Η Νοτιοκορεάτικη εταιρεία Hanwha, φαίνεται πως κερδίζει μετά από πολλά χρόνια διαδικασιών, το διαγωνισμό Land 400 Phase 3, που αφορά την απόκτηση 129 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης από τον Αυστραλιανό Στρατό. To AS21 Redback των νοτιοκορεατών “κατατροπώνει” το Γερμανικό KF41 Lynx της Rheinmetall που μάλιστα θεωρούνταν και το φαβορί της διαδικασίας. Καθώς o Αυστραλιανός Στρατός ήδη είναι χρήστης του τεθωρακισμένου τροχοφόρου Boxer, με τη γερμανική εταιρεία να συμμετέχει στην κατασκευή του.
Το ύψους αρκετών δις αυστραλιανών δολαρίων συμβόλαιο αποτελεί σταθμό για τη σύσφιξη των σχέσεων της Αυστραλίας με τη Νότια Κορέα. Καθώς πέρα από την προφανή αμυντική συνεργασία, με την κατασκευή τοπικής γραμμής παραγωγής, καταδεικνύει την επιθυμία των Αυστραλών να εμβαθύνουν σε όλα τα επίπεδα τις σχέσεις τους με τους περιφερειακούς τους συμμάχους, με στόχο την αποδυνάμωση της Κίνας.
SSN-AUKUS: Πως η Αυστραλία θα αποκτήσει πυρηνοκίνητα υποβρύχια-Όλο το χρονοδιάγραμμα!
Η Επιτροπή Ασφαλείας του Υπουργικού Συμβουλίου φαίνεται να έχει πάρει την απόφαση από την Τρίτη και σήμερα ενημέρωσε τους δύο πλειοδότες, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται αύριο Πέμπτη, όπως διαρρέεται από τοπικά ΜΜΕ.
Μια πρώτη ανάγνωση
Αν και ακόμη είναι νωρίς για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα, τα κύρια σημεία που πρέπει να σταθούμε, είναι η μείωση του αριθμού των οχημάτων σε 129, από 450 που ήταν προγραμματισμένο να αποκτηθούν, μιας και το κόστος είχε εκτιναχθεί στα 27 δις δολάρια Αυστραλίας από τα 18 δις που προβλέπονταν. Ακόμη σημαντικό ήταν οι εκτεταμένες δοκιμές που έγιναν στα οχήματα για την λήψη της απόφασης. Φυσικά αυτό είχε ως αποτέλεσμα η περίοδος δοκιμών να…κρατήσει πέντε χρόνια (μαζί με πολλά μπρος-πίσω) κάτι που δεν θα πρέπει να μας παραξενεύει, καθώς οι Αυστραλοί φημίζονται για τις ”ιδιαιτερότητες” των διαγωνισμών τους.
Βέβαια το αποτέλεσμα ήταν να προσφερθούν στην Αυστραλία δύο οχήματα που ενσωμάτωσαν στην εξέλιξή τους τις παρατηρήσεις που προέκυψαν μέσα από τις δοκιμές και εντέλει απέμενε η γεωπολιτική διάσταση για να δώσει το απαιτούμενο προβάδισμα.
Οι Κορεάτες ανεβαίνουν στο βάθρο
Πλεον και με αυτό το συμβόλαιο η νοτιοκορεάτικη πολεμική βιομηχανία δείχνει να καθιερώνεται ως παγκόσμιος παίκτης στα αμυντικά συστήματα. Θυμίζουμε πως ήδη η Πολωνία είναι χρήστης Κορεατικών αρμάτων μάχης, πυροβόλων και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, ενώ η Νορβηγία έφτασε κοντά στο να επιλέξει το άρμα K2 Panther έναντι του Leopard 2A8 για την κάλυψη των αναγκών της. Παράλληλα η Ρουμανία αναμένεται να ξεκινήσει διαδικασίες προμήθειας έως και 300 νέων αρμάτων μάχης με το νοτιοκορεάτικο άρμα να φιγουράρει στα επικρατέστερα.
Ρουμανία: Ένας ακόμα χρήστης πολωνικών αρμάτων μάχης K2 στην Ευρώπη;
Η δυναμική της Νότιας Κορέας δεν φαίνεται να εξαντλείται όμως μόνο στα συστήματα ξηράς, καθώς το μεσαίο μαχητικό αεροσκάφος KF-21 Boramae, αναμένεται να προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον λόγω κόστους και δυνατοτήτων, ενώ και στη θάλασσα οι νέες σχεδιάσεις αντιτορπιλικών της χώρας εμφανίζονται πανίσχυρες και με πολλά τοπικά πυραυλικά όπλα.
Και ένα σχόλιο που αφορά τη γειτονιά μας: Η καθιέρωση της αμυντικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας ανάμεσα στις πιο προηγμένες του πλανήτη, δικαιώνει την από καιρό στρατηγική επιλογή της Τουρκίας για διαρκή συνεργασία με την Ν. Κορέα σε ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων, με σημαντικότερο (από τα σε εμάς γνωστά) του άρματος Altay και αυτό των αυτοκινούμενων πυροβόλων Firtina. Θα άξιζε να μελετήσουμε και τiς δύο περιπτώσεις ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα για το πως η δική μας πολεμική βιομηχανία θα διεκδικήσει με αξιώσεις την επανασύστασή της, στη λογική διεθνών συνεργασιών και εξαγωγικού προσανατολισμού.
Παράδοση των πρώτων τουρκικών αρμάτων Altay για δοκιμές τον Απρίλιο, με νοτιοκορεατικό κινητήρα