36 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣO πόλεμος που δέχεται η ΠΤΗΣΗ στα social media από το 2020...

O πόλεμος που δέχεται η ΠΤΗΣΗ στα social media από το 2020 “έριξε” τη σελίδα μας στο Facebook

- Advertisement -

Κάτι που θα έχουν ήδη καταλάβει πολλοί αναγνώστες μας, είναι ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες, η γνωστή σε όλους εταιρεία Meta (που έχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp), διέγραψε τη σελίδα μας στο Facebook με σχεδόν 70.000 “ακολούθους”. Χωρίς κάποια εξήγηση και χωρίς σε οποιαδήποτε προσπάθεια μας, να πάρουμε κάποια απάντηση, να βρούμε άκρη.

Δεν είναι το φαινόμενο αυτό μεμονωμένο, και δυστυχώς, κάνει μεγάλη ζημιά στην επισκεψιμότητα των site μας, καθώς πολλοί αναγνώστες έβλεπαν τις δημοσιεύσεις μας στο Facebook και από εκεί “έρχονταν” να διαβάσουν τα πλήρη άρθρα.

Σας είπαμε πως το γεγονός δεν είναι ούτε μοναδικό, αλλά εκτιμάμε ούτε και τυχαίο. Το ζούμε από το 2020, όταν ξεκίνησε στην Ελλάδα να υλοποιείται ένα μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμών (με όλα τα προβλήματα του), οπότε στην “άνυδρη” για πολλά χρόνια χώρα από πλευράς επενδύσεων στην άμυνα, εμφανίστηκαν να διεκδικούνται δισεκατομμύρια. Και εμείς που είμαστε πλέον πολύ παλιοί στο χώρο της αμυντικής ενημέρωσης, ξέραμε πως θα ξεσπούσε υπόγειος “πόλεμος”, πολιτικός, οικονομικός, συμφερόντων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και διαφόρων παρεμφερών κύκλων.

Τι ζήσαμε λοιπόν στην ΠΤΗΣΗ, αλλά πλέον στο σήμερα, όπου κυριαρχεί η ηλεκτρονική επικοινωνία, τα social media και οι διάφοροι “influencers”; Μεγάλη επίθεση εις βάρος μας, στο ίδιο αυτό ψηφιακό πεδίο, ανηλεή, χωρίς αναστολές, και όπως διαπιστώσαμε σε μεγάλο βαθμό οργανωμένη, επικεντρωμένη σε ζητήματα εξοπλισμών που προτείνονται/ακούγονται για ελληνική προμήθεια. Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά της:

α. Ξαφνική εμφάνιση σε κοντινό χρόνο, νέων ανώνυμων “χρηστών” στο Τwitter (κυρίως) αλλά και στο Facebook όπως και “αναγνωστών” (στις ιστοσελίδες μας αλλά και σε άλλες ιστοσελίδες του αμυντικού χώρου), όπου συστηματικά (και μεταξύ τους αλληλοσυγχαιρόμενοι), κάνουν επίθεση στην ΠΤΗΣΗ και στα γραφόμενα της.

β. Το ύφος της κριτικής που δεχόμαστε είναι βέβαια το κρίσιμο. Δεν μιλάμε για διαφωνία, άλλη ερμηνεία, αντιπρόταση σε ότι γράφουμε ή οτιδήποτε σχετικό, που θα ήταν κατανοητό. Μιλάμε για οχετό ύβρεων, κατηγοριών, λοιδοριών, υπονοούμενων, προσβλητικών χαρακτηρισμών και προσωπικών επιθέσεων. Μαζί με συστηματική παραπληροφόρηση και παρερμηνεία των άρθρων μας, με εξωφρενικές προεκτάσεις, “ανακάλυψη υπόγειων σκοπών” που υποτίθεται έχουμε και πάνω σε όλα αυτά, συνεχή πολεμική.

γ. Να τονίσουμε πως τέτοιο ψηφιακό οχετό, κανένα άλλο αμυντικό ΜΜΕ δεν έχει δεχθεί την ίδια περίοδο, οπότε δεν μιλάμε για κάποιο γενικό κύμα “αμφισβήτησης” των αμυντικών Μέσων Ενημέρωσης, αλλά για καθαρά στοχευμένη προσπάθεια.

δ. Μερικοί λογαριασμοί (ξαναλέμε, ανώνυμοι), εμφανίζουν στη βορβορώδη εναντίον μας δραστηριότητα στα social media και χαρακτηριστικά οργανωμένης αγέλης. Με πολλές χιλιάδες “ποσταρίσματα” σε ελάχιστο χρόνο, σε όλη τη διάρκεια της μέρας, που είναι απλώς αδύνατο να παράγει ένας άνθρωπος μόνος του. Με επίθεση σε λίγα λεπτά από την στιγμή που δημοσιεύουμε κάποιο άρθρο ή σχόλιο, κάτι που δείχνει πως “ζουν” για να διαβάσουν-θίξουν-απαξιώσουν κάθε λέξη μας, με το που θα εμφανιστεί. Και βέβαια παραγωγή “ειδικού περιεχομένου” εναντίον μας που αναπαράγεται αναμεταξύ τους. Στους παραπάνω προστίθενται βέβαια και διάφοροι λογαριασμοί Τούρκων χρηστών (αναμενόμενο), όπως και φιλορωσικοί (επίσης αναμενόμενο) λόγω Ουκρανικού.

ε. Τα παραπάνω συνοδεύονται και από πάρα πολλές αρνητικές αναφορές στην ηλεκτρονική μας παρουσία σε Facebook, Twitter κ.α. Όπου συνεχώς “καταγγελόμαστε”, με αποτέλεσμα οι αυτόματοι αλγόριθμοι αυτών των social media, να μας κατατάσσουν ως “υπό έρευνα πηγές”.

Το Σεπτέμβριο του 2023, είχαμε στην ΠΤΗΣΗ μια ακόμη δυσάρεστη ψηφιακή εμπειρία. Τότε είχε γίνει η καταστροφή της βάσης της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο από την πλημμύρα και ουσιαστικά γράψαμε στα social media, πως “μην βιαζόμαστε να βγάλουμε την Αεροπορία Στρατού κατεστραμμένη και με δεκάδες ελικόπτερα… πνιγμένα”, όπως είχε κυκλοφορήσει τότε. Θεωρηθήκαμε λοιπόν πως υπερασπίζομαστε τη σημερινή κυβέρνηση, οπότε μπήκαμε και στο στόχαστρο πολλών αντιπολιτευόμενων, και ζήσαμε ένα “σύντομο” μεν αλλά εντονότατο κύμα επιθέσεων και σε πολύ υψηλούς τόνους. Όχι από όλους, να το πούμε αυτό, υπήρξαν αρκετοί επώνυμοι με δραστηριότητα στα social media, που αρκέστηκαν σε ένα ειρωνικό/καυστικό σχόλιο, χωρίς να ξεπερνούν κάποια ελάχιστα όρια κοσμιότητας. Και τότε είχαμε βέβαια πολλές “αρνητικές αναφορές” στα social media για το περιεχόμενο μας, με άρθρα μας να “κατεβαίνουν” για αρκετές ώρες, μέχρι να διερευνηθεί (από τους όποιους μηχανισμούς διαθέτουν οι εταιρείες Meta, X κ.ο.κ). Εδώ να παρατηρήσουμε πικρόχολα πως  υποτίθεται “υπερασπιστές της πολυφωνίας”, δεν είχαν πρόβλημα να ζητούν την κατάργηση της δικής μας επώνυμης φωνής…

Τι συμβαίνει τώρα; Σας είπαμε πως η προηγούμενη ιστοσελίδα μας στο Facebook, που είχε και πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, έχει καταργηθεί. Φτιάξαμε αναγκαστικά νέα, τη Flight.com.gr η οποία όπως είναι κατανοητό ξεκινά από την αρχή να συγκεντρώσει κάποιο αριθμό  φίλων. Μαντέψτε τι συμβαίνει όμως! Και πάλι έχουμε κυνήγι αναρτήσεών μας, με τη αιτιολογία πως προάγουν τη… βία! Έτσι δεχόμαστε πολύ συχνά ειδοποιήσεις από το Facebook, πως Μετακινήσαμε μία από τις δημοσιεύσεις σας πιο χαμηλά στη Ροή” και μετά πως “Τα τεχνολογικά μας συστήματα μας εντόπισαν ότι αυτή η δημοσίευση μοιάζει με τις άλλες που παραβιάζουν τους Όρους της κοινότητας για βίαια και σκληρό περιεχόμενο”.

Θέλετε να μάθετε τι θεωρεί το Facebook πως είναι σκληρό και βίαιο περιεχόμενο; Ας δούμε μερικές τέτοιες αναρτήσεις. Π.χ. η παρακάτω στα αγγλικά, για το Μοναστήρι της Χώρας, που μάλιστα είναι άρθρο από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρήθηκε από το Facebook πως ήταν “βίαιο” περιεχόμενο!

Δείτε άλλη μια πολύ “σκληρή και βίαιη” για να καταλάβετε τι πόλεμο δεχόμαστε… Ένα ιστορικό μας θέμα, για βρετανική επιδρομή στη Σαντορίνη το 1944. Προφανώς μια τόσο “βίαιη” αναφορά, δεν μπορούσε παρά να είχε τέτοια αντιμετώπιση! Φυσικά ακολουθήσαμε τη διαδικασία αντίρρησης (που σχεδόν γίνεται καθημερινά), και η ανάρτηση, ευτυχώς, “επανήλθε”.

Εδώ για παράδειγμα, κάποιοι ενοχλήθηκαν από ένα άρθρο σχετικά με ισραηλινό χτύπημα κατά ιρακινών F-14. Μιλάμε για γεγονός που εμφανίστηκε σε όλα τα ΜΜΕ (όχι με την δική μας προσέγγιση), εμάς όμως μας “κατέβασαν” την ανάρτηση!

Όπως καταλαβαίνουν οι αναγνώστες μας, πλέον εγείρεται πλήθος νομικών, δεοντολογικών και ηθικών θεμάτων, που ξεπερνούν την όποια διαδικτυακή διαφωνία και αντιπαράθεση. Δυστυχώς αυτό που εμείς θεωρούμε ως το δικό μας πλεονέκτημα, δηλαδή την πολύχρονη παρουσία μας στα αμυντικά θέματα (παραμένουμε η παλαιότερη έκφραση του χώρου και με συνέχεια 40 ετών), τις όποιες γνώσεις (που δεν μας δίνουν βέβαια κανένα… αλάθητο), τις πολλές πηγές και την όσο το δυνατόν καλύτερη διερεύνηση των όσων γράφουμε, ακριβώς αυτό μας έχει κατατάξει στους “επικίνδυνους”. Για ποιούς; Έχουμε υποψίες και πολλές ενδείξεις.

Και μιας και δεν έχουμε ούτε και θέλουμε καμία κρατική στήριξη, ούτε βρεθήκαμε ποτέ σε “λίστες”, ούτε ιδιαίτερες σχέσεις έχουμε με εταιρείες του αμυντικού χώρου, και δεν “χρωστάμε” και πουθενά και σε κανένα και ζούμε κάνοντας 2-3 δουλειές ο καθένας, μην περιμένοντας από την ΠΤΗΣΗ ούτε “πλούτη” ούτε “αναρρίχηση”, ο μόνος τρόπος να μας πιέσουν είναι αυτός που τώρα βιώνουμε. Θα σας ενημερώσουμε όταν είναι δυνατό, για τις δικές μας κινήσεις που πλέον οργανώνονται. Ελπίζουμε και στη δική σας βοήθεια και υποστήριξη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

71 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
71 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Air LORA, ο νέος ισραηλινός βαλλιστικός πύραυλος για F-16 – γιατί όχι και τα ελληνικά;

Στην αποκάλυψη μιας μέχρι σήμερα ''μυστικής'' έκδοσης του γνωστού βαλλιστικού βλήματος LORA (LOng Range Artillery), προχώρησε το Ισραήλ, με την παρουσίαση της στην αεροπορική...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΛΒΟ: διακυβεύεται η τύχη της εταιρείας σε «ύποπτους» προεκλογικούς καιρούς;  

Συνήθως διεργασίες που δεν αντέχουν ή πρέπει να μείνουν μακριά από δημόσιο έλεγχο και κριτική, εξελίσσονται σε περιόδους που η κοινή γνώμη έχει στραμμένη...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Ιουνίου 1999: Επιχείρηση “Joint Guardian”, το ΝΑΤΟ...

2
Η Δύναμη Επιβολής Τάξης στο Κόσοβο (Kosovo Force of Order-KFOR) εισέρχεται για πρώτη φορά στο γιουγκοσλαβικό έδαφος, στο Κόσοβο (Κοσσυφοπέδιο), με σκοπό την εμπέδωση...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Θεσσαλονίκη: Επιστήμονες από 38 χώρες και 180 πανεπιστήμια θα παρουσιάσουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Μεγάλου Πειράματος ATLAS του CERN

Την αναγνώριση από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα της συμβολής του ΑΠΘ και του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής στην...

Φωτό- Βίντεο: Ρίψεις νερού από ελικόπτερο Erickson στην πυρκαγιά της Κάτω Κηφισιάς

Συνεχίζει η μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά και εκτός των οχημάτων της Πυροσβεστικής, έχει φθάσει και ελικόπτερο Erickson το οποίο κάνει ρίψεις...

Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά, μήνυμα από 112 για τους καπνούς

Πυρκαγιά είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε εργοστάσιο στην οδό Αιγιδών στο Πανόραμα Κηφισιάς, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, με τους...