Αποστολή επιστολών προς τα μέλη των BRICS έστειλε η κυβέρνηση της Συρίας – το καθεστώς Άσαντ- ζητώντας την ένταξη της εκεί. Αν και η ένταξη δεν γίνεται με βάση κάποια δομημένη διαδικασία, απαιτεί την συναίνεση όλων.
Το συριακό αίτημα γίνεται καθώς ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να σταθεροποίησει το έλεγχο σε μεγάλο μέρος της χώρας, καταπολεμώντας τις διάφορες οργανώσεις και τοπικές πολιτοφυλακές, χωρίς όμως να διατηρεί εξουσία σε όλη την έκταση της. Καθώς στα βόρεια υπάρχει η ζώνη ελέγχου της Τουρκίας, όπως και η ζώνη των Κούρδων, στα ανατολικά κινούνται ομάδες σουνιτών, υπάρχει ακόμη δράση μονάδων της ISIS κ.ο.κ.
Παρόλα αυτή η Συρία προσπαθεί να επιστρέψει σε κάποια κανονικότητα, και η σχετικά χαλαρή δομή των BRICS που υπόσχεται και ροή επενδυτικών κεφαλαίων τόσο από την Κίνα όσο και από αραβικές χώρες, είναι μια προοπτική. Η συριακή κίνηση έρχεται να “ταιριάξει” και με την προσέγγιση που επιχειρείται με την Τουρκία (επίσης ενδιαφερόμενη για ένταξη), ώστε να βρεθεί μεταξύ τους κάποια συνεννόηση μετά από πολλά χρόνια εχθρότητας. Ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και η στενή σχέση Δαμασκού και Μόσχας, με τη Ρωσία να αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες εξέλιξης των BRICS σε μια εναλλακτική επιλογή διεθνούς ισχύος από τη Δύση.
Στις 22 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει και η επόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν στη Ρωσία, όπου πιθανά να ανακοινωθεί και νέα διεύρυνση, καθώς αρκετές ακόμη χώρες έχουν εκφράσει επιθυμία για ένταξη. Πέρυσι είχαν προκριθεί για είσοδο οι Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αργεντινή και Ιράν, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ένταξη όλων, ενώ η Αργεντινή δήλωσε πως αποσύρεται καθώς η νέα κυβέρνηση Μιλέι κάνει στροφή προς τη Δύση.
Η Τουρκία στο δρόμο για τους BRICS – ένα βήμα ακόμη πέρα από τη Δύση