Στις 19 Νοεμβρίου 2024, η Lockheed Martin, σε συνεργασία με τον Στρατό των ΗΠΑ, ολοκλήρωσε με επιτυχία μια ακόμη δοκιμή για την πιστοποίηση έναρξης παραγωγής του Πυραύλου Ακριβείας (PrSM) στο Κέντρο Δοκιμών Πυραύλων White Sands, στο Νέο Μεξικό. Κατά τη δοκιμή, ένα σύστημα HIMARS εκτόξευσε δύο πυραύλους PrSM εναντίον ενός στόχου, αποδεικνύοντας την ακρίβεια και την τεχνολογική ωριμότητα του συστήματος.
Αν και συνήθως οι εταιρικές ανακοινώσεις δεν λένε και πολλά για τα προϊόντα, στην περίπτωση αυτή, η Carolyn Orzechowski, Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin για Πυροβολικό Ακριβείας και τους Εκτοξευτές, ανέφερε ότι ο PrSM επιδεικνύει εξαιρετική απόδοση και αξιοπιστία, συμβάλλοντας στην ενσωμάτωση τεχνολογιών 21ου αιώνα για την υποστήριξη cross-domain και ναυτικών επιχειρήσεων. Αυτή η δοκιμή επιβεβαιώνει την ικανότητα παραγωγής και ακολουθεί την τέταρτη σύμβαση πρώιμης λειτουργικής ικανότητας (EOC) που απονεμήθηκε τον Μάρτιο του 2024, προωθώντας την απόφαση για την πλήρη παραγωγή.
Η επιτυχία αυτής της δοκιμής αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρους κλίμακας παραγωγή των πυραύλων PrSM, οι οποίοι αποδεικνύονται ικανοί να εκτοξεύονται σε διαδοχικέςς εκτοξεύσεις από το σύστημα HIMARS αλλά και το MLRS A2. Αυτή η ικανότητα ενισχύει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των πυραύλων στο πεδίο μάχης, παρέχοντας στον Στρατό των ΗΠΑ ένα ισχυρό αποτρεπτικό όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύπλοκες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ας δούμε όμως λίγο περισσότερα για τον PrSM.
Ο Precision Strike Missile (PrSM) της Lockheed Martin είναι ένας σύγχρονος, υψηλής ακρίβειας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς, σχεδιασμένος για να αντικαταστήσει τον παλαιότερο ATACMS (Army Tactical Missile System). Ο PrSM έχει εξελιχθεί για να παρέχει ενισχυμένες δυνατότητες επίθεσης κατά σταθερών αλλά και κινούμενων στόχων σε ξηρά και θάλασσα. Με ικανότητα εκτόξευσης από το σύστημα εκτόξευσης HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) ή MLRS, ο PrSM μπορεί να διεισδύσει με σχετική ευκολία σε αντιαεροπορικές άμυνες και να επιφέρει αποτελεσματικά χτυπήματα σε μεγάλες αποστάσεις.
ThinkOutOfTheBox: Εκτοξευτές MLRS κοντά στις τουρκικές ακτές πάνω σε πλοία του Ναυτικού
Όπως γράψαμε και παραπάνω, το όπλο αυτή τη στιγμή, είναι σε φάση προπαραγωγής, ενώ έχει ήδη αποδεσμευτεί και προσφερθεί και στην Ελλάδα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των ελληνικών MLRS. Λόγω της εξέλιξής του, σήμερα θα αναλύσουμε, για μια ακόμη φορά, το πως θα μπορούσε το εν λόγω όπλο να “απαγορεύσει” την έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως οι Αμερικανοί Πεζοναύτες θα κάνουν χρήση του PrSM εναντίον του κινεζικού ναυτικού στον Ειρηνικό Ωκεανό (συμπληρωματικά με πυραύλους NSM, εκτοξευόμενους από παράκτιες πυροβολαρχίες).
Αποτελεσματικότητα του PrSM κατά πλοίων
Ας δούμε αρχικά, πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα βαλλιστικό όπλο όπως ο PrSM, εναντίον πλοίων. Για παράδειγμα, ο ATACMS ποτέ δεν απέκτησε δυνατότητα να πλήττει κινούμενους στόχους, καθώς η τεχνολογία της εποχής του, έκανε δύσκολη την κατασκευή αξιόπιστου συστήματος κατεύθυνσης για να μπορεί να χτυπά κινούμενους στόχους. Θεωρητικά, οι μετέπειτα εκδόσεις θα μπορούσαν να είχαν έναν ανθεκτικό στις υπερηχητικές ταχύτητες αισθητήρα, αλλά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο δεν υπήρξε τέτοια ανάγκη.
Αυτή τη φορά όμως, η απειλή του τεράστιου κινεζικού ναυτικού οι ΗΠΑ έπρεπε να βρουν σοβαρότερες λύσεις από τον παρωχημένο RGM-84 Harpoon. Έτσι, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν νέα όπλα εναντίον πλοίων, βασισμένες σε υπάρχοντα, ή ήδη χρηματοδοτημένα όπλα, όπως ο PrSM. Έτσι, ο σχεδιασμός του PrSM περιλαμβάνει ένα multi-mode seeker, το οποίο επιτρέπει τον εντοπισμό και την καταστροφή κινούμενων στόχων, όπως πλοία στη θάλασσα. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό σε περιοχές όπως το Αιγαίο, όπου ο ναυτικός ανταγωνισμός είναι έντονος.
ΑΝΑΛΥΣΗ: Αιγαίο χωρίς πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού, γίνεται;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας ανέφερε πως το Αιγαίο θα αποκτήσει το δικό του “θόλο”, και έτσι ο Στόλος θα αποδεσμευτεί για να πολεμήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν και δεν ξέρουμε αν αυτά τα δυο συνδέονται, εντούτοις η λύση των MLRS/PrSM θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση. Ας δούμε λιγάκι το πως μπορεί να γίνει αυτό. Οι ικανότητες του PrSM περιλαμβάνουν:
- Μεγάλο Βεληνεκές: Με βεληνεκές 500 χιλιόμετρα, ο PrSM μπορεί να πλήξει ναυτικούς στόχους σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές, προσφέροντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ασκεί αποτρεπτική δύναμη χωρίς να χρειάζεται να εκθέσει τα πλοία της σε κίνδυνο.
- Υψηλή Ακρίβεια: Χρησιμοποιώντας σύγχρονη πλοήγηση και τεχνολογίες εντοπισμού στόχων, ο PrSM προσφέρει υψηλή ακρίβεια, επιτρέποντας την επίθεση με ελάχιστη δυνατή αποτυχία. Ειδικά με τους νέους αισθητήρες των Block 2, ο PrSM θα μπορεί να πλήττει με υψηλή ακρίβεια, και από ψηλά (σημαντικό για την επιτυχή “διάτρηση” της αεράμυνας) τα εχθρικά πλοία.
- Κινητική Ενέργεια: Η υψηλή ταχύτητα του πυραύλου και η κινητική του ενέργεια κατά την προσέγγιση του στόχου ενισχύει την πιθανότητα καταστροφής, ακόμα και αν το πλοίο έχει ενεργά συστήματα άμυνας που χτυπήσουν την ύστατη στιγμή τον πύραυλο. Η ζημιά που θα γίνει στο πλοίο δεν θα είναι ανάλογη της γόμωσης, αλλά πολλαπλάσια, καθώς το -έστω και μοναδικό- χτύπημα είτε θα το βυθίσει, είτε θα το βγάλει εκτός μάχης.
Το Αιγαίο Πέλαγος αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα στρατηγικά σημεία για την Ελλάδα, ιδίως λόγω της παρουσίας της Τουρκίας και των παράνομων διεκδικήσεων στο θαλάσσιο χώρο. Αν λοιπόν, το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΝ αποφασίσουν να καινοτομήσουν, η εισαγωγή του PrSM στην άμυνα της Ελλάδας θα μπορούσε να προσφέρει καταρχάς Αποτρεπτική Δύναμη. Με την ικανότητα να πλήττει πλοία, ο PrSM θα ενισχύσει σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας, και θα είναι μια πολύ σοβαρή απειλή σε οποιαδήποτε ναυτική δύναμη σκέφτεται να παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την ελληνική κυριαρχία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Στρατηγική Ευελιξία, καθώς το σύστημα MLRS, το οποίο εκτοξεύει τον PrSM, είναι κινητό, επιτρέποντας στην Ελλάδα να αλλάζει στρατηγικά τις θέσεις εκτόξευσης, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη τον εντοπισμό και την αντίδραση από εχθρικές δυνάμεις. Αν το σύστημα τοποθετηθεί στην Ηπειρωτική Ελλάδα, τότε ο εντοπισμός των συνεχώς κινούμενων εκτοξευτών, και η καταστραφή τους από την Τουρκία, είναι πρακτικά αδύνατη. Αν μάλιστα η Ελλάδα επιλέξει να αγοράσει HIMARS για τους ναυτικούς PrSM, τότε μιλάμε για την μέγιστη αποτροπή, σε εξαιρετικό κόστος.
ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες θα είναι οι κύριες αποστολές που θα αναλάβουν οι φρεγάτες FDI HN
Η Τουρκία, παρά την ισχυρή ναυτική της δύναμη, δεν διαθέτει πυραύλους για πλοία που μπορούν να αναχαιτίζουν ή να καταρρίπτουν πυραύλους όπως ο PrSM. Οι άμυνες πλοίων της Τουρκίας βασίζονται κυρίως σε συστήματα όπως το Phalanx CIWS για άμυνα τελευταίας στιγμής και σε αντιαεροπορικά πυραύλους όπως οι RIM-116 Rolling Airframe Missiles, οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί εναντίον βαλλιστικών πυραύλων με υψηλή ταχύτητα προσέγγισης όπως ο PrSM. Θεωρούμε πως και όπλα όπως οι HISAR δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά PrSM στην τελική φάση προσέγγισης.
Iδανικά Σημεία Εγκατάστασης PrSM στην Ελλάδα
Για την αποτελεσματική αξιοποίηση του PrSM κατά ναυτικών στόχων, η Ελλάδα θα μπορούσε να τοποθετήσει τα συστήματα HIMARS σε περιοχές όπως:
H συνέχεια στο navaldefence.gr