O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ ανακοίνωσε σήμερα ότι 18 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα επιτύχουν το 2024, το στόχο του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες.
«Φέτος αναμένω ότι 18 χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα», δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Υπουργών ‘Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Είναι ένα ρεκόρ» και μια «σημαντική αύξηση» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το 2014 μόνο τρεις χώρες πληρούσαν το στόχο του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες (μια είναι η Ελλάδα). Τόνισε, επίσης, ότι το 2024 οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν συνολικά σε άμυνα 380 δισεκατομμύρια δολάρια. «Είναι μια πραγματική πρόοδος αυτή που δείχνει ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι δαπανούν περισσότερα» συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάποιες χώρες απέχουν από το στόχο του 2% που είναι το ελάχιστο όριο.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι «δεν θα πρέπει να υπονομεύουμε την αξιοπιστία της αντίδρασης του ΝΑΤΟ». Αυτό, τόνισε, είναι κάτι το οποίο ισχύει για την αξιοπιστία μας, αλλά και για το πώς επικοινωνούμε, «διότι η αποτροπή είναι στο μυαλό των αντιπάλων μας και δεν θα πρέπει να αφήνουμε κανένα περιθώριο για λανθασμένους υπολογισμούς και παρεξηγήσεις στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας και τη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας». Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι για να αποτρέψουμε τη σύγκρουση και όχι για να την προκαλέσουμε, πρόσθεσε.
Πισώπλατη μαχαιριά ναι. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση και σε όσες έχουμε την τύχη (ατυχία) να γνωρίζουμε και εμείς από τη ζωή μας έχω να πω ότι αυτά με τον καιρό τα πληρώνεις. Και κυρίως χαμένος θα βγει ο Βρετανός πρωθυπουργός τον οποίο η Γαλλική πλευρά φαίνεται να ήξερε ότι είναι τέτοιος χαρακτήρας (δηλώσεις Λε Ντριαν) επίσης η συμπεριφορά αυτή βαραίνει αυτούς που την σκέφτηκαν κ την έπραξαν. Ο Ίδιος ο Μακρόν και η Γαλλία συνολικά δεν είναι παιδάκια. Ούτε ποσότητες που τις κάνεις εύκολα πέρα. Στον ίδιο κόσμο ζούμε η Αμερική συρρικνώνεται η Αγγλία απομονώνεται και αύριο θα βρεθούν στην ανάγκη του. Καλό είναι όμως κ οι ίδιοι οι Γάλλοι να κάνουν την αυτοκριτική τους. Οι οπορτουνιστες πάτησαν σε χρόνιες αδυναμίες των Γάλλων όπως εμπορική ανελαστικότητα, έλλειμμα πληροφοριών στην άλλη πλευρά. Κάτι λέει ο Σοφος λαός για αυτούς που χαίρονται τον πρώτο χρόνο…
ετσι γίνονται οι σωστές δουλειες.
οχι σαν το Κληρίδη που διαφημιζε τα S300 προν τα παραλάβη.
ή τον δικό μας τον Αρσένη που διαφημιζε αμυντικό χωρο και οι Α/ΓΕ δεν ηξεραν τίποτα και το εμαθαν απ την εφημερίδα.
Never trust the English.
Θα έπρεπε πρώτα οι Αυστραλία να ακυρώσει την σύμβαση και μετά να πάει σε συμφωνία.
Με 12 συμβατικά υποβρύχια που θα κατασκευαζόταν στην Αυστραλία σε βάθος εικοσαετίας, το Γαλλικό μέρος της πίτας θα ήταν λίγες εκατοντάδες εκατομύρια τον χρόνο στην καλύτερη περίπτωση. Σημαντικό ποσό, αλλά δεν καταστρέφεις τις σχέσεις σου με ΗΠΑ και Βρετανία για κάτι τέτοιο.
Αυτό που εξόργισε τους Γάλλους ήταν ο τρόπος που ανακοινώθηκε, εμφανίζοντας τους ως αυτό που λέει ο λαός “και κερατάδες και δαρμένους”. Και δεν υπήρχε λόγος να γίνει αυτό. Μια χρονική αποσύνδεση κατά λίγους μήνες της ακύρωσης του Γαλλικού συμβολαίου (που ούτως ή άλλως παρέπαιε) με την ανακοίνωση του AUKUS, που ούτως ή άλλως θα χρειαστεί τουλάχιστον 18 μήνες να διαπραγματευτεί το νέο συμβόλαιο, και κανείς δεν θα είχε πάρει χαμπάρι.
Οπότε μια σκέψη (ελαφρώς στα όρια της θεωρίας συνομωσίας) είναι αν υπήρξε ένας κυνικός υπολογισμός από πλευράς ΗΠΑ και Βρετανίας να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της ανακοίνωσης εις βάρος του κύρους της Γαλλίας. Η Κίνα πάντως απλώς έβγαλε μια ανακοίνωση, το πρεστίζ της δεν βλάφθηκε και φαίνεται οτι έκρινε οτι δεν την συμφέρει στην συγκεκριμένη στιγμή να κάνει θόρυβο.
Σαν εξώφυλλο δίσκου των Pink Floyd. Kαι το περιεχόμενο δηλαδή ….
Οι Αυστραλοί έβαλαν το κεφάλι τους στον ντορβά, εναντίον της Κίνας, για χάρη των Αγγλοαμερικάνων.