11.3 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΑΠΟΨΗ: Ελλάδα-Γαλλία Συμμαχία, θέλουμε μεταχειρισμένα Mirage και περισσότερα πλοία!

ΑΠΟΨΗ: Ελλάδα-Γαλλία Συμμαχία, θέλουμε μεταχειρισμένα Mirage και περισσότερα πλοία!

- Advertisement -

 

Exocet AM39 φορτωμένος σε ελληνικό Mirage 2000EGM

Σήμερα φτάνει στη χώρα μας η γαλλίδα υπουργός άμυνας Φλοράνς Παρλί, όπου θα έχει (ή ήδη είχε) συναντήσεις με τον Έλληνα ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επίσκεψη της Παρλί είναι ουσιαστικά συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, αλλά και προσπάθεια να συνεχιστεί το μομέντουμ της εξαιρετικής κατάστασης που βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας.

La Tribune: Η Παρλί έρχεται αύριο για να την πώληση δυο φρεγατών Belh@rra στο ΠΝ, πρώτο πλοίο το 2024 στην Ελλάδα;


Την ίδιας στιγμή, η Ομάδα Μάχης του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle, αφού έκανε βόλτες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, περνώντας σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά πειρατικ… εεεε… ερευνητικά σκάφη, έστειλε Rafale να συνασκηθούν με την αεράμυνα της Κύπρου, σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία εκπαίδευσης για τους Κύπριους αδελφούς μας. Φυσικά οι τελευταίοι πριν λίγες μέρες έκαναν και μια τεράστια παραγγελία γαλλικών πυραύλων, γιατί, όπως έλεγαν οι κοινοί πρόγονοί μας, “Συν Αθηνά και Χείρα κίνει”.
Το CdG και η συνοδεία του, που περιλαμβάνει και ελληνική φρεγάτα ΜΕΚΟ200ΗΝ, θα πλεύσει εντός ελληνικής ΑΟΖ, θα περάσει μέσα από την -πραγματικά αστεία- θαλάσσια ζώνη που ανακάλυψε το καθεστώς Σάρατζ με το Σουλτάνο, θα συνασκηθεί με μαχητικά F-16C/D Block 52+ της 115 ΠΜ, και μετά θα κινηθεί προς δυτική Μεσόγειο, ίσως για να παραμείνει λίγο καιρό ανοιχτά της Λιβύης.

Το Charles de Gaulle καταπλέει στην Κύπρο, στην ομάδα μάχης η ελληνική φρεγάτα ΨΑΡΑ


Την ίδια στιγμή, η Γαλλία είναι η απολύτως ξεκάθαρη σε ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες και την Υφαλοκρηπίδα. Το Παρίσι έχει ξεκαθαρίσει πως η συμφωνία Σάρατζ-Ερντογάν είναι χωρίς αντίκρυσμα, ενώ, σε αντίθεση με το Βερολίνο, καλύπτει συνεχώς την Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις.
Όλα αυτά, φανερώνουν μια πολιτική που δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες ολόκληρες. Η Γαλλία έχει αναδείξει μόνο φιλέλληνες πολιτικούς, η χώρα όλη έχει μια κοινή γνώμη που στηρίζει την Ελλάδα.
Τα λέμε αυτά γιατί κάποιοι, εδώ στη χώρα μας, επιθυμούν τα γαλλικά Rafale να ρίξουν SCALP-EG σε τουρκικούς στόχους, Exocet Block 3c να χτυπήσουν τα τουρκικά πλοία, και ο Μακρόν να ρίξει μερικά χαστούκια στον Ερντογάν, για να δεχτούν πως οι Γάλλοι είναι φίλοι μας… την ίδια στιγμή θεωρούν φιλική χώρα αυτή που πουλά αντιαεροπορικά συστήματα και πυρηνικούς αντιδραστήρες στον ταραχοποιό της γειτονιάς μας. Όντως, σα χώρα θέλουμε μάλλον κάποιο είδος παρακολούθησης από ειδικούς…

Ξεκίνησε η αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», στην ομάδα συνοδείας η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»


Θέλουμε να θυμίσουμε πως ιστορικά η Γαλλία δεν έχει ποτέ διστάσει να μας προμηθεύσει με οποιοδήποτε όπλο κατασκευάζει, εκτός από τα πυρηνικά. Έτσι το 1985 μας προσέφερε το Mirage 2000, αργότερα το 1991 αποδέσμευσε Matra 530D και ΑΜ39 και το ICMS Mk1, το 1999 αποδέσμευσε τους MICA IR/EM αλλά και το υποστρατηγικό όπλο SCALP EG μαζί με το ICMS Mk3. Το δικό μας “λάθος” είναι που δεν φροντίσαμε να επεκταθούμε περισσότερο στα γαλλικά όπλα, ή να συνάψουμε περισσότερες συμφωνίες συνεργασίας με τη Γαλλία.
Σήμερα, όπως έχει φανεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση, και συνεχίζει η παρούσα, η Γαλλία θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από την ανανέωση του ΠΝ. Έτσι, μετά τις Belh@rra θα συνεχίσουμε με Gowind ή European Patrol Corvette, ο νέος πύραυλος του ΠΝ θα είναι προφανώς ο MM40 Exocet Block 3c, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το ΠΝ θα αποκτήσει δυνατότητες στρατηγικής κρούσης με τους SCALP Navale.

Η Κύπρος “κλειδώνει” την ΑΟΖ της αποκτώντας Exocet MM40 Block 3c (χάρτης)


Όπως όλα δείχνουν, στο τραπέζι θα πέσει η πρόσφατη συμφωνία FOS για τα ελληνικά Mirage, και τα νεότερα και εξαιρετικά επικίνδυνα Dash 5, αλλά και τα παλαιότερα αλλά ικανότατα Mirage 2000EGM/BGM. Τα τελευταία, αν και παλιά, παραμένουν ολοκληρωμένα μαχητικά, με ραντάρ αντίστοιχο των F-16C/D Block 30 (εντάξει, με υποδεέστερες δυνατότητες), και ικανό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.
Αυτό που χρειάζονται είναι όπλα, επαναπιστοποίηση των Matra Magic II R550, αλλά και των ΑΜ39 (αύξηση ορίου ζωής). Έτσι, στην ειρήνη μπορούν να συνεχίσουν να “περνάνε καλά” αναχαιτίζοντας τουρκικά F-16C/D. Και σε καιρό πολέμου, θα κάνουν αποστολές TASMO, που μαζί με τις βολές των Harpoon/Exocet του ΠΝ, θα κάνουν το εχθρικό στόλο είτε πάτωμα στο Αιγαίο, είτε να παραμείνει δεμένος στις βάσεις του.

Τι σημαίνει η προσθήκη των πυραύλων Mistral στο κυπριακό οπλοστάσιο; αλλάζουν κάποια δεδομένα, κι αν ναι, ποια;


Τώρα, η Γαλλία πρέπει να βοηθήσει και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ελικόπτερα ΝΗ90. Τα ελικόπτερα είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ στον ΕΣ, και τα χρειάζεται χτες. Αλλιώς, θα βλέπουμε εικόνες, όπου ελληνικά και αμερικανικά ελικόπτερα ΑΗ-64 θα κάνουν ασκήσεις μαζί με ελικόπτερα UH-1H, θυμίζοντας στους Αμερικανούς πως πολεμούσαν οι μπαμπάδες τους στο Βιετνάμ.
Και αυτό είναι το λιγότερο, το περισσότερο είναι πως κάνουμε χρήση των CH-47D Chinook σαν ελικόπτερα εφόδου. Εντάξει, έχουμε ικανότατους πιλότους Chinook αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σα να είναι ΝΗ90 ή UH-60. Υπάρχει και ένα όριο στη πατέντα… Κι όλα αυτά, ενώ ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει για να έχει η Αεροπορία Στρατού προηγμένα ελικόπτερα ΝΗ90.

Είδαμε το FOS το αληθινό, λαμβάνουμε ανταλλακτικά για τα Mirage


Η αγορά των Belh@rra, αν και θεωρείται από πολλούς ως πολύ ακριβή (κάτι που μένει να το δούμε, όταν καθαρογραφεί η συμφωνία), θα πρέπει να προχωρήσει. Το πλοίο είναι μακράν ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή τεχνολογικά σε πλοίο αυτού του μεγέθους, και με δυνατότητες υπέρτερες πολλών άλλων ακριβότερων κλάσεων. Προφανώς θα μας αποδεσμευτεί και ο πλέον προηγμένος ASTER 30BT1, που έχει υπέρτερες δυνατότητες του SM-2, ενώ, αν και έχει μικρότερη εμβέλεια, πιστεύουμε πως έχει μεγαλύτερο No Escape Zone.
Θεωρούμε πως η στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία δεν πρέπει να εξαντληθεί στις Belh@rra. Πολύ άνετα, η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, που συμμετέχουν γαλλικές εταιρείες. Έτσι, δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα, η ΕΑΒ να συμμετάσχει στο FCAS, έστω και σαν παρατηρητής στην αρχή, και σαν εταίρος στη συνέχεια.

FCAS, θα μπορούσε να είναι το ελληνικό GF-X* ή θα τρέχουμε πάλι στο +5 να παρακαλάμε για … δανεικά αεροσκάφη;


Κάποια στιγμή, πρέπει να αποφασίσουμε να προσφέρουμε σε αυτή τη σχέση κάτι περισσότερο από αγορές οπλικών συστημάτων. Χρειαζόμαστε  να δείξουμε άλλη, έμπρακτη στήριξη στις διεθνείς αποφάσεις και αποστολές της Γαλλίας. Θα μπορούσαμε, μετά το Μπατακλάν, να στηρίξουμε τη Γαλλία στην απάντησή της. Τώρα, θα πρέπει να απαντήσουμε θετικά στο γαλλικό αίτημα, για αποστολή δυνάμεων στο Μάλι, μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ναι, είναι μια αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη. Αλλά αύριο, θέλετε να πούνε το ίδιο οι Γάλλοι, αν τους ζητήσουμε να έρθουν να βοηθήσουν σε ένα “φλεγόμενο Αιγαίο”;
Είναι προφανές, πως η ελληνογαλλική συμμαχία είναι διαχρονική. Υπάρχει όριο στο τι μπορούν να μας προσφέρουν οι Γάλλοι. Μπορούν να προσφέρουν αφειδώς διπλωματική υποστήριξη, όπως πάντα μας έδιναν. Δεν νομίζουμε ότι μπορούν να δώσουν μεταχειρισμένο υλικό για τις ΕΔ μας. Δυστυχώς, δωρεάν δε μπορούν να δώσουν πολλά πράγματα, εκτός ίσως σε μορφή αντισταθμιστικών. Αλλά να ρίξουν μια ματιά για τίποτα Mirage 2000-5F, μπορούν να το κάνουν. Ιδέες ρίχνουμε!

ThinkOutOfTheBox: Είναι τα γαλλικά Mirage 2000D/N ένας πιθανός αντικαταστάτης για τα ελληνικά F-4E AUP;


 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Αγορά 100 SPIKE SR, 14 AW139 SAR, loitering munitions, TOMA...

122
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς 100 αντιαρματικών βλημάτων SPIKE SR...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 Δεκεμβρίου 1914: Ναυμαχία των Φώκλαντ, εκδίκηση του...

1
Μοίρα του γερμανικού αυτοκρατορικού Ναυτικού υπό τις διαταγές του Μαυάρχου, κόμητος Μαξιμίλιαν φον Σπέε, επιτίθεται κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη βάση ανεφοδιασμού του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

809η Μοίρα Ναυτικής Αεροπορίας, η δεύτερη βρετανική μονάδα F-35B

Η ιστορία της επιχειρησιακής αξιοποίησης των βρετανικών F-35B έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια, αφού η RAF μονοπωλεί τη χρήση τους, ακόμη και πάνω από...

Κ. Φραγκογιάννης: Προς όφελός μας μια ήρεμη και γόνιμη γειτονία με την Τουρκία

Στα δεδομένα που οδήγησαν στην υπογραφή 15 συμφωνιών της Θετικής Ατζέντας στο πλαίσιο της 5ης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και στα οφέλη...

ΕΕ: Πρωτοφανή συμφωνία για κανονιστικό παίσιο χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σήμερα σε μια πρωτοφανή σε παγκόσμιο επίπεδο νομοθεσία για να ρυθμίσει κανονιστικά την τεχνητή νοημοσύνη, έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών...