Η Ταϊβάν βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για την ενίσχυση των ικανοτήτων παράκτιας άμυνας με αμερικανικούς πυραύλους ναυτικής κρούσης Harpoon Block II.
Έτσι η ίδια μπορεί να γίνει μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που θα επιχειρεί συστοιχία κατευθυνόμενων βλημάτων Harpoon, μαζί με τη Νότια Κορέα. Ακόμα ένας χρήστης ήταν η Δανία, η οποία απέσυρε το σύστημα το 2003. Επιπλέον, σύμφωνα με το «UP Media», η Ταϊβάν θα αποτελεί τη μόνη χώρα που θα έχει τον Harpoon Block II σε υπηρεσία με μαχητικά αεροσκάφη, πλοία, υποβρύχια και συστοιχίες.
Οι συστοιχίες κατευθυνόμενων βλημάτων προορίζονται για την επιβολή απαγόρευσης πρόσβασης/άρνησης στα πλοία του αντίπαλου. Για την ίδια αποστολή η Ταϊβάν διαθέτει επίσης συστοιχίες με εγχώριους πυραύλους Hsiung Feng II και III.
Ο Harpoon Block II είναι βελτιωμένη έκδοση του Harpoon, που εισήλθε σε υπηρεσία το 1977 και έχει αγοραστεί από τουλάχιστον 30 χώρες. Ο αμερικανικός πύραυλος μεταφέρει πολεμικό φορτίο 224kg, αναπτύσσει μεγάλη υποηχητική ταχύτητα και εμφανίζει στην έκδοση Block II εκτιμώμενη εμβέλεια 124km, με δυνατότητα προσβολής χερσαίων στόχων.
Ο Harpoon Block II συγκρίνεται άμεσα με τις βελτιωμένες εκδόσεις του γαλλικού Exocet MM40, που έχουν μεταξύ άλλων αγοραστεί από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Exocet έχει μικρότερο πολεμικό φορτίο (165kg) και αναπτύσσει μεγάλη υποηχητική ταχύτητα. Επίσης παρουσιάζει στις τελευταίες εκδόσεις (MM40 Block 3/3C) μέγιστη εμβέλεια 180-200km και ικανότητα πληγμάτων κατά παράκτιων χερσαίων στόχων και υπερπτήσης ξηράς.
Οι ελληνικοί MM40 Block 3 εξοπλίζουν πυραυλακάτους Super Vita. Ο MM40 Block 3C, που σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα έχει παραγγελθεί από την Κύπρο, εισάγει ψηφιακό υποσύστημα ερευνητή και δυνατότητα αναγνώρισης/ταυτοποίησης στόχων. Αυτό το χαρακτηριστικό προσδίδει όχι μόνο το πλεονέκτημα υψηλής αντοχής σε παραπλάνηση μέσω δολωμάτων, αλλά κυρίως την πιθανότητα να μπορεί να εντοπίσει τον προκαθορισμένο στόχο ανάμεσα σε άλλους γειτνιάζοντες στην περιοχή ενδιαφέροντος.