Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί δήλωσαν χθες Πέμπτη ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν στην Ουάσιγκτον πως δεν θα στείλουν όπλα στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν, χώρα όπου συνεχίζει να μαίνεται πόλεμος από τον Απρίλιο του 2023.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ειδικοί έχουν κατηγορήσει τα ΗΑΕ πως προμηθεύουν με οπλισμό και πυρομαχικά τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ. Τα Εμιράτα έχουν διαψεύσει επανειλημμένα πως υποστηρίζουν τις δυνάμεις αυτές.
«Παρά τις πληροφορίες που έχουμε λάβει για το αντίθετο μέχρι σήμερα, τα ΗΑΕ πληροφόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν προμηθεύουν το τρέχον διάστημα με όπλα τις ΔΤΥ και δεν θα το πράξουν στο μέλλον», ανέφερε ο Μπρετ ΜακΓκέρκ, συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σε επιστολή του προς τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν.
Όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο για να ζητήσει σχόλιο, η πρεσβεία των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε αμέσως.
Δυο μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου διαβεβαίωσαν επίσης πως τα Εμιράτα υποσχέθηκαν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον. Σε αντάλλαγμα, οι κοινοβουλευτικοί θα τερματίσουν την προσπάθειά τους να εμποδίσουν πωλήσεις όπλων στη δύναμη του Κόλπου, αξίας κάπου 1,2 δισεκ. δολαρίων.
Ο κ. ΜακΓκέρκ υποσχέθηκε πως θα αποτιμήσει «την αξιοπιστία» των «εγγυήσεων» των Εμιράτων ως τη 17η Ιανουαρίου – τρεις ημέρες πριν γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Ρεπουμπλικάνο διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο κ. Βαν Χόλεν εξήγησε πως επιδίωκε να αξιοποιήσει τις πωλήσεις όπλων ως «μοχλό» για να μειωθεί η «φρικτή βία» στο Σουδάν.
Από τα μέσα του Απριλίου του 2023, στο Σουδάν μαίνεται πόλεμος ανάμεσα σε δυο στρατηγούς, τον επικεφαλής του στρατού και de facto αρχηγό του κράτους Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τον Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, το πρώην δεξί του χέρι, επικεφαλής των επίφοβων παραστρατιωτικών των ΔΤΥ. Η σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει μετατρέψει πάνω από 11 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής τόνισε πως δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει εκ νέου τον μοχλό αυτόν αν τα ΗΑΕ δεν τηρήσουν την υπόσχεσή τους.
Η Δημοκρατική βουλευτής Σάρα Τζέικομπς, η οποία έκανε ανάλογη προσπάθεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υποσχέθηκε επίσης πως θα «παρακολουθεί προσεκτικά» την εξέλιξη της κατάστασης.
«Χωρίς την υποστήριξη των ΗΑΕ, οι ΔΤΥ δεν θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες για να διεξαγάγουν αυτόν τον πόλεμο – καθιστώντας τις διαπραγματεύσεις και μια κατάπαυση του πυρός πολύ πιο πιθανή εναλλακτική», έκρινε σε ανακοίνωσή της.
Οι εξελίξεις αυτές καταγράφτηκαν την ημέρα που η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε να διαθέσει επιπρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 200 εκατ. δολαρίων στο Σουδάν.
H σύγκριση της Σοβιετικής Ένωσης με την Κίνα είναι άτοπη. Η Σ.Ε είχε 10 χρόνια υστέρηση σε τεχνολογία, το 1/3 του Αμερικάνικου Α.Ε.Π. και μια προβληματική ιδεολογική κατεύθυνση. Η Κίνα έχει εφαρμόσει την “ορθή ιδεολογία” (οικονομικός καπιταλισμός), το Α.Ε.Π της σε 5 χρόνια θα ξεπεράσει τις Η.Π.Α και τεχνολογικά δείχνει να υπολείπεται ελάχιστα ή να υπερτερεί. Και το κυριότερο, ενώ οι Αμερικάνοι θέλουν 12++Δισ για ενα αεροπλανοφόρο, οι Κινέζοι ναυπηγούν πλοία πολύ πιο οικονομικά. Όσο περνάνε τα χρόνια θα προσομοιάζουν περισσότερο με τους Σοβιετικούς οι Αμερικάνοι, έχοντας μια οικονομία με τεράστια χρέη και να παίρνουν μέρος σε μια κούρσα εξοπλισμών που πιθανόν να τους οδηγήσει και σε χρεωκοπία.
Η Κινα εχει διατελεσει τεραστια ναυτικη δυναμη και μερικους αιωνες πριν οι ευρωπαιοι διανοηθουν καν οτι η Γη ειναι στρογγυλη! Πριν το Κολομβο ηξεραν την Αλασκα, ειχαν βασεις στην Μαγαδασκαρη και στην ανατολικη αφρικη! Απλα , οπως αναφερουν τα ιστορικα τους αρχεια, ο Αυτοκρατορας φοβηθηκε οτι ο αρχιναυαρχος μπορουσε να αποτελεσει ενδυναμει απειλη για την εξουσια του και διεταξε να καουν ολα τα πλοια (μερικα ηταν τα μεγαλυτερα ιστιοφορα που ναυπηγηθηκαν ποτε) . Αν σας φαινεται παραλογη η αποφαση του κινεζου αυτοκρατορα τοτε σκεφτητε οτι το 1073 ΑΥΤΟΙ που προδοσαν τον νομιμο αυτοκρατωρα Ρομανο 4ο τον Διογενη , διεταξαν την πληρη διαλυση του Ρωμαικου (οχι Βυζαντινου) στρατου και στολου κρατοντας μονο μισθοφορους και αυτους μονο στην πρωτευουσα. Ετσι ενω το 1025 (θανατος του Βασιλειου του 2ου του Πορφυρογεννητου) ο στρατος αποτελουνταν απο 180000 ιππεις (αυτοι μονοι λεγονταν στρατιωτες) , 400 πολεμικα και 800 μεταγωγικα (αρχεια απο τις προετοιμασιες για την Ιταλικη εξτρατεια) το 1073 υπηρχαν μονο 25 πολεμικα πλοια και 7000 μισθοφοροι! Η Κινα βγαινει στις ανοικτες θαλλασες ξανα γιατι δεν θελει εναν νεο αποκλεισμο απο Κορεα και Ιαπωνια. Κατι που μοιζει σαν το αποτελεσμα αν ειχαμε οριοθετησει ΑΟΖ και εμεις πριν ενα χρονο. Η τουρκια και η Κινα αντιμετωπιζπυν το ιδιο προβλημα και το λυνουν με τον ιδιο τροπο. Μονο που η Ελλαδαρα το μανο που ξερει ειναι να ζητιανευει και δεν ειναι ουτε Κορεα ουτε Ιαπωνια εστω και αναλογικα!
H Kίνα δεν έχει ακριβώς blue water ναυτική παράδοση. Mια φορά στην ιστορία της ανοίχτηκε στον έξω κόσμο. Και αυτό ήταν η εξαίρεση στον κανόνα που ήθελε την Κίνα να πιστεύει ότι ήταν το κέντρο του κόσμου, ότι δεν υπήρχε τίποτα αξιόλογο έξω από αυτόν. Τη Σαγκάη οι αποικιοκράτες την φτιάξανε, αυτό τα λέει όλα.
Οπότε ούτε διεθνές εμπόριο είχε παρά μόνο στη σύγχρονη ιστορία της και τώρα το εμπόριο είναι ο ζωοδότης της οικονομίας της.
Για την τεχνολογία να πούμε ότι τα οικονομικά μεγέθη Δύσης Ανατολής, τα μεγέθη που τροφοδοτούν την έρευνα δηλαδή, ήταν δυσανάλογα επί ψυχρού πολέμου. Τώρα πλέον δεν υπάρχουν ακριβώς όρια για τις παρατάξεις και την πρόσβαση στη γνώση και δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη δυσαναλογία στα μεγέθη.
Αλλά και πάλι από μόνη της δεν μπορεί και δε θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ. Ειδικά αν δεν επενδύσει τα ιλλιγγιώδη ποσά του μιλιτιρατιστικού αντιπάλου της σαν ΑΕΠ για την άμυνα και δεν την αποστερήσει από τους σημαντικούς τοπικούς συμμάχους της (Ιαπωνία, Ν.Κορέα, Ταιβάν).
Η έχθρα με τις ΗΠΑ – Κίνα δημιουργήθηκε όταν οι πολυεθνικές εταιρείες παντώς είδους άρχισαν να εγκαθίστανται στην Κίνα. Οι πολυεθνικές στην σημερινή τους μορφή είναι δημιούργημα των ΗΠΑ για παγκόσμια κυριαρχία. Αυτό που φοβήθηκαν οι ΗΠΑ είναι να μην εγκατασταθούν και οι πολεμικές βιομηχανίες στην Κίνα. Και μέσω εξοπλισμών προσπαθούν να τις κρατήσουν εντός των τοιχών και μακριά από Κίνα, Ρωσία.
Δεδομένου ότι οι πολυεθνικές το μόνο που επιθυμούν είναι κέρδη από το εμπόριο, το μόνο πεδίο αντιπαράθεσης, που δεν θα καταστρέψει την οικονομία είναι ανοιχτά στους ωκεανούς.
Και στρατιωτικώς είναι ορθό να κρατάς τον αντίπαλο μακριά από την λειτουργία του κράτους που συντηρεί και τροφοδοτεί ένα στράτευμα.
Αυτά εν τάχη.
Το πρόβλημα το έχουμε εμείς, λόγο της μικρής απόστασης από Τουρκία – Αλβανία (και οι δύο με εμπόλεμο εις βάρος μας).
Τα πυραυλικά συστήματα πλέον εγκυούνται ότι θα πληγεί και η ενδοχώρα.
Αντί λοιπόν κατά προτεραιότητα να δημιουργήσουμε πρώτα αντιπυραυλική ασπίδα σε όλη την χώρα, θέλουμε πλοία με Α/Α άμυνα λες ζούμε στον κόσμο του κάπτεν Νέμο σε σύγχρονη έκδοση.
Κανείς δεν λέει ότι είναι ασήμαντο το ΠΝ και τα πλήρως εξοπλισμένα πλοία. Η προτεραιότητα είναι στα πλήγματα εκ του μακρόθεν και στο τέλος εκ του συστάδην. Απεμπολούμε έτσι ένα πλεονέκτημα μεγάλης πολλαπλασιαστικής ισχύος όλου του στρατεύματος. Με αντιπυραυλική ασπίδα, πόσο πιο ισχυροί ήμαστε σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, θα το καταλάβουμε όταν την αποκτήσουμε. Καλό θα είναι να μην περιμένουμε μία σύρραξη για να καταλάβουμε πόσο πιο αποτελεσματικά θα ήταν τα αεροσκάφη, τα πλοία, τα τανκς και το πυροβολικό υπό την προστασία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας.