Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συναντήθηκε σήμερα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερύ Μπρετόν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα στο πλαίσιο συναντήσεών του με υπουργούς Άμυνας κρατών-μελών της Ε.Ε. και επισκέψεών του σε ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα υποστήριξης των αμυντικών βιομηχανιών, ενόψει της υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων της Κομισιόν για μέτρα ενίσχυσης και αύξησης της παραγωγικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Στις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ο Έλληνας υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Αθήνας για τις προτάσεις της Ε.Ε. σημειώνοντας:
«Η επίσκεψη του Επιτρόπου Μπρετόν στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα ανοίξει τον δρόμο, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον περασμένο Μάρτιο, για συγκεκριμένες προτάσεις από την Επιτροπή για την υποστήριξη της αύξησης της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την ασφάλεια της ΕΕ.
Δεκατέσσερεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας προέκυψε στην Ευρώπη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα, επίσης, μια αυξημένη και επείγουσα ζήτηση για προηγμένες αμυντικές δυνατότητες και πυρομαχικά.
Η επίσκεψη του Επιτρόπου Μπρετόν στην Ελλάδα είναι μέρος της περιοδείας του σε αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ και αργότερα σήμερα θα επισκεφθούμε δύο εργοστάσια πυρομαχικών προκειμένου να συζητήσουμε θέματα της αλυσίδας εφοδιασμού, αποδοτικές διαδικασίες προμηθειών και τρόπους υποστήριξης των επενδύσεων που απαιτούνται για τη βιομηχανία προκειμένου να συμβάλει στις συλλογικές μας προσπάθειες.
Η Ελλάδα υποστηρίζει θερμά κάθε ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία που προάγει τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.
Μας ενδιαφέρει, προφανώς, κάθε πρωτοβουλία που θα επιτρέψει στη βιομηχανία μας να αυξήσει τις παραγωγικές δυνατότητές της ώστε να καλύψει τη νέα ζήτηση που προέκυψε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Υποστηρίζουμε κάθε ευρωπαϊκό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και ελπίζω ειλικρινά ότι οι προτάσεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε εξαρχής για ενεργή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες της ΕΕ που αφορούν στην αμυντική βιομηχανία και αυτή τη στιγμή συμμετέχει σε 44 προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF) με την εμπλοκή σχεδόν 44 διαφόρων ελληνικών φορέων.
Κατά τη σημερινή συνάντησή μας με τον Επίτροπο Μπρετόν τόνισα επίσης τη σημασία των αμυντικών επενδύσεών μας για νέες δυνατότητες και του σημαντικού δυναμικού μας, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων αναβάθμισης και συντήρησης υψηλής αξίας.
Η Ελλάδα ανέκαθεν υπήρξε μεταξύ των χωρών των οποίων οι αμυντικές δαπάνες υπερέβαιναν κατά πολύ το όριο του 2% του ΑΕΠ. Έχουμε σε εξέλιξη μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα όπως η απόκτηση 3 φρεγατών FDI Belharra και 24 αεροσκαφών Rafale.
Για την Ελλάδα, δεν πρόκειται απλώς για έναν αριθμητικό στόχο. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια διατήρησης της τάσης ενίσχυσης των εθνικών αμυντικών δαπανών με απώτερο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων μας, τόσο για την κάλυψη των εθνικών αναγκών μας, όσο και για την τήρηση, αξιόπιστα και αποτελεσματικά, των δεσμεύσεών μας για την Άμυνα της Ευρώπης.
Η Ελλάδα συμμερίζεται το κοινό στρατηγικό όραμα για την Άμυνα της ΕΕ και θα συμβάλλει, μαζί με τα υπόλοιπα Κράτη – Μέλη, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας».