Το πρόγραμμα των νέων πυρηνοκίνητων αυστραλιανών υποβρυχίων θα κοστίσει έως 368 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας -245 δις δολάρια ΗΠΑ- μέχρι το 2055 και θα δημιουργήσει έως και 20.000 θέσεις εργασίας στην χώρα, ένα τεράστιο ποσό που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα.
Το κόστος υπολογίζεται όχι μόνο για την απόκτηση αρχικά 3 αμερικανικών υποβρυχίων κλάσης Virginia και στην συνέχεια για την προμήθεια άλλων υπό σχεδίαση αυστραλοβρετανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων (ως σχέδιο SSN-AUKUS που θα διαδεχθεί τα σημερινά κλάσης Astute), αλλά εμπεριέχει το συνολικό κονδύλι που θα απαιτηθεί για την λειτουργία τους επί δεκαετίες και τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Αυστραλία θα πρέπει να επενδύσει περί τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια στις γραμμές παραγωγής των Virginia στις ΗΠΑ. Σε αντάλλαγμα, τα ναυπηγεία ASC στην Αδελαΐδα θα ενσωματωθούν σε μια παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για τα Virginia, πριν την παραλαβή των υποβρυχίων απο τις ΗΠΑ (περί το 2030) και φυσικά πριν την εγχώρια κατασκευή των επόμενης κλάσης υποβρυχίων SSN-AUKUS.
Το νέο πρόγραμμα πιθανόν να φέρει «αναταράξεις» και στο πρόγραμμα LOTE (Life of Type Extension, επέκτασης ορίου ζωής) για τα σημερινά συμβατικά υποβρύχια κλάσης Collins της Αυστραλίας, το οποίο θεωρητικά θα ξεκινήσει το 2026 με το HMAS Farncomb.
Εγκεφαλικό οι Γάλλοι
Dear “Flight & Space”,
The total cost of $245bn looks extremely high but should not be taken out of context. The amount of $245bn will be spread over the next 33 years (until 2055). Therefore, the annual cost will be around $7.42bn. Moreover, Australia’s GDP is $1550bn i.e. the submarine programme will cost less than 0.5% of GDP on an annual basis until 2055. This is still a significant investment but the Australian economy can accommodate it. By the way, Australia’s total defence spending is around 2% of GDP.
Προσωπικά βλέπω τις πιθανότητες υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος σχεδόν μηδενικές. Με βάση το “παρελθόν” των Αυστραλών δεν μπορούν να το φέρουν εις πέρας. Ίσως στο τέλος πάνε για απευθείς αγορά μερικών Υ/Β και μέχρι εκεί.
Οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο.
Εμείς ψάχνουμε εκατομμύρια και οι Αυστραλοί τα παίζουν κομπολόι .
Βαρέλι χωρίς πάτο.
Αγαπητή Πτήση, συγνώμη που γράφω εδώ αλλά δεν έβρισκα τίποτα άλλο.
Η αφαίρεση του εικονιδίου με το γρανάζι ήταν ολέθρια!!!
Υπάρχει τρόπος να δούμε από αλλού τα σχόλια μας έτσι ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε αν χρειαστεί;
Καλοπροαίρετη ερώτηση. Γιατί δεν μπαίνανε στο πρόγραμμα b-21 raider να ειχανε και stealth και πυρηνικά; Εάν οι Αμερικάνοι δίνουν το οκ για υποβρύχια θα έδιναν το οκ για τα πάντα .
Δυστυχώς, η ελευθερία, δημοκρατία και η εθνική κυριαρχία έχουν τεράστιο κόστος.
Θεέ μου, τι κόστος είναι αυτό, πραγματικά δεν μου φαίνεται φυσιολογικό να κοστίζει τόσο η αγορά λίγων υποβρυχίων και ας είναι και πυρηνοκίνητα.
Αυτες ειναι μπιζνες. Οχι με τους ψιλικατζηδες τους Γαλλους που μετρανε και το διφραγκο.
Αυτό που μου προξενεί την μεγαλύτερη εντύπωση, δεν είναι το ιλιγγιώδες πόσο των 245 δις δολαρίων, με το οποίο φτιάχνεται εξ αρχής ένας πλήρης στόλος μεγέθους Η.Β.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι δεν αναφέρεται πουθενά για ποσά πυρηνικά υποβρύχια μιλάμε.
Ξέρω για παράδειγμα πως ένα Virginia-class μέχρι το 2021 κόστιζε στο US Navy κάτι λιγότερο από 3,5 δις δολάρια. Άντε με τα νέα πληθωριστικά δεδομένα να πήγε το κόστος στα 4 δις.
Πόσο να είναι πια το κόστος ανάπτυξης του νέου SSN AUKUS, το οποίο θα μοιραστεί η Αυστραλία με το Η.Β. ίσως και με κάποιον τρίτο από την Ασία πχ ?
Γιατί όσο και να φουσκώσουμε τα νούμερα, δεν νομίζω πως η Αυστραλία ενδιαφέρεται για αγορά 40-50 πυρηνοκίνητων υποβρυχίων ρε παιδιά, αφού μιλάμε για 60+ φορές Χ το κόστος ενός νέου Virginia-class
Τι ακριβώς εξυπηρετεί η αγορά πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία ?
Γιατί χρειάζεται να έχει η Αυστραλία την δυνατότητα κρούσης χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα εθνικά της ύδατα και την ΑΟΖ της ?
Υπάρχει κάποιος που αμφισβητεί τα δικαιώματα ή απειλεί την χώρα αυτή ?
Φυσικά η απάντηση είναι απλή
Η Αυστραλία είναι ένα ακόμα κομμάτι του πάζλ στη προσπάθεια περιορισμού της Κίνας
Αναρωτιέμαι βέβαια αν οι Αυστραλοί πολίτες το έχουν καταλάβει αυτό
… όταν ο κυρ Στέφανος είναι large….
Προφανώς μιλάμε για πλήρες κόστος, δηλαδή περιλαμβάνει και μισθους και συντάξεις, όχι μόνο των πληρωμάτων, αλλά ακόμα και των νυχτοφυλάκων των εργοστασίων.
Το σχετικό άρθρο του Reuters λέει οτι αυτό είναι το 0,15% του ΑΕΠ τους. Προφανώς οι αριθμοί δεν είναι σε σημερινές τιμές, αλλά σε μελλοντικές πληθωρισμένες.
Δηλαδή το κόστος του σώματος των υποβρυχίων θα είναι περίπου το 7% του συνολικού κονδυλίου για Άμυνα. Για ένα νησί ανάμεσα στους ωκεανούς, είναι λογική κατανομή χρημάτων.
μεχρι το 2060 που θα τα πεταξουν οι κινεζοι θα εχουν ναυπηγησει αλλα 100 .Τσαμπα κοπος