Μέσα Ενημέρωσης στην Ταϊβάν ανέφεραν στα μέσα Φεβρουαρίου, πως το Πολεμικό Ναυτικό θα εκκινήσει εντός του 2022 πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των φρεγατών κλάσης ‘Kang Ding’. Η αναβάθμιση των φρεγατών, που ανήκουν στη γαλλική κλάση ‘La Fayette’, θα περιλαμβάνει νέα συστήματα αντιαεροπορικής προστασίας και συστήματα μάχης.
Η Ταϊβάν απέκτησε έξι ελαφρές φρεγάτες κλάσης ‘La Fayette’ στη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις στην εισαγωγή πολεμικού υλικού που υφίσταται εξαιτίας της αντιπαλότητάς της με την Κίνα, την ανάγκασαν να τις εξοπλίσει με υπάρχοντα συστήματα στο οπλοστάσιό της, κυρίως αμερικανικής ή εγχώριας προέλευσης. Αυτά περιλάμβαναν πυροβόλα Oto Melara των 76 mm και αντιαεροπορικούς εκτοξευτές RIM-72C Sea Chaparral. Το τελευταίο θεωρήθηκε (δίκαια) εξαιρετικά περιορισμένων δυνατοτήτων και ανίκανο να αντιμετωπίσει σύγχρονες εναέριες απειλές.
Το σύστημα Chaparral σχεδιάστηκε αρχικά για εγγύς προστασία εγκαταστάσεων και μηχανοκίνητων μονάδων, ενώ ο πύραυλος Sidewinder που χρησιμοποιεί έχει μέγιστο βεληνεκές 6 χλμ. (πρακτικό μόλις 3-4 χλμ). Η τοποθέτησή του στις φρεγάτες αποτελούσε σημείο κριτικής εδώ και δεκαετίες. Ο εκσυγχρονισμός των ηλικίας 23-25 ετών πλοίων θα δώσει έμφαση στον τομέα της αντιαεροπορικής προστασίας. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αναμένεται να διαρκέσει 8 χρόνια, σύμφωνα με τις αναφορές των τοπικών δημοσιογραφικών πηγών.
Επικαλούμενα ανώνυμη στρατιωτική πηγή, τα ΜΜΕ της Ταϊβάν ανέφεραν πως το πρόγραμμα αναβάθμισης είχε προγραμματιστεί ήδη από το 2016 εξαιτίας της απειλής από νέα κινεζικά οπλικά συστήματα. Το πολεμικό ναυτικό της Ταϊβάν ήρθε σε διαπραγματεύσεις με τoν όμιλο Thales Group για να ενσωματώσει στα πλοία -μεταξύ άλλων- το εγχώριο σύστημα του προγράμματος Hsun Lien με σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mk 41 (VLS) σε αντικατάσταση του παλιού Sea Chaparral.
Η Γαλλία θα μπορούσε να πουλήσει στην Ελλάδα δύο φρεγάτες La Fayette, σύμφωνα με τη “La Tribune”
Διαβάστε περισσότερα στο Naval Defence
Το θέμα δεν είναι η τοποθέτηση του VLS, αυτο είναι κάτι που ένας έμπειρος μηχανικός και ένας ναυπηγός λύνουν σε μια εβδομάδα περίπου και άλλη μία για τα σχέδια λέπτομερειών.
Το πραγματικό ζήτημα είναι η διασύνδεση των κελιών με το CMS και στη συνέχεια με το ραντάρ, κλπ κλπ. :Όλη η ιστορία είναι να ολοκληρωθούν τα ηλεκτρονικά . Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν ήδη Lafayette με ενσωματωμένο VLS, όπως της Σιγκαπούρης και της Σ. Αραβίας. Απλά είναι Sylver αντί για Μκ 41 ή παραγώγων αυτού. Μιλάμε για παραπλήσια πράγματα τώρα.
Στο Setis (των Εμιρατιανών Gowind ) θα πιστοποιηθούν ESSM με vls Mk41.)
μήπως αν καταλήξουν ‘La Fayette’, στο Π.Ν. να σκεφτούμε μια τέτοια ενέργεια (Setis – Mk41) μαζι με τις υπο εκσυχρονισμό meko200 “Υδρα:¨” ?
Πριν το VLS, να πω πως ξέρουμε που μπορούν να μπουν οι ASW τορπίλες σε περίπτωση επιλογής των Γαλλικών ως ενδιάμεση λύση, μαζί με αναβάθμιση τους φυσικά.
Με ένα ραντάρ NS-100/200 & MICA-ΝG (ενδεχομένως μέχρι την εισαγωγή του σε υπηρσία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μερικοί MICA “δανεικοί” από την ΠΑ), + 1 Phalanx, οι La Fayette θα γίνουν πραγματικές φρεγάτες.
Τώρα, να τονίσω πως στις La Fayette του ΜΝ, o χώρος μπροστά από την γέφυρα έχει ενδιαιτήσεις του πληρώματος, δεν έιναι άδειος. Οπότε, πιθανή εγκατάσταση VLS εκεί, απαιτεί διάφορες αλλαγές και μετατροπές πέραν αυτών που απαιτούνται αμιγώς για το VLS.
Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Όπως έχω γράψει εδώ και κάποιες μέρες, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον μια ανάλυση τί θα μπορούσaν να πάρουν πάνω τους ρεαλιστικά και πόσο σύντομα 5 μεταχειρισμένες Lafayette-HN….
CAMM παίρνει άραγε???
130εκ ο εκσυγχρονισμός Lafayette, 300εκ ολοκαίνουργια gowind 2500 με εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης 29μηνες. Για μένα είναι προφανές ότι η δεύτερη επιλογή είναι πιο vfm.
Απορία προς ναυπηγούς: Είναι δυνατόν να τοποθετηθεί ιστός όπως των ΜΕΚΟ ΑΝΖ με σταθερά πάνελ με ΑESA πχ SEA GIRAFFE AESA και φυσικά τα ανάλογα κελιά. Η Lafayette δείχνει σαν έχει και πολλούς αναξιοποίητους χώρους?