Τουλάχιστον οκτώ πολίτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ των ισλαμιστών Σεμπάμπ, που επιτέθηκαν εναντίον ξενοδοχείου στο Μογκαντίσου πρωτεύουσα της Σομαλίας χθες Παρασκευή το βράδυ, και των δυνάμεων ασφαλείας που προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των σομαλικών υπηρεσιών ασφαλείας.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να εξουδετερώνουν τους τρομοκράτες που έχουν κλειστεί σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου», επεσήμανε ο Μοχάμεντ Αμπντικαντίρ.
Οι Σεμπάμπ επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Hayat στο Μογκαντίσου χθες Παρασκευή το βράδυ, αφού πυροδότησαν εκρήξεις και προχώρησαν σε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας. «Οι δυνάμεις ασφαλείας έσωσαν δεκάδες πολίτες, περιλαμβανομένων παιδιών, που είχαν παγιδευτεί στο κτίριο», πρόσθεσε ο Αμπντικαντίρ.
Οι δράστες εξακολουθούσαν να είναι κλεισμένοι στο ξενοδοχείο νωρίς σήμερα το πρωί, με σποραδικά πυρά και ισχυρές εκρήξεις να ακούγονται στην περιοχή.
Ο Αμπντιφάταχ Άνταν Χάσαν, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Σομαλίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι την πρώτη έκρηξη προκάλεσε βομβιστής αυτοκτονίας, προτού οι ισλαμιστές εισβάλουν στο ξενοδοχείο. Αυτόπτες μάρτυρες διευκρίνισαν ότι δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε μερικά λεπτά μετά την πρώτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν οι διασώστες, οι αστυνομικοί και οι πολίτες που έσπευσαν στο ξενοδοχείο για να βοηθήσουν τα θύματα.
Οι Σεμπάμπ, που συνδέονται με την αλ Κάιντα και οι οποίοι έχουν ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια εξέγερση εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.
«Μια ομάδα δραστών Σεμπάμπ εισήλθε δια της βίας στο ξενοδοχείο Hayat στο Μογκαντίσου», επιβεβαίωσε η οργάνωση με μια λακωνική ανακοίνωση σε ιστότοπο φίλα προσκείμενο στους ισλαμιστές. Αυτή είναι η πιο μεγάλη επίθεση που σημειώνεται στο Μογκαντίσου μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Σομαλίας, του Χάσαν Σεΐχ Μοχάμουντ, τον Μάιο.
Οι Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Σομαλίας το 2011 όμως διατηρούν σημαντική επιρροή στις αγροτικές περιοχές. Τους τελευταίους μήνες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους.
Την Τετάρτη ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε σε αεροπορικό πλήγμα 13 μέλη των Σεμπάμπ που είχαν επιτεθεί σε στρατιώτες του τακτικού στρατού της Σομαλίας σε μια απομονωμένη ζώνη της χώρας, κοντά στο Τιντάαν, περίπου 300 χιλιόμετρα βορείως της Μογκαντίσου.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει πολλά τέτοια αεροπορικά πλήγματα. Την ίδια περίοδο, οι Σεμπάμπ εξαπέλυσαν επιθέσεις στα σύνορα μεταξύ της Σομαλίας και της Αιθιοπίας, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για τη σταθερότητα της μεθορίου. Τον Μάιο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αποκαταστήσει τη στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Σομαλία προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Σεμπάμπ, εγκρίνοντας σχετικό αίτημα του Πενταγώνου.
Ο νέος πρόεδρος της Σομαλίας, ο Χάσαν Σεΐχ Μοχάμουντ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν αρκεί η στρατιωτική προσέγγιση για να τερματιστεί η δράση των Σεμπάμπ, σημειώνοντας όμως ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευτεί με τους ισλαμιστές μόνο όταν το κρίνει σκόπιμο.
Στις αρχές Αυγούστου, ο πρωθυπουργός Χάμζα Άμπντι Μπάρε, ανακοίνωσε ότι διόρισε υπουργό Θρησκευτικών Θεμάτων ένα πρώην στέλεχος των Σεμπάμπ, τον Μουκτάρ Ρομπόου ή Αμπού Μανσούρ, ο οποίος αποσκίρτησε το 2017 από την οργάνωση της οποίας ήταν συνιδρυτής. Ε