Του Βασίλη Νέδου από την Καθημερινή
Το νατοϊκό πρόγραμμα επιτήρησης του εναέριου χώρου (Air policing) της Βόρειας Μακεδονίας συζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια και η Σόφια, σε μια απόπειρα εξεύρεσης κοινών τόπων που θα λειάνουν τη σύγκρουση που έχει οδηγήσει τη Βουλγαρία να εγείρει εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική του γείτονά της. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Σκόπια και την Αθήνα, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, αρχικά αρνητικά διακείμενη στο ενδεχόμενο συζήτησης με τη Βουλγαρία για το συγκεκριμένο θέμα, πλέον υπαναχωρεί.
Πρακτικά, η Βουλγαρία μπαίνει με αυτό τον τρόπο «σφήνα» ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, οι οποίες έχουν, έπειτα από αίτημα της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την ευθύνη της επιτήρησης του εναέριου χώρου. Ελλάδα και Ιταλία επιτηρούν ανά δεκαπενθήμερο, ενώ ενδιαμέσως η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) μπορεί να προχωρεί και σε συνεκπαιδεύσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας. Εν ολίγοις, ζεύγη F-16 της Π.Α. μπορεί να πετούν ακόμη και σε συχνότητα μιας εβδομάδος πάνω από τη
γειτονική χώρα.
Η διαφαινόμενη διάθεση των Σκοπίων να συμβιβαστούν με τη Σόφια εντάσσεται, βέβαια, στη διαμάχη σχετικά με τη γλώσσα και την ταυτότητα των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η αρχική άρνηση στηριζόταν στις αμφιβολίες σχετικά με τις επιχειρησιακές ικανότητες της αεροπορίας της Βουλγαρίας. Η βουλγαρική αεροπορία διαθέτει αριθμό παλαιών ρωσικής κατασκευής Mig-29 και έχει παραγγείλει οκτώ F-16, τα οποία δεν θα αρχίσουν να παραδίδονται πριν από το 2023. Ηδη, ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη όπως τα Mig-29 της πολωνικής αεροπορίας έχουν συμμετάσχει δεκάδες φορές σε επιχειρήσεις επιτήρησης του ΝΑΤΟ, ιδίως στις Βαλτικές Χώρες, δίχως πρόβλημα διαλειτουργικότητας με τα δυτικά συστήματα. Ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν, πάντως, αμερικανικά, καναδικά και ιταλικά μαχητικά είχαν σταθμεύσει στη Βουλγαρία προκειμένου να βοηθήσουν την τοπική αεροπορία στις νατοϊκές υποχρεώσεις της.
Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα γίνονται προσπάθειες επιτάχυνσης των διαδικασιών για την προώθηση μιας σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι το ΓΕΕΘΑ και τα γενικά επιτελεία, με οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, έχουν ήδη εργαστεί με εντατικούς ρυθμούς. Οπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, για 30 προγράμματα καταρτίζονται γενικοί και ειδικοί όροι, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν για υλοποίηση, ενώ για 45 προγράμματα έχουν γίνει ενέργειες για χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών, οπότε και θα περάσουν στο στάδιο της διενέργειας διαγωνισμών και σύναψης συμβάσεων. Ως παράδειγμα αναφέρονται τα πρόσφατα προγράμματα που πέρασαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά με την αναβάθμιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, την υποστήριξη επιθετικών ελικοπτέρων, μεταγωγικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων, τη συντήρηση κατευθυνόμενων βλημάτων, την ανακατασκευή – αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό ταχύπλοων σκαφών και την προμήθεια υλικών για τον εκσυγχρονισμό συστημάτων μονάδων επιφανείας και την ανανέωση συστημάτων ασφαλείας πτήσεων αεροδρομίων.
ίσως τα δικά μας να είχαν διαρροή βομβών και να μόλυναν το περιβάλλον.
Να συμπεράνουμε ότι η τελική απόφαση για τις φρεγάτες θα ληφθεί μετά το πέρας του τρέχοντος έτους, ίσως αρχές 2021;
Καλύτερα για εμάς. Ακόμα και αν μας πλήρωνε τα ΝΑΤΟ τα καύσιμα των μαχητικών (δεν είμαι βέβαιος ότι το κάνει), δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει η Ελλάδα να καταπονεί τα αεροσκάφη της, “προστατεύοντας” τον εναέριο χώρο των σκοπιανών.
Αλήθεια οι Βούλγαροι γιατί κόπτονται να περιπολούν αυτοί με τα πέντε απαρχαιωμένα Μινγκ που έχουν?
Να ευχόμαστε να μην αποκτήσουν σοβαρή στρατιωτικοί δύναμη ποτε ,ωστε να μπορούν να αντιπαρατεθούν με μας, γιατι τότε θα ξυπνήσουν τα παλιά πάθη και ονειρώξεις και θα μπλέξουμε και απο τον Βορά…..
Ερώτηση αδαους..
Όταν υπογράψαμε την συνθήκη των Πρεσπων κ μετέπειτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν έλεγαν ότι με αυτό θα αναλάβουμε air policing των σκοπιων κ θα κόψουμε την επιρροή της Τουρκίας κτλ; τώρα αποφάσισαν τη Βουλγαρία. Αν αύριο κριθεί ανεπαρκής η αεροπορία τους κ πει η Τουρκία αναλαμβάνω εγω(ειδικά αν γίνει κανα μπαμ με το κοσσοβο);
Ακόμα ένα κακό νέο.
Αλιμονο, το αιμα νερο δεν γινεται…
Λογικό είναι. Μιλούν τη ίδια γλώσσα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Η Βουλγαρία πάντοτε είχε βλέψεις εξόδου στο Αιγαίο.
Οι συνθήκες άλλοτε βοήθησαν και άλλοτε όχι.
Ευτυχώς για εμάς, βρίσκονται σε οικονομικό τέλμα και βέβαια δεν μπορούν να έχουν φιλοδοξίες παρά μόνον σε ότι αφορά την FYROM.
Το ποιος θα περιπολεί στα Σκόπια προσωπικά με αφήνει αδιάφορο.
Η Βουλγαρία έτσι κι αλλιώς πάντα είχε σκοτεινή πολιτική εκτός από την περίοδο Ζιβκωφ όταν ο Α. Παπανδρέου πριν πει “βυθίσετε το Χορα” είχε ζητήσει την μετακίνηση Βουλγαρικών μονάδων στα Βουλγαροτουρκικα σύνορα φοβιζοντας την Τουρκία.
Και πως θα το κάνει κύριε Νεδο μου , Πάνω από τα μισά αεροσκάφη της Βουλγαρίας δεν πετάνε. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με παλιά προβλήματα για την πολεμική αεροπορία της Βουλγαρίας: παλιά αεροσκάφη, ελαττωματικός εξοπλισμός και ελλείψεις προσωπικού. Παρά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας πως αποφάσεις πάρθηκαν και τέθηκαν σε κίνηση, οι αναφορές σήμερα δείχνουν εξαιρετικά δυσοίωνες, όπως αναφέρουν και βουλγαρικά μέσα.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο αρχηγός των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Andrei Botsev, το 19% των οχημάτων, το 67% των εναέριων μέσων και το 8% των πλοίων είναι εκτός ενεργείας.https://www.ptisidiastima.com/more-than-half-of-bulgarian-warplanes-defective/