον, την τελευταία στιγμή το πυροβόλο έγινε multi-feed (πολλαπλής τροφοδοσίας) από single-feed στις γαλλικές FDI, επιτρέποντας έτσι την ευελιξία σε εμπλοκές με τη χρήση διαφορετικών πυρομαχικών κατά το δοκούν.
Ευτυχώς όμως για εμάς, η τοποθέτηση του μηχανισμού multi-feed, επιτρέπει να κάνουμε τη σημερινή μας πρόταση. Η «βασική» γαλική FDI, σαν πλοίο «ελαφράς υπηρεσίας» δεν έχει ανάγκη κάτι περισσότερο από τα πολλαπλού ρόλου βλήματα των 3 ιντσών, αλλά η ελληνική FDI HN θα είναι η αιχμή του δόρατος, όχι μόνο του ΠΝ, αλλά όλων των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, με αυτά τα δεδομένα σήμερα θα αναλύσουμε, και θα προτείνουμε, την άμεση αγορά βλημάτων Vulcano των 76 χιλιοστών για τις ελληνικές FDI HN.
Ιταλικά ναυτικά πυροβόλα Vulcano των 5" για τις νέες Ισπανικές φρεγάτες F-110
Vulcano
Φρεγάτες FDI HN: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα τους
Έτσι, η Leonardo, σε συνεργασία με την Diehl, προσφέρει τερματική καθοδήγηση GPS-IMU στα βλήματα, αλλά και άλλες πιο προηγμένες λύσεις, όπως τερματικό αισθητήρα IR (υπερύθρων) ή SAL (Semi-Active Laser). Με αυτό τον τρόπο, τα βλήματα έχουν κορυφαία καταστροφική ισχύ, ενώ το πλοίο θα βάλλει όσα κριθεί πως απαιτούνται για να εξουδετερωθεί ο στόχος.
Μπορούν όμως όλα τα πυροβόλα των 76 χιλιοστών να «βάλλουν» τα βλήματα τύπου Vulcano; Προφανώς και μπορούν! Τα υπάρχοντα πυροβόλα, όσο παλιά κι αν είναι αυτά, μπορούν να προσαρμοστούν για να βάλουν αυτά τα νέα πυρομαχικά της οικογένειας Vulcano 76mm με ένα κιτ. Περισσότερα χαρακτηριστικά όπως η επιλογή διαφορετικών πυρομαχικών Vulcano, απαιτούν την τοποθέτηση μηχανισμού multi-feed.
ΑΠΟΨΗ: Tουρκικό loitering KARGI, το “έρεβος” των FDI HN και του Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο;
Τα βασικά χαρακτηριστικά του βλήματος είναι ως εξής είναι τα εξής:
- Πολλαπλών χρήσεων πολεμική ημιδιατρητική κεφαλή υψηλών επιδόσεων
- Βλήμα σε υποδιαμέτρημα (μικρότερη διάμετρο από 76 χιλιοστά), σταθεροποιημένο στην πτήση με πτερύγια
- Βάρος στα 5 κιλά
Πόσο εύκολο είναι να μπει το νέο πυρομαχικό στα πυροβόλα Super Rapido των ελληνικών FDI HN; Θεωρούμε πως είναι αρκετά, καθώς σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, μπορεί να γίνει σε όλα τα υπάρχοντα εν υπηρεσία πυροβόλα των 76 mm, συμπεριλαμβανομένης αυτών της διαμόρφωσης Strales. Το μόνο που χρειάζονται πέρα από το κιτ προσαρμογής, είναι νέους πίνακες εμβέλειας των πυρομαχικών. Ουσιαστικά, τα βλήματα Vulcano δεν αντιμετωπίζονται σαν ένα νέο πυρομαχικό, αλλά σαν ένα απλό βλήμα πυροβόλου. Και όπως τώρα το SETIS θα υπολογίσει τα δεδομένα βολής για ένα τυπικό βλήμα 3 ιντσών, έτσι θα υπολογίζει και τις βολές των Vulcano. Τα δεδομένα στους πυροσωλήνες θα περνούν με τον ίδιο τρόπο που θα μεταδίδονται και στα συμβατικά βλήματα.
Ποιες είναι οι τακτικές χρήσης των νέων πυρομαχικών; Υπάρχουν 3 με το αντίστοιχο βλήμα:
- Μη κατευθυνόμενα με βεληνεκές άνω των 30 χιλιομέτρων (Ballistic Extended Range, BER), με ρυθμιζόμενο πυροκροτητή με λειτουργίες υψομέτρου, απόστασης από το στόχο, πρόσκρουσης, καθυστέρησης μετά την πρόσκρουση, και με ρύθμιση χρόνου. Προορίζονται για γενική χρήση, κατά στόχων επιφανείας και ξηράς.
- Κατευθυνόμενα μεγάλου βεληνεκους, πάνω από 40 χιλιόμετρα (Guided Long Range, GLR), με χρήση συστήματος καθοδήγησης IMU + GPS και ρυθμιζόμενο πυροκροτητή. Αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως κατά στόχων στην ξηρά. Εδώ μπορεί να προστεθεί και καθοδήγηση με laser (SAL) για κινούμενους στόχους.
- Κατευθυνόμενα μεγάλου βεληνεκους, έως 40 χιλιόμετρα (Guided Long Range Infra Red, GLR/IR), με χρήση συστήματος καθοδήγησης IMU + GPS, και τερματική καθοδήγηση υπερύθρων. H έκδοση αυτή προορίζεται κατά κινούμενων στόχων επιφανείας.
ThinkOutOfTheBox: Οι νέες φρεγάτες του ΠΝ πρέπει να έχουν δυνατότητα ανακατάληψης εθνικού εδάφους
Για τη χρήση των βλημάτων GLR και GLR-IR…
Η συνέχεια στο Naval Defence