14.7 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑΣύνοδος των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των βαλκανικών χωρών στην Οχρίδα

Σύνοδος των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των βαλκανικών χωρών στην Οχρίδα

- Advertisement -

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην 15η Σύνοδο των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των Βαλκανικών Χωρών (15th Balkan Chiefs of Defence Conference), που διεξήχθη στην Οχρίδα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η οποία είχε θέμα «Use of the Armed Forces in handling the latest challenges in a national and regional context (best practices)», συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι σύγχρονες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας και οι τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας των βαλκανικών χωρών, και παρουσιάστηκαν οι ετήσιες εκθέσεις των ομάδων εργασίας του θεσμού που αφορούν στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και στην από κοινού εκτέλεση δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα της Συνόδου ο Διευθυντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ ανέλυσε το θέμα «Climate Change and Security Challenges», με έμφαση στον εντοπισμό και στην διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον ασφαλείας, καθώς και στις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ως προς τις συνέπειές της τόσο τα κράτη όσο και οι Διεθνείς Οργανισμοί.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την εισαγωγική του παρέμβαση ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την φιλοξενία και την άριστη οργάνωση της Συνόδου, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ως ελληνική πρωτοβουλία συνεργασιών και κοινών εκπαιδευτικών δράσεων που ξεκίνησε το 2007 από την Θεσσαλονίκη, συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας των Βαλκανίων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Κατά την παρουσίαση των ετήσιων εκθέσεων των ομάδων εργασίας του θεσμού, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξήρε το έργο που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο της ανάλυσης και εκτίμησης των ασύμμετρων απειλών και επεσήμανε την αξία της δραστηριοποίησής τους στον τομέα του κυβερνοπολέμου, τονίζοντας ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τα μέσα και την τεχνογνωσία να συνδράμουν στην κατεύθυνση αυτή.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης που τελούν υπό σχεδίαση και ενημέρωσε τους Ομολόγους του ότι η άσκηση «Balkan Shield 2022», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, θα αποτελέσει ευκαιρία για τις Ένοπλες Δυνάμεις των βαλκανικών χωρών να ενισχύσουν την διαλειτουργικότητά τους, ασκούμενες σε πολύπλοκα και ρεαλιστικά σενάρια Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επί του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την διαχείριση των τρεχουσών προκλήσεων ασφαλείας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι η Ελλάδα υποστήριξε άμεσα και έμπρακτα την Ουκρανία μετά τη Ρωσική εισβολή, τονίζοντας τόσο τον σταθεροποιητικό ρόλο της Χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή όσο και την συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ανάδειξή του σε εθνικό, διμερές, πολυμερές, Ευρωπαϊκό και διασυμμαχικό επίπεδο. Επιπλέον και στο πλαίσιο της διασφάλισης της περιφερειακής σταθερότητας, επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία της διαβαλκανικής συνεργασίας και συνοχής έναντι των νέων προκλήσεων ασφαλείας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας admiral  Emil Eftimov και της Σερβίας general Milan Mojsilović, κατά τις οποίες σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και στην ανταλλαγή επισήμων επισκέψεων.

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του lieutenant general Vasko Gjurchinovski. Μετά την επίσημη υποδοχή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ που έλαβε χώρα στο Army Water Training Camp Ohrid, οι δύο αρχηγοί συναντήθηκαν κατ΄ ιδίαν και είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στις προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τον ομόλογό του για την επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή της 15ης Συνόδου των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των βαλκανικών χωρών, πρωτοβουλία η οποία έχει καταστεί ιδιαιτέρως σημαντική σε περιφερειακό επίπεδο, λαμβανομένων υπόψη ειδικά των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του Ευρω-Ατλαντικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας, ο οποίος μεταξύ άλλων εκφράζεται και μέσω των πολυεπίπεδων στρατιωτικών και εταιρικών συνεργασιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας σε διμερές, πολυμερές και συμμαχικό επίπεδο.

Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών αναφέροντας ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί έναν σημαντικό περιφερειακό εταίρο και σύμμαχο, τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος συνδράμουν με μαχητικά αεροσκάφη σε ρόλο εναέριας αστυνόμευσης (air policing), καθώς και με την παροχή τεχνογνωσίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ομαλή και ουσιαστική προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεών της στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Επίσης εξήρε την άριστη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Πολυεθνική Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-Eastern Europe Brigade – SEEBRIG) που εδρεύει στο Κουμάνοβο, της οποίας την Διοίκηση έχει αναλάβει η Ελλάδα.

Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε την πρόθεσή του για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών με τη συμμετοχή τους σε κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως, καθώς και με την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις Σχολές και τα Πολυεθνικά Κέντρα Εκπαίδευσης της Ελλάδος από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος, αφενός για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και αφετέρου για την επιπλέον ενδυνάμωση της διαλειτουργικότητας και των συνεργειών σε διμερές και διασυμμαχικό επίπεδο.

Ακολούθως, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον ομόλογό του παρευρέθησαν στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων «Balkan Warrior 22» που πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή 12 έως την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 στο Κρίβολακ της Οχρίδας, στην οποία συμμετείχαν 15 στελέχη της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι η εν λόγω άσκηση αναδεικνύει την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η εκτέλεση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης ενισχύει τον αποτρεπτικό μας ρόλο στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας, με σκοπό την εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και πέραν αυτής.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Γιατί η Νότια Κορέα επέλεξε το Embraer C-390

0
H επιλογή νωρίτερα σήμερα από τη Νότια Κορέα του βραζιλιάνικου αεριωθούμενου μεταγωγικού C-390 αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, πρωτίστως για την Embraer που επιτυγχάνει την...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Νοεμβρίου/4 Δεκεμβρίου 1897: Ο επίλογος του Ελληνοτουρκικού...

0
Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που τερματίζει τον «ατυχή» πόλεμο του 1897, που κράτησε μόλις 30 ημέρες. Τοποθετημένος στο πλαίσιο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

«ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ – 23», εντυπωσιακές εικόνες!

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο του πλέγματος των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε στο...

Αμερικανός πρέσβης Γ. Τσούνης: Η Ελλάδα θα πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, ο θεματοφύλακας της σταθερότητας και ο κινητήρας διασυνδεσιμότητας στην ενέργεια,...

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Μπαίνει στη φάση κατασκευής

Σε φάση κατασκευής μπαίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με φορέα υλοποίησης τη νεοσυσταθείσα εταιρεία ειδικού σκοπού , θυγατρική του Ανεξάρτητου...