19.3 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXThinkOutOfTheBox: Τροχοφόρα τύπου M93 Fox και Fuchs για το Στρατό, «πακέτο» με...

ThinkOutOfTheBox: Τροχοφόρα τύπου M93 Fox και Fuchs για το Στρατό, «πακέτο» με τα Lynx

- Advertisement -

Η αντικατάσταση των ΤΟΜΠ τύπου Μ113Α1/2 από τον Ελληνικό Στρατό είναι τόσο δύσκολη υπόθεση όσο και η αντικατάσταση των F-4E Phantom II, όχι από την ΠΑ, αλλά από τις καρδιές μας. Τα Μ113 είναι αυτό που λέμε, “έχουν υπηρετήσει 3 γενιές κληρωτών, παππούς μπαμπάς και εγγονός”, κι έτσι όπως το βλέπουμε, θα το «χαρούν» και τα δισέγγονα.

A German soldier of 291st Infantry Division provides security on top of a TPz Fuchs armored personnel carrier during Rotation 14-09 at the Joint Multinational Readiness Center in Hohenfels, Germany, Oct. 10, 2014. The rotation is based on the current operational environment and is designed to prepare the unit for peace support, stability, and contingency operations. (U.S. Army photo by Spc. John Cress Jr./Released)

Μεταξύ μας, το Μ113 δεν είναι όχημα μάχης, δεν θα «πέσει» στη φωτιά της. Στόχος του είναι να μεταφέρει τους στρατιώτες σε κάθε έδαφος, με μια στοιχειώδη προστασία, αυτή τη λίγη που προσφέρει η αλουμινένια θωράκισή του. Κακώς στο μυαλό πολλών έχει συνδυαστεί με επελάσεις “ιππικού”, δίπλα στα τεθωρακισμένα.

Η Αλγερία παραγγέλνει περισσότερα Fuchs-2;

Βέβαια έχουμε δει τα Μ113 να παίζουν το ρόλο… του Ράμπο, αλλά δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Πάντως, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ακόμη και για τον απλό ρόλο που περιγράφουμε, πλέον, δεν κάνουν. Επίσης, στο ΕΣ, μιας και δεν έχουμε τίποτε άλλο, τα Μ113 παίζουν κάθε είδους ρόλο. Από το ΤΟΜΑ, μέχρι και όχημα αναγνώρισης. Όταν λοιπόν όλοι οι υπόλοιποι στρατοί υιοθετούν άλλα οχήματα, ο ΕΣ είναι κολλημένος στα Μ113. Ευτυχώς που έρχονται σε μεγάλες ποσότητες τα Μ1117, αυτά που δεν ήθελαν κάποιοι, και θα δώσουν λύσεις. Αλλά και πάλι, χρειαζόμαστε ΤΟΜΠ, και μάλιστα, τροχοφόρα αν είναι δυνατόν.

Spc. Philip D. Justice, a team leader in the 63rd Chemical Company based out of Fort Campbell, Ky., performs the final checks of an M2 .50-caliber machine gun mounted on the Common Remotely Operated Weapon Station (CROWS II) of his M93 “Fox” vehicle, used as a Nuclear Biological Chemical Reconnaissance Vehicle, prepares for the gunnery range May 9. This is part of a large-scale training mission on how to react to a Chemical Biological Radiological Nuclear or high-yield Explosives (CBRNE) attack, taking place at Yakima Training Center.

H αλήθεια είναι πως τα τροχοφόρα οχήματα μάχης είναι είδος εν ανεπαρκεία στους δυτικούς στρατούς. Πολύ θα θέλαμε κάποιο καινούργιο σαν το γερμανικό Boxer, αλλά το βλέπουμε πολύ δύσκολο, ως τελείως αδύνατο, λόγω κόστους. Εδώ έχουμε μια εξαιρετική πρόταση για συμπαραγωγή των ερπυστριοφόρων Lynx, έχουμε πρόταση για Brandley Μ2Α4, και πάλι ετοιμάζεται «επανάσταση» αντιδράσεων από τους «γνωστούς». Η μόνη λύση είναι τα μεταχειρισμένα οχήματα του είδους. Υπάρχουν όμως μεταχειρισμένα;

Leonardo Centauro: Έχει θέση στην ΑΣΔΕΝ και τα ελληνικά νησιά;

Από πλευράς Γαλλίας τα δικά τους VAB είναι ήδη παλιά, και οι Γάλλοι ποτέ δεν έχουν χαρίσει κάτι, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την νομοθεσία τους (αλλά και την εμπορική τακτική τους). Οι Γερμανοί έχουν μια καλή ποσότητα Fuchs, αλλά σε καποιο βαθμό την εκσυγχρονίζουν για ιδία χρήση.

Γερμανία: Πρόθυμη να ενισχύσει με όπλα τις χώρες που θα στείλουν δικά τους στην Ουκρανία

Μια πιθανότητα για μεταχειρισμένο υλικό, προέρχεται από τις ΗΠΑ. Δυστυχώς όμως ο Αμερικανικός Στρατός άργησε πολλά χρόνια να εισαγάγει μαζικά κάποιο τροχοφόρο ΤΟΜΠ. Έτσι, όταν χρειάστηκε κάποιο τροχοφόρο που θα έπαιζε το ρόλο του οχήματος ανίχνευσης χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων, επέλεξε το Μ93 Fox, που είναι ουσιαστικά το γερμανικό Fuchs με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

German soldiers of 291st Infantry Division provide security during Rotation 14-09 at the Joint Multinational Readiness Center in Hohenfels, Germany, Oct. 10, 2014. The rotation is based on the current operational environment and is designed to prepare the unit for peace support, stability, and contingency operations. (U.S. Army photo by Spc. John Cress Jr./Released)

Το πρόβλημα είναι πως οι Αμερικανοί έχουν ένα πολύ μικρό αριθμό Μ93, τα οποία όμως θα αντικαταστήσουν με τα νέα M1135 Nuclear, Biological, Chemical Reconnaissance Vehicle (NBCRV). Τα τελευταία μπαίνουν σιγά σιγά σε υπηρεσία, εκτοπίζοντας τα Μ93. Τα τελευταία όμως είναι σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς δεν προβλεπόταν να εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις. Οι Αμερικανοί προφανώς θα τα αποσύρουν, αφαιρώντας τον εξοπλισμό τους. Αυτή τη στιγμή πιθανολογείται πως υπηρετούν ή βρίσκονται σε αποθήκευση 123 Μ93 Fox, μικρός αριθμός για τις ΗΠΑ, αλλά ικανοποιητικός για την Ελλάδα.

Αναποτελεσματική η προηγμένη θωράκιση των ρωσικών αρμάτων στην Ουκρανία

Η σημερινή ιδέα είναι πολύ απλή. Ξεκινάμε «σκουπίζοντας» τα αμερικανικά αποθέματα όλων των Μ93, ενώ ζητάμε έναν μικρό αριθμό να έρθει στη χώρα μας με τον πλήρη εξοπλισμό. Έτσι ο ΕΣ θα αποκτήσει και πρωτόγνωρες δυνατότητες στην αντιμετώπιση ΡΒΧΠ, που αυτή τη στιγμή λείπουν είτε τελείως, είτε βασίζονται σε τεχνολογία 50ετίας.

German soldiers of 291st Infantry Division provide security on top of a TPz Fuchs armored personnel carrier during Rotation 14-09 at the Joint Multinational Readiness Center in Hohenfels, Germany, Oct. 10, 2014. The rotation is based on the current operational environment and is designed to prepare the unit for peace support, stability, and contingency operations. (U.S. Army photo by Spc. John Cress Jr./Released)

Αμέσως μετά, ξεκινάμε τις συζητήσεις με τη Γερμανία, για την παραχώρηση ενός ικανού αριθμού Fuchs, κάποια από τα 1000+ Fuchs 1 που μπήκαν σε υπηρεσία με την Bundeswehr. Τα οχήματα αυτά είναι θεωρητικά σε υπηρεσία, πρακτικά κάποιες εκατοντάδες έχουν αποθηκευτεί. Η Rheinmetall έχει εκσυγχρονίσει κάποια από αυτά στο επίπεδο TPz A7 και TPz A8, αλλά σίγουρα όχι όλα. Εκτιμούμε πως ο ΕΣ μπορεί να εξασφαλίσει άλλα 200 ή 300 οχήματα σε καλή κατάσταση από τη Γερμανία, σαν επιπλέον αντισταθμιστικά για πιθανή αγορά των Lynx.

ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση των ελληνικών M60A3TTS και κάποιων M48A5MOLF με μεταχειρισμένα M1128 Mobile Gun System

Με αυτό τον τρόπο, ο ΕΣ θα κατάφερνε να αντικαταστήσει τα Μ113 σε κρίσιμες μονάδες της ΑΣΔΕΝ (που ο τροχός είναι απαραίτητος), σε συνδυασμό με Μ1117 και μια άλλη «ιδέα» μας, τα Μ1128 MGS. Αν οι μονάδες της ΑΣΔΕΝ εξοπλιστούν με σύγχρονα, ταχέως μετακινούμενα τροχοφόρα, η ισχύς τους θα πολλαπλασιαστεί, και θα μπορούν να επεμβαίνουν με ταχύτητα εξαλείφοντας προγεφυρώματα. Έτσι οο Μ113 δεν θα «εξαφανιστεί», αλλά σίγουρα θα πρέπει κάποια στιγμή θα πάρει τη θέση του στο Πολεμικό Μουσείο. Το «σκούπισμα» των αμερικανικών Μ93 και των όποιων διαθέσιμων γερμανικών Fuchs, είναι μια λύση.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

49 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
49 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Juniper Oak: Η μεγαλύτερη άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ με στόχο το Ιράν

0
Του Babak Taghvaee. Δημοσιεύθηκε στην ΠΤΗΣΗ, νο 34, Μάρτιος 2023Από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου 2023, οι Πολεμικές Αεροπορίες των ΗΠΑ και του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1/13 Απριλίου 1824: Η δίκη του Καραϊσκάκη, του...

6
Ξεκινά στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας η δίκη του Γεώργιου Καραϊσκάκη με την κατηγορία της προδοσίας. Κατήγορος του δεν ήταν άλλος από τον πρόεδρο του Βουλευτικού,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Gerapetritis: My vision for a peaceful neighborhood as Foreign Minister

Minister of Foreign Affairs George Gerapetritis, speaking at the 9th Economic Forum of Delphi, emphasized the relations with Turkey, stressing that "we are not...

Israeli Ambassador: We warn Iran not to launch an attack

Israeli ambassador to Greece Noam Katz issued a warning to Iran not to launch an attack against Israel, speaking at the 9th Delphi Economic...

Ισραήλ: Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού οι ένοπλες δυνάμεις

Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ...