Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η εύρεση λύσης για την άμεση ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο όμως για να γίνει θα πρέπει να να δοθούν απαντήσεις στις τουρκικές ανησυχίες περί τρομοκρατίας.
Ο κ. Στόλτεμπεργκ στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στην ουσία αποδέχεται την ουσία των αιτημάτων της Τουρκίας, αναφερόμενος μάλιστα και ονομαστικά στο PKK: “Η Τουρκία έχει υποφέρει από το PKK και έχει υποφέρει περισσότερο από την τρομοκρατία από οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο. Έτσι, η Τουρκία έχει εύλογες ανησυχίες, τις οποίες όλοι οι Σύμμαχοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη” τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Μάλιστα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βάρος που δίνει η ηγεσία της Συμμαχίας στις διαπραγματεύσεις των δύο υπό ένταξη χωρών με την Τουρκία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο μεσοδιάστημα έως την πλήρη ένταξή τους, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που πολλοί σύμμαχοι έχουν ήδη αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις γι’ αυτό.
“Το ΝΑΤΟ παραμένει σε εγρήγορση και έχουμε αυξήσει την παρουσία μας στην περιοχή, μεταξύ άλλων με περισσότερες ασκήσεις” είπε ο κ. Στόλτεμπεργκ και πρόσθεσε:
‘Η Φινλανδία και η Σουηδία συμμετείχαν σε πολλές συμμαχικές ασκήσεις τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της BALTOPS, στην οποία συμμετείχαν 7.500 άτομα από 14 συμμάχους (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής). Αυτή είναι μια ισχυρή απόδειξη της δέσμευσης του ΝΑΤΟ σε αυτήν την περιοχή”.
Το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ
Αναφερόμενος στις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο ΓΓ της Συμμαχίας αναφέρθηκε στην ανάγκη της υιοθέτησης του νέου Στρατηγικού Δόγματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο δόγμα θα παρέχει συλλογική αξιολόγηση του περιβάλλοντος ασφαλείας και θα χρησιμεύσει ως σχέδιο για τη μελλοντική προσαρμογή της Συμμαχίας.
Στην ουσία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επεσήμανε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα.
“Το Στρατηγικό Δόγμα του 2010 βασιζόταν στο ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ειρήνη. Αλλά ο πόλεμος του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας έχει γκρεμίσει αυτή την ειρήνη. Επίσης, το Δόγμα του 2010 δεν ανέφερε ούτε μια φορά την Κίνα. Σήμερα, η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας αναδιαμορφώνει τον κόσμο, με άμεσες συνέπειες για την ασφάλεια και τις δημοκρατίες μας. Εξάλλου, άλλες προκλήσεις όπως οι απειλές στον κυβερνοχώρο και η κλιματική αλλαγή δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου στο Δόγμα του 2010, ενώ τώρα είναι αδύνατο να αγνοηθούν” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτεμπεργκ.
Κλείνοντας, ο ΓΓ της Συμμαχίας αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας ΝΑΤΟ – ΕΕ:
“Το ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού, η διατήρηση αυτής της τάξης θα απαιτήσει ακόμη πιο στενή συνεργασία με χώρες εταίρους με ομοϊδεάτες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ βρίσκεται ήδη σε άνευ προηγουμένου επίπεδα σε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την Ουκρανία, της διατήρησης της ειρήνης στα Δυτικά Βαλκάνια και της θαλάσσιας ασφάλειας. Χαιρετίζω επίσης τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμυνας, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αμυντικές επενδύσεις και δυνατότητες. Ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, χρειαζόμαστε ακόμη ισχυρότερους πολυμερείς θεσμούς και ακόμη βαθύτερη συνεργασία στην Ευρώπη και πέρα από τον Ατλαντικό.”