«Είναι φανερό ότι εμείς δεν βλέπουμε τη Συμφωνία ως ευκαιρία αντιπαράθεσης, ανέξοδων ρητοριών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, αλλά ως ένα βήμα μιας εθνικής συνολικής στρατηγικής», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την κύρωση της Ελληνογαλλικής Αμυντικής Συμφωνίας.
Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτήρισε τη Συμφωνία, ως «ένα θετικό βήμα με ισχυρά πλεονεκτήματα αλλά και σημαντικά μειονεκτήματα που πρέπει στην πορεία να βελτιωθούν». «Η συνεχιζόμενη προκλητική επεκτατικότητα της Τουρκίας και οι καινούργιες διεθνείς εξελίξεις, μας υπαγορεύουν να επανακαθορίσουμε νέους εθνικούς στόχους», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.
Παράλληλα, επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι «επανέφεραν ανέξοδες αντιπαραθέσεις και ανεδαφικές ρητορικές». Όπως υποστήριξε ο κ. Σκανδαλίδης, «από τη Συμφωνία, η Ελλάδα δεν αποκομίζει τα οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη που αντιστοιχούν στο στρατηγικό ρόλο που έχει στην περιοχή».
Χαρακτήρισε ακόμα «ακατανόητη την αρνητική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνοντας ότι «μπορεί η Συμφωνία να έχει ουσιαστικές ελλείψεις όπως ότι δεν υπάρχει ρητή σύνδεση για ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που η Τουρκία απειλήσει την Ελλάδα», ωστόσο, όπως είπε, «είναι ένα πολύ θετικό βήμα η στενότερη αμυντική και στρατηγική συνεργασία της χώρας με τη Γαλλία».
«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις ανορθογραφίες της Συμφωνίας, μπορεί όμως να καλυφθούν τα κενά σημεία είτε με ερμηνευτική δήλωση είτε με ανταλλαγή επιστολών. Μην κάθεστε πάνω στις δάφνες της Συμφωνίας αλλά προσπαθήστε να προχωρήσετε σε βελτιώσεις. Δεν χωράνε ούτε θριαμβολογίες ούτε πεσιμισμοί και ανέξοδοι παληκαρισμοί, αλλά πνεύμα εθνικής ευθύνης για να πετύχουμε τα επόμενα δύσκολα βήματα της χώρας», κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης.
Ίμια. Μια μέρα που δημιούργησε μύθους. Ποιος δεν έχει ακούσει για τον τρίτο ξάδερφο του ή τον μπατζανάκη του περιπτερά του που ξεφόρτωνε όλμους στον Έβρο; Ή κάποιους ΕΜΘ που διηγούνταν ιστορίες σαν να πολεμούσαν στο ύψωμα 731. Κι αν ρωτήσεις τον μέσο Έλληνα, θα σου πει με στόμφο πως “χάσαμε τεράστια ευκαιρία να διαλύσουμε τους Τούρκους”! Ή το αστείο “τους είχαμε στοχοποιήσει όλους εκείνο το βράδυ, θα τους βυθίζαμε τον στόλο κι εμείς θα χάναμε ένα Παναγοπουλάκι που είχε βγει να παρασύρει τους Τούρκους”! Λες κι οι Τούρκοι δεν μας είχαν στοχοποιήσει.
Το ότι τα αεροπλάνα μας ήταν και λιγότερα και υποδεέστερα των Τούρκων, ο Στρατός απροετοίμαστος, ο Στόλος να έχει βγει χωρίς εντολές, δείχνουν το χάλι που επικρατούσε. Το ότι ο ίδιος ο Στόλαρχος στο σήμα που έστειλε έλεγε να είναι “αντάξιοι των προγόνων τους” δείχνει πως μάλλον περίμενε Βατερλό ή πιο ναυτικά Τραφάλγκαρ.
Η κρίση έδειξε όλες τις παθογένειες του Ελληνικού κράτους, ελάχιστες εκ των οποίων πρέπει να έχουν αλλάξει. Η αντικατάσταση του ΠΘ έκανε την χώρα να σταματήσει, λες και η ιδέα της συνέχειας της κυβέρνησης που έχει όλος ο δημοκρατικός κόσμος να είναι άγνωστη έννοια. Α/ΓΕΕΘΑ που επανήλθε από την αποστρατεία με βάση τα κομματικά του κριτήρια και την πίστη στην κυβέρνηση. Ελπίδα πως κάποιος ξένος θα σπεύσει να μας σώσει και φυσικά κόκκινες γραμμές που μετακινούνται διαρκώς.
Ακόμα και σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΝ στο ιστορικό της φρεγάτας δεν υπάρχει ΟΥΤΕ λέξη για τη συμμετοχή της φρεγάτας εκείνο το βράδυ -το ελικόπτερο ανήκε στη φρεγάτα ….ούτε φυσικά στα φυλλάδια που μοιράζει το πλήρωμα σε γιορτές ναυτικής εβδομάδας και ανοιχτές μέρες για το κοινό …τόσο πολύ ντρεπόμαστε ή κρυβόμαστε ;
Τα ίδια με την Κύπρο …έπρεπε να περάσουν πόσα χρόνια για να προστεθεί στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη η λέξη Κύπρος …
Έτσι τιμάει αυτή η χώρα τους νεκρούς της ….
Είναι η μέρες που κάποιοι θα έπρεπε να ντρέπονται και όχι να γράφουν βιβλία. Δεν πήγε δεύτερη ομάδα στην δυτική βραχνονησίδα γιατί δεν είχαν μπαταρίες στους ασυρμάτους !!!
Σαν να έλεγαν στους τούρκους ελάτε.
Τα πληρώματα των ελικοπτέρων που αρνήθηκαν να πετάξουν για να αναγνωρίσουν την δυτική βραχονησίδα.
Μπορεί να έπαθε βέρτιγκο ο Βλαχάκος αλλά ήταν ο μόνος που προς τιμή του υπάκουσε τις διαταγές. Δεν γνωρίζω το στρες τους όταν είδαν πως πράγματι η νησίδα έχει καταληφθεί.
Αν μη τι άλλο κάποιοι που γράφουν βιβλία θα έπρεπε να είχαν αυτοκτονήσει αν είχαν δείγμα ευθιξίας.
Δεν γνωρίζω τι διδάχθηκαν όλοι από εκείνη την κρίση, αλλά θα πρέπει να την διδάσκουν στην σχολή πολέμου.
Άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού.
Τουλάχιστον από αυτή την ιστορία καταλάβαμε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό διακλαδικό όπλο, αυτό των Ειδικών Δυνάμεων και αυτό το καταφέραμε μόλις 25 χρόνια μετά την εν λόγω Κρίση.
Πληροφοριακά, οι Τούρκοι κατάφεραν ό,τι κατάφεραν στα Ίμια με χρήση της δικής τους Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων.
Όσο είδατε φάκελο της Κύπρου άλλο τόσο θα δείτε το ελικόπτερο με γαζωμένη την άτρακτο …ακόμα τα συντρίμμια είναι στο Κοτρώνι…
Ας βγει ένας και να πει τι ακριβώς εξυπηρετεί το να φυλάσσονται εκεί τα συντρίμμια …για να τα εξαφανίσουν μια ωραία μέρα ;ή να καεί όλως τυχαίως η βάση και να χαθούν
Η λέξη Κύπρος γράφτηκε στον Άγνωστο Στρατιώτη το 1994….κι ακόμα ο φάκελος αγνοείται ….
Μια χώρα που τους πολεμιστές της τους έχει για τα σκουπίδια και οι προϊστάμενοι τους αξιωματικοί γίνονται πολιτικοί ή λαλίστατοι όταν βγουν στη σύνταξη ….