Μια δορυφορική φωτογραφία που αναλύθηκε πρόσφατα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης παρουσιάζει σε μεγάλη ανάλυση μια σειρά σοβιετικής κατασκευής αρμάτων μάχης Τ-72 παρατεταγμένων στο πεδίο δοκιμών του Αμερικανικού Στρατού στη Yuma. Tο τελευταίο είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον κόσμο και εκτείνεται σε 3,387.2 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην έρημο της Αριζόνα.
Αφιέρωμα: S-300 (κι όχι μόνο…) βρέθηκαν στις ΗΠΑ. Πώς, πού, γιατί
Ο Damian Ratka, ειδικός σε αμυντικά θέματα της Nowa Technika Wojskowa, με μήνυμά του στο Twitter εντόπισε και ένα από τα τέσσερα συνολικά Τ-80U που απέκτησαν οι ΗΠΑ από την Ουκρανία για την πραγματοποίηση δοκιμών το 2004.
Το ότι ο Αμερικανικός Στρατός, που φημίζεται για την έμφασή του στον ρεαλισμό στην εκπαίδευση και την ικανότητά του να αξιολογεί με ακρίβεια τα εχθρικά οπλικά συστήματα, διαθέτει άρματα μάχης Τ-72 στην κατοχή του δεν σόκαρε κανέναν. Άλλωστε, το σοβιετικό άρμα, που αποτελούσε την κορωνίδα των “Big Seven” του Σοβιετικού Στρατού (μαζί με τα BMP-1, ZSU-23, SA-8, 2S1, 2S3 και Mil Mi-24), υπηρετεί με τα “εχθρικά χρώματα” από τότε που πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρίτσαρντ Νίξον και βασικό μαχητικό της αεροπορίας ήταν το F-4 Phantom.
Τα Τ-72 μπορεί να προήλθαν από το Ισραήλ, από “πρόθυμους συμμάχους” που είναι πρώην μέλη του Σοβιετικού Μπλοκ (όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχία ή η Σλοβακία), να αγοράστηκαν από τους ίδιους τους Ρώσους σε άλλες πιο “ανέμελες” εποχές που η διαφθορά στη χώρα μπορούσε να σου εξασφαλίσει κυριολεκτικά τα πάντα ή ακόμα και από έμμεσες πηγές, καθώς είναι γνωστό ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες μπορούν και σήμερα να αποτκήσουν σπάνια κομμάτια τεχνολογίας ή πολεμικού υλικού μέσα από ιδιωτικές μεσάζουσες πηγές.
Τα Τ-80 όμως είναι κάτι διαφορετικό. Η Ουκρανία υπήρξε όχι απλά συστατικό της ΕΣΣΔ αλλά και κατασκευαστής των αρμάτων τότε αλλά και σήμερα στο εργοστάσιο Malyshev στο Χάρκοβο και το 2003 η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέκτησε με απευθείας διαπραγματεύσεις 4 άρματα της σειράς Τ-80UD. Η έκδοση αυτή διαφέρει κατάτι από την ρωσική αντικαθιστώντας τον υψηλής απόδοσης κινητήρα αεριοστροβίλου με συμβατικό ντίζελ και άλλες μιρκοδιαφορές. Τα άρματα είχε αναφερθεί τότε πως είχαν κατευθυνθεί στο πεδίο δοκιμών του Αμπερντίν.
Η ύπαρξή τους στη Yuma, όπου το έδαφος είναι ερημικό, υποδηλώνει δοκιμές σε περιβάλλον ερήμου και μακρές διαδρομές μηχανοδήγησης αντίθετα με το πεδίο του Αμπερντίν που είναι περισσότερο λοφώδες και με απότομες εξάρσεις. Είναι η πρώτη φορά που τα άρματα αυτά αποκαλύπτονται δημόσια. Τον Φεβρουάριο, άρμα μάχης της σειράς “Τ” με στρογγυλό πύργο και θωράκιση ERA επισημάνθηκε σε αυτοκινητόδρομο των ΗΠΑ.
Πηγή