Η ισραηλινή εταιρεία Uvision έχει πρόσφατα παρουσιάσει τις ικανότητες διαφορετικών πυρομαχικών τύπου «loitering» στον Ισπανικό Στρατό.
Όπως σημειώνει το «Infodefensa», η παρουσίαση αφορούσε την οικογένεια Hero και έγινε στο αρχηγείο της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών. Η επίδειξη οργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Fuerzas 2035» και περιλάμβανε την χρήση προσομοιωτή.
Η Uvision συνεργάζεται με ισπανικές εταιρείες, για να ενσωματώσει το Hero σε διαφορετικές πλατφόρμες, και έχει ήδη πετύχει την εγκατάσταση του Hero-30, του μικρότερου συστήματος της οικογένειας Hero, στο όχημα Ειδικών Επιχειρήσεων της ισπανικής εταιρείας Einsa.
Οι ΗΠΑ θέλουν να αποκτήσουν ισραηλινά πυρομαχικά τύπου “loitering”
Το Hero-30 μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγα λεπτά και να αναπτύξει ταχύτητα έως και 180km/h. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας. Έχει ηλεκτρικό κινητήρα, αυτονομία 30 λεπτών και βάρος 3kg. Η εκτόξευση γίνεται από κάνιστρο μήκους 95 εκατοστών, γίνεται δύσκολα αντιληπτή και προκαλεί πολύ μικρό θόρυβο. Το κάνιστρο ζυγίζει 7kg, μαζί με το πυρομαχικό. Έτσι, ένας στρατιώτης μπορεί να μεταφέρει ένα ή δύο κάνιστρα.
Ο έλεγχος του Hero γίνεται με tablet. Το πυρομαχικό μπορεί να πετά πάνω από μία συγκεκριμένη περιοχή, ώσπου να επιλεγεί ένας στόχος και να συμβεί η επίθεση. Το Hero-30 χαρακτηρίζεται από ακρίβεια 1m. Η Uvision έχει και άλλες εκδόσεις, όπως το Hero-120 και το Hero-400, με μεγαλύτερη αυτονομία και φορτίο. Ανάλογα με την κεφαλή, τα συστήματα μπορούν να κτυπήσουν προσωπικό ή οχήματα ή οχυρωμένες θέσεις.
Τα πυρομαχικά τύπου «loitering», γνωστά και ως drones καμικάζι, είναι πυρομαχικά ικανά να παραμένουν σε περιπολία πάνω από μία περιοχή, πραγματοποιώντας αναγνώριση και προσφέροντας δεδομένα ή εικόνες για την ανάθεση στόχου κατά την πτήση. Πρόκειται για έναν συνδυασμό drone και πυραύλου, επιτρέποντας η επίθεση να γίνει τη σωστή στιγμή ή έγκαιρα να διακοπεί. Είναι μια απόφαση που λαμβάνει ο χειριστής.
Η Ισπανία σκοπεύει να προμηθευτεί τέτοια πυρομαχικά, ώστε να μειώσει πιθανή σπατάλη σε πυρομαχικά πυροβολικού και να περιορίσει τις απώλειες αμάχων, οι οποίες θα ήταν αναπόφευκτες στην περίπτωση χρήσης κλασικών πυρομαχικών.
Τον Δεκέμβριο του 2019 υπήρξε μια παρόμοια παρουσίαση σε επιτελείς του ΓΕΣ και στελέχη των Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), Ζ΄ ΜΑΚ και ΕΤΑ από εκπροσώπους ιδιωτικής εταιρείας. Ολοένα και περισσότερες χώρες διεθνώς ανακαλύπτουν τα οφέλη από τα πυρομαχικά τύπου «loitering», μήπως έχει έρθει η ώρα και για την Ελλάδα;