20.8 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣε πλήρη εξέλιξη ο ΗΝΙΟΧΟΣ 2019 - Οι πρώτες εντυπώσεις από τα...

Σε πλήρη εξέλιξη ο ΗΝΙΟΧΟΣ 2019 – Οι πρώτες εντυπώσεις από τα F-35A της Ιταλικής Αεροπορίας

- Advertisement -

Με περισσότερες από 40 απογειώσεις από την 117ΠΜ από την Ανδραβίδα, ξεκίνησε σήμερα το πρωί η πτητική δραστηριότητα στο πλαίσιο της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019». Οι σχηματισμοί της ΠΑ αποτελούμενοι από μαχητικά F-16C/D Block 30 της 330Μ,  F-16 Block 50 της 341Μ και 347Μ, F-16C/D Block 52+ της 340Μ/343Μ/337Μ και F-16C/D Block 52+ Advanced της 335Μ/ 336Μ μαζί με Mirage 2000EGM της 332Μ, Mirage 2000-5Mk2 της 331Μ και φυσικά F-4E AUP Phantom II της 338Μ εξόρμησαν στο Αιγαίο μαζί με συμμαχικά μαχητικά των ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλίας και ΗΑΕ!
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων Αμερικανικά F-16CM της 480FS (52nd FW – USAFE), Mirage 2000-9 των ΗΑΕ (UAEAF), F-16C/D Barak της Ισραηλινής Αεροπορίας  (IAF) και φυσικά Tornado ECR και τα «πολυαναμενόμενα» F-35A Lightning II του 13° Gruppo (32° Stormo) της Ιταλικής Αεροπορίας (Aeronautica Militare- AMI)!
Οι δεσμευμένες περιοχές που χρησιμοποιούνται στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» περιλαμβάνουν σημεία σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών που βρίσκονται στην Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών πέταξαν πάνω από τη Χαλκιδική, τη Θάσο και τη Λήμνο ενώ έγινε γνωστό οτι θα πραγματοποιηθούν και πτήσεις μέχρι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης στο Αν. Αιγαίο.
Εϊναι σαφές οτι η άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2019” επεκτείνεται και σε περιοχές με ιδιαίτερα υψλό συμβολισμό, προσφέροντας υπερ – αξία και σε οτι αφορά την Εθνική Αμυντική διπλωματία. Η Τουρκία στέκεται αμήχανη απέναντι στην έντονη διεθνή αεροπορική παρουσία στους ουρανούς του Αιγαίου, με ενορχηστρωτή την ΠΑ και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου πλέον έχουν διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια απειλές από τις ΗΠΑ οτι ενδεχόμενη παραλαβή των S-400, σημαίνει οχι μόνο αποκοπή της Άγκυρας από το άρμα του F-35 αλλά και κυρώσεις που φτάνουν μέχρι την εκδίωξη της από το ΝΑΤΟ.

Περιοχές – αποστολές
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται ρεαλιστικά σενάρια στα οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο μικτών σχηματισμών COMAO,  που έχουν στόχο να πλήξουν εικονικά στόχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αεροδρόμια, εγκαταστάσεις στρατηγικής αξίας, αντιαεροπορικά συστήματα αλλά και ναυτικοί στόχοι.
Επιπλέον μεγάλο τμήμα των αποστολών περιλαμβάνει μαχητικά σε ρόλο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS), τα οποία θα εκτελέσουν εικονικές προσβολές σε συνεργασία με προωθημένους ελεγκτές JTAC. Οι JTAC που ανήκουν σε μονάδες Ειδικών Δυνάμεων όπως το ΕΤΑ, η Ζ ΜΑΚ, η ΔΥΚ και η 31η ΜΕΕΔ έχουν ήδη αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες θέσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, εφαρμόζοντας διαδικασίες καθοδήγησης μαχητικών μέσω τυποποιημένης διαδικασίας.
Στα σενάρια συμμετέχουν ενεργά μονάδες αεράμυνας και αντιαεροπορικών συστημάτων της ΠΑ και του ΕΣ σε συνεργασία με φρεγάτες του ΠΝ που έχουν ρόλο «εχθρικής απεικόνισης», παρέχοντας ρεαλιστικές συνθήκες εκπαίδευσης τόσο για τα μαχητικά που συμμετέχουν στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» όσο και για το ίδιο το προσωπικό που τα στελεχώνει.
Τα F-35 είναι “αντιμετωπίσιμα”
Ηδη έχουν προκύψει αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την απόδοση όλων των μαχητικών που συμμετέχουν και ιδίως των F-35A της Ιταλικής Αεροπορίας που αποδεικνύεται οτι έχουν σημαντικές ικανότητες όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς αλλά και αδυναμίες.. Μάλιστα σε συγκεκριμένη φάση της άσκησης οι μόνοι που κατάφεραν να προσεγγίσουν αρκετά και να προσβάλουν τομέα που επιτηρούσε συστοιχία Patriot της ΠΑ ήταν οι Ισραηλινοί με F-16C/D Barak, ενώ σε αυτούς που φαίνεται οτι.. δεν τα κατάφεραν συμπεριλαμβάνονται και οι Ιταλοί με F-35A!
Οι ακριβείς συνθήκες φυσικά δεν διευκρινίζονται ενώ πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν οτι τα ιταλικά Lightning ΙΙ φέρουν όπως είναι γνωστό τους ανακλαστήρες Η/Μ ακτινοβολίας Luneberg” (Luneberg Lens Radar Reflector) που αυξάνουν αρκετές εκατοντάδες φορές το ίχνος ραντάρ που παρουσιάζει το αεροσκάφος.. Επίσης περιορισμένη είναι η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου ενώ σε οτι αφορά τα συστήματα αεράμυνας της ΠΑ εχει διευκρινιστεί και με άλλες ανάλογες ευκαιρίες στο παρελθόν οτι πραγματοποιούν εκπαίδευση, χωρίς να ρίχνουν στη μάχη όλους τους “άσους που κρύβουν στο μανίκι τους”!
Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι και οι πληροφορίες που αναφέρουν οτι και σε ρόλο αέρος αέρος τα Ιταλικά F-35A ήταν «αντιληπτά» και «αντιμετωπίσιμα» σε πολλές περιπτώσεις από τα μαχητικά F-16C/D, Mirage 2000-5Mk2 και F-4E AUP της ΠΑ! Κάτι που επιβεβαιώνει την εκτίμηση οτι το F-35A μπορεί να εντοπιστεί στον αέρα από φίλια μαχητικά υπό συγκεκριμένες βεβαίως συνθήκες και καταστάσεις.
Σε κλειστές αερομαχίες το μαχητικό επίσης διαπιστώθηκε οτι είναι αντιμετωπίσιμο ενώ οι χειριστές της ΠΑ έχουν την μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες τακτικές για την αντιμετώπιση του!


 Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως απόδειξη για το τι μπορεί ή δεν μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το F-35 καθώς μιλάμε για μια άσκηση με συγκεκριμένες συνθήκες και παραμέτρους. Πάντως η γενική εκτίμηση των χειριστών της ΠΑ από τη μέχρι τώρα συνεργασία είναι οτι το μαχητικό είναι πολύ ικανό, δικαιώνει το χαρακτηρισμό του ως “game changer” ενώ είναι σαφές οτι οι Ιταλοί συνάδελφοί τους βρίσκονται σε φάση εξοικείωσης με τα νέα μαχητικά 5ης γενιάς που διαθέτουν.
Κάτι που είναι απολύτως φυσικό καθώς ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από την παραλαβή τους και εν συνεχεία κήρυξη αρχικής επιχειρησιακής ετοιμότητας είναι μικρός με ότι αυτό συνεπάγεται για την ικανότητα τους να συμμετέχουν σε πολύπλοκα σενάρια αεροπορικών επιχειρήσεων.
Για αυτό άλλωστε όπως τονίζουν σχετικές πηγές, οι Ιταλοί έφεραν τα F-35A στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» επιδιώκοντας ποιοτική αεροπορική εκπαίδευση, προκειμένου οι χειριστές τους να αποκτήσουν πολύτιμες παραστάσεις και εμπειρίες ανάλογες αυτές που μπορεί κανείς να συναντήσει σε λίγα μονάχα μέρη στην Ευρώπη!
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Τριμαράν LCS Independence, υπάρχουν κι αυτά!

Ο όρος LCS ή Littoral Combat Ship ή Πλοίο Παράκτιων Επιχειρήσεων είναι μάλλον προκλητικός για την ελληνική κοινή γνώμη. Μετά τη "σκληρή" φρεγατιάδα το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσο θα μας κοστίσουν οι εξοπλισμοί στην επόμενη 15ετια; Αντέχουμε...

46
Στην ευρύτερη αγωνία για τους ελληνικούς εξοπλισμούς, ειδικά κοιτώντας προς τα όσα σχεδιάζει, πραγματοποιεί και εξελίσσει η Τουρκία, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το πλήρες...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου 1961: Γιούρι Γκαγκάριν, η πρώτη έξοδος...

3
Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποιεί τροχιακή πτήση με την κοσμοκάψουλα «Βοστόκ 1». Ο αγώνας του διαστήματος μεταξύ ΗΠΑ...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πόσο θα μας κοστίσουν οι εξοπλισμοί στην επόμενη 15ετια; Αντέχουμε την τεράστια δαπάνη;

Στην ευρύτερη αγωνία για τους ελληνικούς εξοπλισμούς, ειδικά κοιτώντας προς τα όσα σχεδιάζει, πραγματοποιεί και εξελίσσει η Τουρκία, είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το πλήρες...

Δηλώσεις Τσούνη: Δέσμευση ΗΠΑ για ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων – Σημαντικές οι συζητήσεις για Constellation

Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού καταδεικνύει η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα στον τομέα της άμυνας, σύμφωνα...

Φωτό: επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στην 96 ΑΔΤΕ

O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, επισκέφθηκε χθες Πέμπτη την περιοχή ευθύνης της 96 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (96 ΑΔΤΕ) «Χίος».Κατά...