19.2 C
Athens
Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝSpaceX Starship, μια διαφορετική διαδρομή προς το διάστημα από τη NASA

SpaceX Starship, μια διαφορετική διαδρομή προς το διάστημα από τη NASA

- Advertisement -

Του αναγνώστη μας Theo

Αφού διάβασα σχόλια φίλων στο site της “ΠΤΗΣΗΣ” αλλά και σχόλια σε βίντεο από διάφορους YouTubers που παρουσίαζαν την εκτόξευση του πυραύλου Starship, αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο γιατί πιστεύω ότι είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα της εταιρείας SpaceX δεν πρέπει να συγκρίνεται άμεσα με άλλα διαστημικά προγράμματα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισημάνουμε τις πτυχές που το ξεχωρίζουν.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι υποστηρικτής προσωπικά του Έλον Μασκ. Μοιράζομαι μαζί του μερικά κοινά όνειρα για την εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά οι απόψεις των ανθρώπων γι’ αυτόν, η εμπλοκή του στην πολιτική και άλλα, δεν πρέπει να επηρεάζουν την άποψη του κοινού για το τι προσπαθεί να πετύχει η εταιρεία του.

Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα και βιβλία, έχουν γίνει ντοκιμαντέρ και ταινίες για τα διαστημικά προγράμματα της NASA. Είναι λοιπόν αναμενόμενο ότι οι άνθρωποι θα συγκρίνουν τις προσπάθειες της NASA, που ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’50 με το Project Mercury, και στη συνέχεια στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με τα Project Gemini και Apollo, με το Starship της SpaceX. Να σημειώσω ότι παραλείπω τη σύγκριση με άλλα τρέχοντα διαστημικά προγράμματα, καθώς δεν είναι τόσο διάσημα όσο το Starship της SpaceX ή θεωρούνται ότι υστερούν, αν και σημειώνουν σημαντική πρόοδο.

Σύγκριση στόχων

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες διαφορές μεταξύ των στόχων της Nasa και της SpaceX:

NASA: Επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη διαστημικών πτήσεων και στην εξερεύνηση της Σελήνης.
Starship: Στοχεύει στον αποικισμό του Άρη.

NASA: Σταδιακή ανάπτυξη, με αποκορύφωμα τις αποστολές Apollo με τον Κρόνο V, τον πιο ισχυρό πύραυλο μέχρι το Starship.
Starship: Διαθέτει προηγμένα υλικά, επαναχρησιμοποιήσιμο σχεδιασμό και στοχεύει σε οικονομικά ταξίδια στο διάστημα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

NASA: Έθεσε τις βάσεις για τη εξερεύνηση του διαστήματος, ενισχύοντας την επιστημονική γνώση και την τεχνολογική πρόοδο.
Starship: Αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα των διαστημικών αποστολών, να μειώσει το κόστος και να επιτρέψει την εγκατάσταση στον Άρη.

 Εκτοξεύσεις και περιστατικά ασφαλείας

  • Πρόγραμμα Mercury(1958-1963) – Συνολικές εκτοξεύσεις: 6 αποστολές με πλήρωμα. Περιστατικά: 3
  • Πρόγραμμα Gemini(1961-1966) – Συνολικές εκτοξεύσεις: 10 αποστολές με πλήρωμα. Περιστατικά: 2
  • Πρόγραμμα Απόλλων (1961-1972) – Συνολικές εκτοξεύσεις: 11 αποστολές με πλήρωμα. Περιστατικά: 3
  • SpaceX Starship– έως τις αρχές του 2025, οχήματα Starship έχουν εκτοξευθεί επτά φορές για πτητικές δοκιμές σε διάστημα δύο ετών, με αποτέλεσμα τέσσερις επιτυχίες (57,14%) και τρεις αποτυχίες. Το Starship Block 1 έχει εκτοξευθεί έξι φορές από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Νοέμβριο του 2024, με το πλοίο να αποσύρεται πριν από την έβδομη πτήση.

NASA: Τα προγράμματα Mercury, Gemini και Apollo είχαν συνολικά 27 εκτοξεύσεις με πλήρωμα για 14 χρόνια.
SpaceX: Το Starship είχε αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις (7) σε μικρότερο χρονικό διάστημα, αντανακλώντας μια ταχεία επαναληπτική προσέγγιση στην ανάπτυξη.

NASA: Αντιμετώπισε κρίσιμα περιστατικά που οδήγησαν σε απώλεια πληρώματος (Apollo 1) και παραλίγο αστοχίες (Apollo 13), προκαλώντας σημαντικές επισκευές ασφαλείας και βελτιώσεις στο σχεδιασμό.
SpaceX: Πολυάριθμες αποτυχίες δοκιμών, ιδιαίτερα σε πρώιμες δοκιμές σε μεγάλο υψόμετρο, αλλά αυτές θεωρούνται μέρος μιας επιθετικής στρατηγικής ανάπτυξης και δοκιμών. Δεν έχει σημειωθεί απώλεια ζωής αφού πρόκειται για μη επανδρωμένες δοκιμές.

NASA: Κάθε πρόγραμμα βασίστηκε στο προηγούμενο, με αποκορύφωμα επιτυχείς προσγειώσεις στη Σελήνη και αποστολές επιστροφής.
SpaceX: Συνεχής ανάπτυξη με σταδιακές επιτυχίες, με στόχο την πρώτη τροχιακή πτήση και τελικά ανθρώπινες αποστολές στον Άρη.

Η SpaceX ακολουθεί μια ταχεία επαναληπτική προσέγγιση στην ανάπτυξη της, με αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις σε μικρότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα 14 χρόνια των προγραμμάτων της NASA. Παρότι υπήρξαν πολλές αποτυχίες δοκιμών, αυτές θεωρούνται μέρος της στρατηγικής της εταιρείας να δοκιμάζει και να βελτιώνει γρήγορα. Το Starship αντιπροσωπεύει μια σημαντική απόκλιση από τον παραδοσιακό σχεδιασμό διαστημικών σκαφών με εστίαση στην πλήρη επαναχρησιμοποίηση και την μεγάλη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου. Αυτή η καινοτομία συνοδεύεται από κινδύνους και μια καμπύλη μάθησης, η οποία εξηγεί τη σειρά αποτυχημένων δοκιμών. Η προσέγγιση της SpaceX είναι να δοκιμάζει και να επαναλαμβάνει γρήγορα, μαθαίνοντας από κάθε αποτυχία. Επίσης η SpaceX κάνει τις δοκιμές της συχνά δημόσια, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναξιοπιστία των συστημάτων της, όταν εμφανίζονται αστοχίες.

Ο σχεδιασμός του Starship είναι φιλόδοξος, με στόχο να κάνει τα διαστημικά ταξίδια τόσο ρουτίνα όσο και τα αεροπορικά. Αν και αυτό το όραμα είναι τολμηρό, περιλαμβάνει επίσης την αντιμετώπιση πρωτοφανών προκλήσεων μηχανικής. Η υπέρβαση αυτών των εμποδίων θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος πρόσβασης στο διάστημα και να ανοίξει νέες δυνατότητες για εξερεύνηση και εμπορική χρήση.

Η SpaceX είναι μια ιδιωτική εταιρεία που χρηματοδοτεί τα έργα της μέσω ενός μείγματος ιδιωτικών επενδύσεων, εσόδων από εκτοξεύσεις (εμπορικές και κρατικές) και αναπτυξιακών συμβάσεων από τη NASA και το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια που λαμβάνει η SpaceX από κυβερνητικές συμβάσεις είναι σε αντάλλαγμα για υπηρεσίες και εξελίξεις που ωφελούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως εκτοξεύσεις δορυφόρων, αποστολές ανεφοδιασμού φορτίου στον ISS και αποστολές πληρώματος.

Τέλος, η SpaceX λειτουργεί υπό την επίβλεψη υπηρεσιών όπως η NASA, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) και ο στρατός των ΗΠΑ, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι η εταιρεία πληροί τα πρότυπα ασφάλειας και απόδοσης.

Παρά τις επικρίσεις, η SpaceX έχει αποδεδειγμένο ιστορικό εκπλήρωσης των υποσχέσεών της, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχημένης ανάπτυξης του πυραύλου Falcon 9, ο οποίος είναι πλέον πρωταγωνιστής στις εκτοξεύσεις στο διάστημα ( 134 εκτοξεύσεις μέσα στο 2024), και του διαστημικού σκάφους Dragon, που προμηθεύει τακτικά τον ISS και έχει μεταφέρει με ασφάλεια αστροναύτες.

Ενώ το Starship έχει αντιμετωπίσει και αναμένεται να αντιμετωπίσει περισσότερες προκλήσεις και επικρίσεις, είναι προϊόν ενός τολμηρού οράματος να φέρει επανάσταση στα διαστημικά ταξίδια. Οι επικρίσεις για το σχεδιασμό και τις οικονομικές πτυχές του αντικατοπτρίζουν ανησυχίες που είναι φυσιολογικές σε κάθε πρωτοποριακή προσπάθεια. Ωστόσο, η ιστορία της καινοτομίας της SpaceX, σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειές της για βελτίωση και επιτυχία, αποδεικνύει ότι η εταιρεία είναι αφοσιωμένη στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της με τρόπο που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην παγκόσμια κοινότητα.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

14 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Seleukos

Πολύ καλό άρθρο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Starship είναι σε εντελώς νέα κλάση μεγέθους και ωφέλιμου φορτίου από οτιδήποτε άλλο έχει εκτοξευθεί στο παρελθόν (φαίνεται ξεκάθαρα στην εικόνα που παραθέτω, κάτω δεξιά), οπότε και τα μηχανικά προβλήματα που θα πρέπει να υπερβληθούν είναι αναμενόμενα μεγάλα – αλλά ο στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πυραυλικού φορέα που θα πολλαπλασιάσει το αποτύπωμά μας στο διάστημα και θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάμε στον Άρη. Σε αντίθεση με το cybertruck δεν είναι κάποια σχεδίαση με παράλογα κριτήρια που έθεσε ο Musk σύμφωνα με τις δικές του ιδέες για το τι θα αρέσει στο καταναλωτικό κοινό, υπάρχει σοβαρότητα από πίσω του – και είναι ενταγμένο στους σχεδιασμούς της NASA για το πρόγραμμα Artemis.

rockets-of-the-world-2
Nikolaos

Συγχαρητήρια για το εξαιρετικά εύληπτο, πυκνό και κατατοπιστικό άρθρο και ένα θερμό καλωσόρισμα στο συνομιλητή μας υπό τη νέα του ιδιότητα!

KostisM

Πολύ καλές επισημάνσεις, βέβαια δε μου βγάζεις από το μυαλό ότι ο Έλον και όχι μόνο αυτός σκοπεύει να επισκεφθεί και κάτι βράχους στη ζώνη των αστεροειδών λίγο πιο πέρα που είναι φουλ στο μέταλλα, ειδικά σε αυτό που γυαλίζει πολύ!

Γιάννης Μ.

Προσωπικά ο σχεδιασμός του Starship μου δημιουργεί κάποια ερωτήματα:
α) Πώς θα πάρει έγκριση για επανδρωμένη αποστολή όταν δεν διαθέτει για το αρχικό στάδιο της εκτόξευσης που θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα, σύστημα έκτακτης αποκόλλησης του χώρου επιβατών από το υπόλοιπο σκάφος; Λογικά τα ατυχήματα με το Space Shuttle έχουν αφήσει και τα ανάλογα μαθήματα.
β) Ο σχεδιασμός του και ο όγκος του ίσως είναι οκ για την γήινη ατμόσφαιρα. Στην αραιή αρειανή ατμόσφαιρα αυτές οι επιφάνειες ελέγχου θα έχουν κάποια επίδραση δεδομένου του όγκου του ή θα έχει ανάλογη συμπεριφορά όπως ενός F-104 στην γήινη ατμόσφαιρα, δηλαδή ενός σωλήνα με μικρά πτερύγια;

fga

Το πρόγραμμα αυτό θα είναι χειρότερο και από το διαστημικό λεωφορείο. Προς το παρόν καίει πυραύλους. Το όλο σύστημα είναι αναξιόπιστο. Δεν έχει τίποτα το επαναστατικό. Να χτιστεί νέος διαστημικός σταθμός δεν προβλέπετε όπου θα μπορούσε να μεταφέρει τα τμήματα. Δεν υπάρχει ανάπτυξη ακάτου ικανής να πάει και να φέρει πίσω ένα πλήρωμα από τον Άρη. Ας καταφέρει πρώτα τον πρώτο στόχο να πάει στην Σελήνη , που δεν το βλέπω .

Lebowski

Αυτό που ανησυχεί εμένα είναι ότι η εξερεύνηση του διαστήματος κα ιη κατάκτηση του Άρη έχουν περάσει στα χέρια ιδιωτών με προβληματικό υπόβαθρο , αμφίβολες φιλοδοξίες και επιδιώξεις. Δεν μου εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη.

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Diehl Defence προτείνει 10 πυροβολαρχίες IRIS-T SLM για Ελλάδα με 1,9 δις– Συμπαραγωγή, επιτυχίες στην Ουκρανία και στρατηγική σύνδεση με την πρωτοβουλία...

Η ελληνική αεράμυνα βρίσκεται στο κατώφλι μιας ιστορικής αναβάθμισης, καθώς η γερμανική Diehl Defence κατέθεσε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική πρόταση για την προμήθεια 10 πυροβολαρχιών...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

1920px-Nave_Bergamini_2.jpg

ΕΚΤΑΚΤΟ: 2 Bergamini επίσημα για το Πολεμικό Ναυτικό

46
Στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) που έχει καταρτιστεί περιλαμβάνεται πρόγραμμα προμήθειας δύο φρεγατών FREMM (Bergamini) για το Πολεμικό Ναυτικό, όπως σημειώνουν πηγές του...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Απριλίου 1945: Μάχη των υψωμάτων Ζέελοβ, αγώνας...

0
Σε μια από τις τελευταίες μάχες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, ο Ρώσος στρατάρχης Ζούκωβ εξαπολύει ένα εκατομμύριο άνδρες, 3.000 άρματα μάχης και 17.000...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Φιλιππίνες: θέλουν εκπαιδευτικά ελικόπτερα TH-73A

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση εκπαιδευτικών ελικοπτέρων TH-73A στις Φιλιππίνες, μαζί με πακέτο υποστήριξης, με εκτιμώμενο κόστος 120 εκατ. δολάρια.Δεν...

Στο Παρίσι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και ο απεσταλμένος του Τραμπ για συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, μαζί με τον Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, θα μεταβούν σήμερα στο Παρίσι για...

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο έως τον Αύγουστο

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο παρέτεινε τον στρατιωτικό νόμο έως τον Αύγουστο, δήλωσαν βουλευτές, καθυστερώντας το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι για το οποίο...