Η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι εκτόξευσε ένα νέο τύπο πολυηχητικού βαλλιστικού πύραυλου μέσου βεληνεκούς, ο οποίος «θα περιορίσει κάθε αντίπαλο στην περιοχή του Ειρηνικού».
Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων ο πολυηχητικός (hypersonic) πύραυλος, ανέπτυξε κεφαλή με ταχύτητα 12 φορές αυτήν του ήχου, ταξίδεψε 1.500 km και έφτασε σε ύψος 100 km.
Σημειώνεται ότι η έννοια των πολυηχητικών πυραύλων αφορά σε συστήματα που τα «οχήματα επανεισόδου» (κεφαλές) που μεταφέρουν, αποσπώνται από τον πυραυλικό φορέα και μπορούν αυτόνομα να εκτελέσουν πτήση με πολλά Mach υλοποιώντας ελιγμούς στις τρεις διαστάσεις.
Διαφορετικά όλες οι κεφαλές βαλλιστικών πυραύλων, ειδικά των διηπειρωτικών, στην καθοδική πορεία τους (μετά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα) αναπτύσσουν ταχύτητες πολλές φορές αυτής του ήχου, φτάνοντας ακόμη και τα 25 Mach.
Άρα η αναφορά πολλών ΜΜΕ σε υπερηχητικούς πυραύλους είναι εντελώς άσχετη!
Πιστεύεται ότι το σύστημα που εκτοξεύθηκε είναι ο IRBM Hwasong-16B, ο οποίος πρωτοδοκιμάστηκε τον Απρίλιο του 2024.
Το συγκεκριμένο θα ήταν ενδιαφέρον σύστημα για την αντικατάσταση των OSA, αλλά έχω την εντύπωση ότι έχει πολύ μικρή εμβέλεια, γύρω στα 9 χλμ.
Αν κρίνει απο τις επιδόσεις του mica ο οποίος ομως ειναι 25% μεγαλύτερος ο iris t μικρής εμβέλειας δεν θα μπορει να αντιμετωπίσει στόχους πάνω απο 6-7 χιλιάδες μέτρα υψοσ και έως 10-12 km εμβέλεια οποτε υπολείπεται σαφώς του osa αλλα ειναι πολυ καλύτερος του stinger, θεωρητικά ενα καλο ηλεκτροοπτικο καλύπτει την ανίχνευση στόχου ενώ θα ειναι και πολυ ευκίνητο και δυσκολα ανιχνεύσιμο.πολυ καλο για νησιά λοιπόν.
Την ιδια στιγμη που δεν νοειται φρεγατα με κάτω απο 32 πυραυλους ετοιμος προς εκτόξευση, έχουμε αρκετα επιγεια συστηματα τα οποια δεν φαινεται να ακολουθουν την μεγενθυνση της απειλης (ευκολια κορεσμου). Τους 4 πυραύλους που θα τους πρωτοριξει? ή πόσα ερπυστριοφορα θα πρεπει να διατεθουν για να μπορεσουν να αποκρουσουν μια επιθετικη ενέργεια?
Να θυμισω πως τα TorM1 φερουν 8 κελια, τα Μ2 16 κελια, και το Iron Dome 20.
Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε και το αντίστοιχο σύστημα της Lockheed που χρησιμοποιεί τους IRIS T SLM και το Giraffe 4A, το Falcon.
https://www.janes.com/article/86523/lockheed-martin-led-team-unveils-new-falcon-mobile-air-defence-solution
Πτήση, με δεδομένες τις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες, τα υπάρχοντα TOR θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν και να αυξηθεί ο αριθμός τους, ή δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση;